تشکیل قرارگاه اضطراری آب در استان تهران

در آستانه آغاز فصل گرما در ایران و در شرایطی که استان تهران با کمبود منابع آبی و کسری آب رو‌به‌رو است، استاندار تهران اعلام کرد که «قرارگاه اضطراری برای کنترل و مدیریت مصرف آب در این استان» تشکیل شده است.

علیرضا فخاری، استاندار تهران، روز دوشنبه ۲۱ فروردین ضمن اعلام این خبر، با اشاره به کاهش میزان بارندگی و افزایش سطح مصرف آب و تغییرات اقلیمی آب و هوا، گفت: «وضعیت نزولات آسمانی، نگه‌داشت آب، حجم آب جابه‌جا شده از سرچشمه‌ها و میزان آب پشت سدها و دریاچه‌ها نشان می‌دهد که با کسری آب مواجه هستیم.»

بر اساس گزارش‌ها، در نخستین جلسه این قرارگاه اضطراری که به ریاست استاندار تهران و با حضور مقامات امنیتی و انتظامی و نیز مدیریت بحران تشکیل شد، مباحث مربوط به مشکل آب در استان تهران، تطبیق با شرایط سال‌های گذشته، میزان بارندگی، انواع و میزان مصرف آب و روش‌های کنترل آن مورد بررسی قرار گرفت.

در این جلسه استاندار تهران با تاکید بر لزوم ارائه راه‌کارهای کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلند‌مدت در این مورد،‌ بر ضرورت تغییر مصرف آب در حوزه کشاورزی، صرفه‌جویی ۲۰ درصدی مصرف کنندگان، تغییر روش‌های مصرف آب، توجه به انتقال منابع آب و رفع نشت‌ها تاکید کرد.

بحران کم‌آبی تنها محدود به استان تهران نمی‌شود و بسیاری از استان‌های ایران با تنش آبی مواجهند. در سال‌های گذشته استان‌های مختلف ایران صحنه اعتراضات گسترده به بی‌آبی بوده‌اند؛ اعتراضاتی که در برخی موارد با برخورد و سرکوب خشونت‌آمیز عوامل حکومت همراه بوده است.

کاوه مدنی، دانشمند سرشناس ایرانی در حوزه آب و رئیس «موسسه آب، محیط زیست، و بهداشت» دانشگاه سازمان ملل متحد، پیشتر در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا هشدار داده بود که برنامه‌ریزی بد در حوزه آب نهایتا ایران را زمین‌گیر خواهد کرد. به گفته او معضل آب ابتدا در سیستان و بلوچستان بود، سپس در خوزستان، دریاچه ارومیه، و دیگر تالاب‌ها و مناطق کشور پدیدار شد.