واشنگتن پست تحریم نفتی ایران را ضروری می داند

واشنگتن پست تحریم نفتی ایران را ضروری می داند

اقدامات و تهدید های متعددی که در یکی دو هفته اخیر توسط ایران به اجرا گذاشته شده است، می تواند معرف وحشت رژیم از مواجه شدن با اقتصادی در حال سقوط و فشارهائی رو به افزایش از سوی غرب باشد. - اقداماتی بی پایه و اساس، و تهديد هائی نامحتمل. به عنوان مثال، سفر محمود احمدی نژاد رئیس جمهوری به آمريکای لاتین، به دیدار از ونزوئلا و متحدان آن محدود می شود، که عمدتا انزوای ایران را آشکار می کند، چرا که قدرت های منطقه، نظیر برزیل، مکزیک و آرژانتین را در بر نمی گیرد. تهدید به بستن تنگه هرمز نیز تهدیدی توخالی است، زیرا نیروی دریائی آمريکا بدون شک قادر به بازگشودن آن است. اقدام روز دوشنبه در صدور حکم اعدام برای یک تبعه وعضو سابق تفنگداران دریائی آمريکا هم اقدامی شنیع و مطرود است، که به احتمال قوی اجرا نمی شود.

این اقدامات و تهدیدهای بیهوده درعین حال می تواند ناشی از محاسبه ای توام با حیله گری باشد. می تواند اقدام در جهت سرپوش گذاشتن بر گام خطرناکی باشد که ایران اخیرا برداشته است، و آن اقدام به غنی سازی اورانیوم در تاسیسات جدیدی است که در دل یک کوه ساخته شده است. تاسیسات فردو در نزدیکی قم در سال ۲۰۰۹ توسط غرب و هنگامی کشف شد که عملیات ساختمانی آن رو به اتمام می رفت. این تاسیسات پس از آن تا مدتی فعال نبود. اما ایران اکنون آن را بخصوص در اقدامی تحریک آمیز برای غنی سازی اورانیوم به راه انداخته است. ایران با استفاده از اورانیومی که پيشتر تا حد لازم برای تولید برق غنی شده است سانتريفیوژهائی را به راه انداخته است که غنی سازی اورانیوم را به حدود ۲۰ درصد افزایش دهد.

هنگامی که غنی سازی اورانیوم به سطح ۲۰درصد می رسد ۸۰درصد عملیات لازم برای تولید مواد قابل استفاده در تولید بمب اتمی انجام گرفته است. بهمین جهت ایران اگر این برنامه را دنبال کند تا پایان سال جاری اورانیوم کافی ۲۰درصدی را برای ساختن فوری یک بمب اتمی، حتی در فاصله میان بازرسی های سازمان ملل متحد را به دست می آورد.

خلاصه اینکه عملیات جدید در تاسیسات فردو، به معنای عبور از یک خط مهم ديگر در پیشبرد برنامه تسلیحات اتمی ایران است. آیا این از نظر اسرائیل يا آمريکا به معنای یک خط قرمز بوده است؟ ظاهرا، و دست کم برای دولت اوباما، نه. لئون پانتا وزیر دفاع آمريکا روز یکشنبه در یک مصاحبه تلویزیونی گفت خط قرمز ما برای ایران آن است که بمب اتمی تولید نکند. او گفت که تهران فعلا سعی به تولید بمب اتمی ندارد، بلکه فقط دنبال قابلیت و کارآئی اتمی است. سپاه پاسداران انقلاب که برنامه اتمی ایران را در کنترل دارد ممکن است این نظر را به منزله چراغ سبزی برای عملیات جدید غنی سازی تلقی کند.

در همین حال تهدیدات اخیر ایران این اثر مورد نظر را در عرضه درخواست هائی جديد از واشنگتن بجا گذاشته است که آمريکا و متحدانش سخت تر کردن تحریم ها را متوقف کنند، و بجای آن برای تماس و گفتگو با ایران تلاشی جدید انجام دهند. بنا به گزارش ها دولت احمدی نژاد خود مذاکراتی جدید را پیشنهاد داده است و ترکیه نیز در نقش میزبان گامی به جلو برداشته است. تقریبا قطعی است که ایران در هرگونه مذاکره ای عدم تمایل خود را در متوقف ساختن فعالیت های اتمی اش و یا دادن امتیازاتی عمده ابراز خواهد کرد. اما ممکن است همه این اقدامات با هدف به تاخیر انداختن یک تحریم نفتی توسط اتحادیه اروپا، و یا به اجرا گذاشتن تحریم های علیه بانک مرکزی ایران طراحی شده باشد، تا زمان کافی برای به نتیجه رسیدن عملیات سانتريفیوژهای فردو فراهم شود.

این به معنای آن نیست که دولت اوباما باید تماس و گفتگو را کنار بگذارد و به اقدام نظامی متوسل شود. این بدان معناست که تمامی اقدامات لازم برای تشدید تحریم ها- بخصوص همانگونه که دولت تلاش می کند - برای متوقف ساختن فروش نفت ایران در هر نقطه ای از جهان، تعقیب و دنبال شود. ایران ممکن است بعضی از دردهای اقتصادی را حس کرده باشد و منزوی شده باشد، اما کماکان راه دسترسی به تسلحات اتمی را ادامه می دهد.