به نوشته روزنامه نیویورک تایمز، مقامات عالیرتبه ایالات متحده گفتهاند که باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا در نامهای که ماه پیش به آیت الله علی خامنهای رهبر ایران فرستاده از او خواسته که زمان دستیابی به توافق اتمی پیش از اتمام مهلت مذاکرات در سوم آذرماه را از دست ندهد، زیرا صرفا در سایه اثبات صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران، تهران میتواند منافع خود را در خاورمیانه پی گیری کند.
موضوع فرستادن نامه و بخشی از محتوی آن را روزنامه وال استریت ژورنال روز پنجشنبه فاش کرده بود.
مقامات آمریکایی هنوز در مورد اینکه آیا رهبر ایران به نامه آقای اوباما پاسخ داده است یا خبر واکنشی نشان ندادهاند، اما پاسخهای پیشین آیت الله خامنهای شامل انتقادات تند از اهداف آمریکا در منطقه بوده است.
عمده هدف این نامه اصرار بر دستیابی به توافق پیش از 24 نوامبر/سوم آذرماه است، زیرا بسیاری از مقامات آمریکایی نگرانند که مذاکرات آقای جان کری وزیر خارجه آمریکا با همتای ایرانیاش، محمد جواد ظریف و گفتگوهای بعدی آن، به نتیجه خاصی منتهی نشود یا اینکه احتمالا مذاکرات باز هم تمدید شود.
به درازا کشیده شدن مذاکرات نگرانی دیگری نیز به همراه خواهد داشت و آن اینکه تهران به تعلیق آن بخش ازغنیسازی خود خاتمه دهد و عربستان سعودی نیز اقدام به غنیسازی کرده و حتی ممکن که تهدید اسرائیل در حمله به سایتهای اتمی ایران دوباره جان گیرد.
از سوی دیگر تحریمها علیه ایران نیز نه تنها کاهش نمییابد بلکه جمهوریخواهان در کنگره آمریکا که همواره منتقد مذاکرات بوده و هماکنون اکثریت را در قوه قانونگذاری آمریکا به دست آوردهاند، تحریمهای ایران را تشدید بخشند.
نامه آقای اوباما شامل مطالبی کلی بوده و وارد جزئیات مذاکرات نمیشود، اما به نوعی پیامی برای تندروهای ایران داشته که ایران میتواند بخش کوچکی از برنامه غنیسازی خود را داشته باشد. به این صورت که روسیه اورانیوم غنیشده ایران را برای مصرف در رآکتور بوشهر به سوخت تبدیل کند. البته هنوز معلوم نیست که در صورت دستیابی به توافق جامع اتمی، ایران حاضر به ارسال چه مقدار از این اورانیوم غنی شده به روسیه باشد.
اما آیت الله خامنهای تاکنون از خواستهاش مبنی بر اینکه ایران در هفت سال آینده برنامه غنیسازی خود را به ده برابر اندازه کنونی گسترش خواهد داد، دست برنداشته است. این امر بدین معنی است که زمان تبدیل اورانیوم غنی شده به بمب اتمی به صرفاً چند هفته کاهش خواهد یافت.
ایران طی یک سال به همه موارد توافق با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پاینده بوده است. اما در گزارش اخیر آژانس عنوان شده که تهران از پاسخ به دو پرسش درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه اتمی ایران، طفره رفته است.