کاخ سفید: حباب بلوف چنددهه‌ای جمهوری اسلامی ترکیده است

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید

سخنگوی کاخ سفید با بازنشر مقاله‌ای در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی ایکس، بر «خطای محاسباتی شدید» جمهوری اسلامی تاکید کرد.

کارولین لیویت، سخنگوی کاخ سفید، روز پنج‌شنبه ۳ اردیبهشت با بازنشر مقاله‌ای درباره ضربات شدیدی که نظام جمهوری اسلامی متحمل شده است، نوشت که رژیم «ایران به‌شدت دچار خطای محاسباتی شد.»

خانم لیویت در ادامه مقدمه مقاله دیوید هنسن، تاریخ‌دان، را که روز پنج‌شنبه ۳ اردیبهشت در نشریه «عظمت آمریکایی» (آمریکن گریتنس) منتشر شده، آورده است. در این بخش آمده است: «بلوف چنددهه‌ای [رژیم] ایران - متکی بر گروه‌های نیابتی، سیاست لبه‌پرتگاهی هسته‌ای، و مماشات غرب - با نخستین مواجهه با قدرت مستقیم و در سایه تغییرات ژئوپلیتیکی، ترکید.»

نگارنده این مقاله تاریخچه‌ای از چند دهه گذشته مواضع سیاسی و فعالیت‌های نظامی جمهوری اسلامی و واکنش های جهانی را به تصویر کشیده است.

هنسن می‌گوید ضعف جو بایدن، فاصله‌گیری آمریکا از اسرائیل، حمله روسیه به اوکراین، و مماشات اروپا، رژیم ایران را جسورتر کرد و پس از آن بود که جمهوری اسلامی در اوج جاه‌طلبی‌های تروریستی‌اش دچار اشتباه محاسباتیِ تأمین مالی و هماهنگی حمله تروریستی ۱۵ مهر ۱۴۰۲ حماس به اسرائیل شد.

او می‌نویسد که رژیم همچنین تصور می‌کرد نیروهای نیابتی‌اش در سوریه، عراق، لبنان، غزه، و یمن می‌توانند اسرائیل را نابود کنند. به گفته او جمهوری اسلامی همزمان به امید ادامه سیاست مماشات اوباما با لغو تحریم‌ها، ارسال پول، و خارج کردن برخی نیروهای نیابتی از فهرست تروریستی و غنی‌سازی هسته‌ای، به انتخاب دوباره بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا خوشبین بود، و در عین حال به پدافند پیشرفته چینی-روسی و موشک‌های خود اطمینان داشت.

اما بازگشت نیرومندانه پرزیدنت ترامپ به قدرت ورق را کاملا بر خلاف تمام این گمان‌ها چرخاند.

هنسن می‌گوید رژیم ایران نه بر پایه پیروزی نظامی، بلکه بر استفاده از دیگران برای کشتن اسرائیلی‌ها، آمریکایی‌ها، و غربی‌ها توان نظامی اش را پیش می‌برد. اما در جنگ ۱۲ روزه ۱۴۰۲، جهان با نابودی پدافند هوایی و تأسیسات هسته‌ای چندمیلیارددلاری‌اش برای اولین بار توخالی بودن رژیم را دید.

روسیه با گیر افتادن در اوکراین و از دست دادن سوریه، و چین که رژیم ایران دیگر سودی برایش نداشت هم ایران را رها کردند. از آنسو کشورهای خلیج فارس که گمان می‌کردند با رشوه دادن به جمهوری اسلامی می‌توانند در امان باشند، حالا هدف موشک‌های ایران قرار گرفتند.

این مقاله در پایان وضعیت داخلی رژیم را فقدان دولت متمرکز در بین رقابت کارگزاران نظامی، سپاه و روحانیت تحلیل می‌کند، گروه‌هایی که از متهم شدن به توافق هراس دارند، اما بیشتر از آن از قیام مردمی و سقوط رژیم وحشت دارند. نویسنده می‌گوید که روش‌های قدیمی تأخیر و چانه‌زنی دیگر با ترامپ کارساز نیست و رژیم در حالی که روزانه بیش از ۴۰۰ میلیون دلار ضرر می‌کند ۵۰۰ میلیارد دلار از سرمایه‌گذاری‌های نظامی و هسته‌ای خود را از دست داده است.

در پایان این مقاله آمده است:‌ «و نتیجه‌ این شده است که حباب ۴۷ ساله رژیم ایران که بر پایه بلوف تروریستی، غنی‌سازی هسته‌ای و مماشات غرب ساخته شده بود، کاملاً فروپاشیده است. دیگر هیچ تهدید، بلوف، یا حمایتی نمی‌تواند آن را نجات دهد.»