گزارش ۲۰۱۹ وضعیت حقوق بشر در جهان که وزارت خارجه آمریکا منتشر کرده، به نقش رژیم ایران در نقض حقوق بشر در داخل و خارج از مرزهای آن کشور پرداخته شده است.
در بخش مرتبط با ایران این گزارش تصریح شده است که رژیم ایران نه تنها نقض حقوق بشر در درون آن کشور را افزایش داده، بلکه آن را به سوریه، لبنان، و یمن هم رسانده است.
متن کامل این گزارش روز چهارشنبه ۲۱ اسفند ماه منتشر شد. در بخش مربوط به ایران، که حدود ۵۷ صفحه است، آمده است که ایران با حمایت از سوءاستفاده از کودکان به عنوان نیروی نظامی در سوریه و در حمایت از بشار اسد، حمایت از نیروهای حزبالله لبنان، و حمایت نظامی و مالی از شبهنظامیان در عراق و یمن، در حمله و کشتار به غیرنظامیان و اهداف غیرنظامی، مرتکب ابعاد مختلف نقض حقوق بشر میشود.
این گزارش میگوید: «جمهوری خودکامه دینی در ایران با نظام سیاسی اسلام شیعه با محوریت ولایت فقیه در دست محدودی اداره میشود و انتخابات به شکل منصفانه و آزاد در ایران وجود ندارد.»
در متن این گزارش آمده است: «در واکنش به اعتراضهای مردمی به افزایش قیمت سوخت، نیروهای امنیتی حدود ۱۵۰۰ تن را کشته و ۸۶۰۰ نفر را هم به زندان انداختند. هیچ علامتی که نشان دهد نهادهای مسئول اجازه میدهند گزارشی مستقل برای بررسی این کشتار و به زندان انداخته شدنها تهیه شود، وجود ندارد.»
این گزارش میگوید در ایران حملات انتحاری هم صورت گرفته و در سیستان و بلوچستان، بمبگذاری ۲۷ عضو سپاه پاسداران را کشت و ۱۳ عضو را زخمی کرد. گروه سنی جیشالعدل مسئولیت این حمله را برعهده گرفت.
وضعیت زندانها، دستگیریهای خودسرانه، و برخوردهای غیرقانونی و فارغ از استانداردهای جهانی مرتبط با عدالت نیز بخش دیگری از این گزارش است. این گزارش میگوید مصونیت از پاسخگویی یکی از بزرگترین مباحث نقض حقوق بشر در ایران است و نهادها و اشخاصی در ایران بدون هیچگونه پاسخگویی به سرکوب، شکنجه، دستگیریهای غیرقانونی ادامه میدهند.
شکنجه اسماعیل بخشی که نماینده کارگران هفتتپه است، شکنجه و دستگیری سپیده قلیان، و گرفتن اعترافات اجباری و پخش آن از شبکه دولتی صدا و سیما از دیگر مواردی است که در این گزارش آمده است.
گروگانگیری و به زندان انداختن شهروندهای خارجی و با تابعیت دوگانه مانند نازنین زاغری رتکلیف و احمد رضا جلالی هم در این گزارش آمده است. زندانی کردن و رفتار غیرانسانی با دراویش گنابادی و دیگر فعالان مدنی و سیاسی هم بخشی دیگر از این گزارش است.
محدودیت برای رسانهها، دستگیری خبرنگاران و روزنامهنگاران، و کشاندن حوزه آزار و اذیت خانواده خبرنگاران به خبرنگارانی که خارج از کشور فعالیت میکنند هم بخش دیگری از این گزارش است.
بخشهایی از این گزارش در زیر میآید:
دستگیری خودسرانه، غیرقانونی و کشتارهای سیاسی
اعتراض مردمی به افزایش قیمت بنزین و کشته شدن یک هزار و ۵۰۰ معترض و دستگیری هشت هزار و ۶۰۰ تن
اعدام مهدی سهرابیافر و امین صداقت ۱۷ ساله در زندان شیراز
ناپدید شدن
صبا کرد افشاری که برای ۱۲ روز ربوده شد
حامد رضوانی که در اصفهان ربوده شد
شکنجه، رفتارهای وحشیانه
نحوه نگهداری زندانیها در زندان رجایی شهر
شرایط غیراستاندارد
دوران زندان ژیو وانگ که از سوی ایران گروگان گرفته شده بود
زندانیان سیاسی
نرگس محمدی و شرایط سختی که در زندان تحمل میکند. محمد نجفی و نسرین ستوده، وکلای دادگستری که به احکام ناعادلانه محکوم شدند.
آزادی بیان، رسانهها، خبرنگاران
محکومیت مسعود کاظمی، سردبیر ماهنامه صدای پارسی به چهار سال و نیم زندان
دستگیری مرضیه امیری، خبرنگار روزنامه شرق
آزار و تهدید خانواده خبرنگاران ایرانی که خارج از کشور مشغول به کار هستند