توافق اتمی ایران، ثبات در منطق

جان کری وزیر امور خارجه آمریکا به تازگی در واشنگتن گفت سیاست آمریکا در خاورمیانه بر این هدف متمرکز است که مسلم سازد همه بازیگران در سراسر منطقه شانس و فرصت مورد نیاز برای انجام وظایفشان را داشته باشند.

آقای کری از جمله به پیشرفتی که جهت یافتن یک راه حل سیاسی برای جنگ سوریه جریان دارد اشاره کرد که اگر موفق شود حمله نیرومندتر و متحدتری را به داعش و دیگر تندروهای خشن ممکن خواهد ساخت.

او همچنین تاکید کرد رهبران اسرائیل و فلسطینی نیاز دارند بن بست جاری را بشکنند و بر حل مشکلاتی که راه را بر پیشرفت تنها گزینه معتبر برای صلح بین مردم اسرائیل و فلسطین می بندد تمرکز کنند: راه حل دو کشوری که بتواند امنیت و کامیابی را برای هر دو طرف فراهم آورد.

آقای کری گفت ایالات متحده آنها را در هر گامی که در این کوشش بردارند همراهی خواهد کرد و افزود برای آن که سازندگان در منطقه فرصتی برای موفقیت داشته باشند، مهم است تا آنجا که امکان دارد از منابع خطر بالقوه و فوری حفظ شوند. به این دلیل است که معامله اتمی بین ایران و کشورهای ۵ بعلاوه یک چنین اهمیت دارد.

دو سال پیش، وقتی مذاکرات رسمی با تهران آغاز شد، ایران ۱۹ هزار سانتریفیوژ و انباری از اورانیوم غنی شده داشت، و سرگرم ساختن یک رآکتور آب سنگین قادر به تولید پلوتونیوم برای بمب بود.

جان کری گفت ایران اگر می خواست می توانست ظرف دو ماه تمام مواد لازم را تهیه کند. او گفت: "بر اساس برنامه جامع مشترک – برجام – تمام راه های ایران برای ساختن بمب، آشکار و پنهان، بسته می شود. و به دلیل ابزار بی سابقه کنترل و نظارت که طبق مذاکرات بخشی جدانشدنی از توافق است، اینک ۲۵ سال تا چنان روزی فاصله داریم.»

جان کری گفت معامله اتمی در محتوای خودش بررسی شد و بخشی از این شایعه که ایران رفتار مخرب در حوزه های دیگر را تغییر خواهد داد نبود. آنچه انجام گرفت کاری درست بود، زیرا هر کوششی برای عوض کردن رفتار ایران، اگر تسلیحات اتمی نداشته باشد، آسانتر خواهد بود.