واکنش ها به گزارش رسانه‌های آمریکا از ارسال ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد توسط دولت اوباما به ایران

گفتگوی غیررسمی جان کری و محمدجواد ظریف وزیران خارجه آمریکا و ایران در حاشیه مذاکرات اتمی وین - ۳ ژوئیه ۲۰۱۵

چند مقام بلندپایه آمریکایی از جمله رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا به خبر وال استریت جورنال مبنی بر ارسال۴۰۰ میلیون دلار پول نقد به ایران برای آزادی زندانیان آمریکایی واکنش نشان دادند.

بنا بر گزارش این روزنامه، مقام آمریکایی که نامش فاش نشده، اعلام کرد که یک هواپیمای باری ناشناس همزمان با مبادله زندانیان دو کشور این پول را به تهران حمل کرده است. بر اساس این گزارش، پول فرستاده شده بخشی از مبلغ یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلاری مطالبات ایران از آمریکا بوده که آمریکا همزمان با اجرای برجام موافقت کرده بود به عنوان اصل و سود پول خرید اسلحه پرداخت کند. این پول از پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷ نزد آمریکا مانده بود.

مقام آمریکایی به وال استریت جورنال گفته است که آمریکا برای پرداخت این پول به ایران، معادل ۴۰۰ میلیون دلار را با ارزهای دیگر نظیر یورو و فرانک سوئیس، جاسازی شده در جعبه های چوبی، به ایران پرداخت کرده است.

پرداخت پول به ایران به صورت دلار، طبق تحریم های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، ممنوع است.

واکنش اد رویس

انتشار خبر پرداخت پول نقد به ایران توسط دولت آمریکا واکنش اد رویس، رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا را برانگیخت.

این نماینده جمهوریخواه با انتقاد از اقدامات دولت آمریکا در ارتباط با ایران که به گفته او به طور فراقانونی و با پنهان کردن حقایق از کنگره و مردم آمریکا صورت گرفته است، گفت: "صدها میلیون دلار در جیب یک رژیم تروریست به معنای خطرناکتر کردن منطقه است."

آقای رویس اضافه کرده است که توافق هسته ای با ایران یک اشتباه تاریخی بوده و بدتر هم می‌شود.

دولت آقای اوباما همزمان با اجرای برجام اعلام کرده بود که تصمیم دارد ۴۰۰ میلیون دلار پول ایران که به عنوان پیش پرداخت خرید اسلحه از حدود سه دهه پیش نزد ایالات متحده مانده بود را به همراه یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار سود آن به ایران باز گرداند. پرونده اختلاف دو کشور بر سر این پول در دیوان دادگستری بین المللی (دادگاه لاهه) در حال رسیدگی بود.

این تصمیم دولت آمریکا همان زمان انتقاد جمهوریخواهان کنگره را، که مخالف توافق هسته‌ای بوده‌اند، برانگیخت.

تام کاتن: خون بهای آمریکائیان بود

پیشتر، سناتور تام کاتن، از مخالفان سرسخت سیاست های دولت اوباما در قبال ایران است نیز پرداخت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار به ایران را دادن خونبهای زندانیان آمریکایی به آیت‌الله‌ها دانسته بود.

او گفته بود: "این اقدام، که گسست در سیاست‌های دیرینه آمریکا و قیمت گذاشتن روی سر آمریکایی‌هاست، و موجب تداوم بازداشت غیرقانونی آمریکایی‌ها توسط ایران شده است."

این سخنان تام کاتن در حالی بود که وزارت خارجه آمریکا هر گونه ارتباط میان پرداخت این پول و آزادی زندانیان آمریکایی را رد کرده بود.

جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در این باره گفته بود: "همانگونه که روشن کرده‌ایم، مذاکرات درباره آزادی زندانیان آمریکایی در ایران کاملا از مذاکرات حل و فصل این دعوی جدا بوده است."

به گفته او، نه تنها این مذاکرات به طور جداگانه صورت گرفته، بلکه توسط دو تیم جداگانه از هر سو، که سالها در دعوی حقوقی دارایی های ایران دخالت داشتند، انجام شده بود.

ترامپ: این یک رسوایی است

نامزد جمهوریخواهان در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا نیز به گزارش وال استریت جورنال واکنش نشان داد. دونالد ترامپ در سخنانی، فرستادن ۴۰۰ میلیون دلار پول نقد توسط دولت اوباما به ایران را در جریان مبادلات زندانیان آمریکایی، یک رسوایی دانست.

او از این فرصت برای حمله به هیلاری کلینتون، رقیب خود در انتخابات نوامبر استفاده کرد و گفت که هیلاری کلینتون هنگام آغاز مذاکرات برای پرداخت این ۴۰۰ میلیون دلار به ایران، وزیر خارجه آمریکا بود.

دولت ایالات متحده در حالی ارتباط میان آزادی زندانیان آمریکایی و پرداخت پول به ایران را رد کرده است که وال استریت جورنال در بخشی از گزارش اخیر به سخنان یک مقام ایرانی درباره این موضوع اشاره کرده است. این روزنامه به سخنان محمد رضا نقدی، رئیس سازمان بسیج اشاره کرده که پرداخت این پول به ایران را در ازای آزادی "جاسوسان آمریکایی" دانسته بود.

به گفته او، هواپیمای حامل پول درست روزی به فرودگاه مهرآباد رسید که زندانیان آمریکایی ایران را ترک کردند.

ایران همزمان با اعلام اجرای برجام، چند زندانی آمریکایی شامل سه آمریکایی ایرانی تبار، جیسون رضائیان، سعید عابدینی و امیر حکمتی را آزاد کرد. در مقابل، آمریکا نیز تعدادی از ایرانیان زندانی در این کشور را آزاد کرد.