کارشناسان اقتصادی با اشاره به گزارش مرکز آمار ایران مبنی بر کاهش بی سابقه نرخ بیکاری در کشور میگویند این مرکز در آمار خود دلیل اصلی، یعنی کاهش نرخ مشارکت در بازار را پنهان کرده است.
خبرگزاری دولتی ایرنا، چندی پیش به نقل از مرکز آمار ایران اعلام کرد: نرخ بیکاری در ایران در پاییز گذشته، با کاهش نیم درصدی به ۹/۸ درصد رسیده است.
مرکز آمار ایران هم نرخ بیکاری در بهار سال ۱۴۰۰ را حدود ۸/۸ درصد عنوان و اعلام کرده بود از هر ۱۰ ایرانی، تنها ۳ نفر دارای شغل هستند.
اما فرشاد مومنی کارشناس مسایل اقتصادی در گفتگو با رسانه های داخلی ایران گفته: «کمتر از ۴۰ درصد خانوارهای ایرانی، از راههای سازنده و تولیدی کسب درآمد می کنند و بقیه عمدتاً به مشاغل ناپایدار، بیکیفیت و غیر رسمی مشغولند.»
این استاد دانشگاه با بیان اینکه بیشترین کاهش تقاضای اشتغال در بخش کشاورزی بوده تصریح کرد: «بیسابقهترین صنعت زداییها را در دو دههی گذشته در کشورمان تجربه کرده ایم.»
او با انتقاد از وزارت صنعت معدن و تجارت گفت:با گشایشهای ایجاد شده در مبادلات نفتی و افزایش ارز آوری کشور، شاهد تلاش بیشتر وزارت صمت برای «افزایش واردات» هستیم، در صورتی که وظیفه این وزارتخانه، حمایت از صنعت و تولید و اشتغالزایی در کشور است، نه فربه سازی وارد کنندگان رانتی.
وزیر کار دولت ابراهیم رئیسی هم پاییز گذشته گفته بود: «ایران بیش از ۲۰ میلیون بیکار یا دارای اشتغال ناقص دارد.»
عبدالملکی در گفتگو با صدا و سیما، افراد با اشتغال کم درآمد را ۱۰ میلیون و شاغلان غیر رسمی را نیز ۵ میلیون نفر عنوان کرده بود.