مایکل مککال جمهوریخواه، رئیس کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان آمریکا، اعلام کرد که تصمیم پرزیدنت ترامپ به خروج از توافق اتمی برجام، عملا مسیر مذاکرات دوباره با ایران برای دستیابی به توافقی جدید و بهتر را هموار کرده است.
آقای مککال که در جلسه پرسش و پاسخ درشورای روابط خارجی در شهر نیویورک سخن می گفت، افزود که متحدان اروپایی آمریکا میتوانند تا فرارسیدن زمان احیای تحریمهای اتمی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران، تهران را به بازگشت به میز مذاکره قانع کنند.
او گفت: «من این فرصت را تلاشی برای دستیابی به توافق مجدد میدانم؛ یعنی طی دوره ۹۰ و ۱۸۰ روزه که تحریمها مجددا فعال میشوند. همزمان ما فشار حداکثری را بر ایران ادامه خواهیم داد تا بالاخره به توافقی بدون نواقص برجام برسیم. حالا برخی میپرسند آیا ایران حاضر است پشت میز مذاکره بنشیند. به نظرم بله آنها این کار را خواهند کرد. زیرا حالا که آمریکا از توافق خارج شده است، ادامه اجرای برجام برای اروپاییها مشکل میشود. آنها بر سر دوراهی ادامه تجارت با ایران یا آمریکا قرار گرفتهاند. بنابراین با اعمال فشار حداکثری دیپلماتها میتوانند از طریق مذاکرات، نواقص برجام را برطرف کنند. تقریبا آنگونه که ما با موفقیت تاکنون با کره شمالی پیش رفتهایم. »
این عضو ارشد مجلس نمایندگان آمریکا از حزب جمهوریخواه تاکید کرد که آمریکا باید مطمئن شود ایران و کره شمالی تسلیحات اتمی نداشته باشند.
او گفت: «ما شاهدیم که ایران و کره شمالی در کنار یکدیگر برنامه اتمی خود را گسترش دادهاند. مذاکره مجدد با ایران ریسک خاص خود را دارد. نگاه خوشبینانه این است که بتوانیم به توافق بهتری با ایران برسیم، همچنین با کره شمالی. آمریکا باید مطمئن شود که هیچ یک از این دو کشور تسلیحات اتمی نداشته باشند، زیرا هر دو تهدیدی حیاتی برای آمریکا هستند. ما شاهد توان موشک بالیستیک بین قارهای کره شمالی بودیم که نه تنها ژاپن و کره جنوبی را در برد خود دارد، بلکه میتواند به خاک آمریکا نیز اصابت کند.
آقای مککال، بانی قانون موسوم به پاسخگویی حقوق بشر و گروگانگیری ایران که در مجلس نمایندگان تصویب شد، اهمیت این قانون را در پیشبرد اقدامات مربوط به آزادسازی آمریکائیان اسیر در ایران شرح داد .
او گفت: «رژیم ایران رژیم بی رحمی است. آنها پنج آمریکایی را به گروگان گرفتند. براساس طرح من، هر فردی که در ایران مسوول گروگانگیری آمریکاییان است، تحریم خواهد شد. حالا اگر مساله گروگانگیری آمریکاییان در ایران را در کنار آزادی سه شهروند آمریکایی از سوی کره شمالی قرار دهیم، میفهمیم که باید از ابتدا اینگونه با ایران به توافق میرسیدیم. نقص برجام در این بود که از ایران پیش از برداشتن تحریمها به اندازه کافی امتیاز نگرفتیم. کنگره آمریکا سالها در مورد قوانینی برای تحریم ایران، به گونهای که به آزادی گروگانهایمان بیانجامد و برنامههای موشک بالیستیک و هستهای را محدود کند، کار کرده بود. متاسفانه در نهایت، در برجام به هیچ نتیجهای نرسیدیم.»
با اعلام تصمیم پرزیدنت ترامپ به خروج از برجام، طی سه ماه و شش ماه آینده آن بخش از تحریمهای آمریکا که در چارچوب توافق اتمی برداشته شده بود بار دیگر اجرایی خواهد شد.