رئیس دولت سیزدهم که همزمان با اولین روز از آخرین ماه تابستان به ژوهانسبورگ آفریقای جنوبی سفر کرده میگوید قصد دارد در اجلاس «بریکس» شرکت و با این گروه همکاری کند، کارشناسان اما به صدای آمریکا گفتند جمهوری اسلامی در «بریکس» هم موفقیتی نخواهد داشت.
ابراهیم رئیسی که شامگاه چهارشنبه اول شهریور به ژوهانسبورگ پایتخت آفریقای جنوبی سفر کرد قبل از پرواز به خبرنگاران گفت که این سفر به دعوت رسمی رئیس جمهور آفریقای جنوبی که ریاست دورهای بریکس را عهدهدار است و به منظور شرکت در اجلاس سران بریکس انجام می شود.
او افزود:«بریکس توانسته کشورهای مستقل را با هدف مشترک همکاری های اقتصادی و مقابله با یکجانبه گرایی دور هم جمع کند و هدف اول این سفر، شرکت در اجلاس سران و اعلام مواضع جمهوری اسلامی است.»
این درحالی است که گروه بریکس هنوز با عضویت ایران در این گروه موافقت نکرده است.
خبرگزاری دولت روسیه چند روز قبل به نقل از کرملین گزارش داد، ولادیمیر پوتین و ابراهیم رئیسی، روز پنجشنبه ۲۶ مرداد، در مکالمهای تلفنی درباره امکان عضویت ایران در گروه «بریکس» گفتوگو کردهاند.
شاهین مدرس کارشناس مسائل بینالملل درباره ادعای جمهوری اسلامی برای همکاری با گروه بریکس به صدای آمریکا گفت:«بریکس سعی کرده به موازات گروه ۷ و با راهاندازی بانک توسعه نو، مدل توسعهای خود را دنبال کند.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
او با رد ادعای وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی که گفته شراکت بین ایران با برخی کشورهای حوزه بریکس عملا آغاز شده است افزود: «تحریمهای جهانی به هیچ عنوان اجازه نمیدهد که ایران بتواند مبادلات تجاری خود را حتی با کشورهای عضو بریکس افزایش دهد، بنابراین پذیرش احتمالی ایران در این گروه نه تنها باعث بهبود اوضاع گروه بریکس نمیشود بلکه روند حرکت آن را هم کند خواهد کرد.»
مجید گلپور کارشناس روابط بینالملل هم درباره عضویت احتمالی ایران در بریکس به صدای آمریکا گفت: «مسئله استفاده از بازارهای نزدیک به بریکس یک توهم است که در میان مقامات جمهوری اسلامی ایجاد شده است.»
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
او همچنین تاکید کرد: «جمهوری اسلامی به دلیل مشکلات حقوقی و بانکداری، در بریکس هم موفقیتی نخواهد داشت و به جایگاهی دست نخواهد یافت.»
«بریکس» در حال حاضر متشکل از کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی و به دنبال گسترش خود است و تعداد دیگری از کشورها نیز برای پیوستن به آن ابراز علاقه کردهاند.
جمهوری اسلامی ایران، عربستان سعودی، امارات متحده عربی، کوبا، جمهوری دموکراتیک کنگو، کومور، گابن و قزاقستان خواستار پیوستن به «بریکس» هستند.
با شروع پانزدهمین اجلاس کشورهای گروه بریکس در آفریقایجنوبی، سران چین و برزیل بر تقویت نفوذ کشورهای موسوم به «جنوب جهانی» تاکید کردند.
لولا داسیلوا، رئیسجمهور برزیل، گفته کشورش از ایجاد ارز تجاری بریکس حمایت میکند اما پوتین رئیس جمهور روسیه به علت «حکم جلب» بینالمللی در این اجلاس حاضر نیست.
به گفته مقامهای آفریقای جنوبی، «رئیس دورهای بریکس»، رهبران حدود ۵۰ کشور دنیا در اجلاس امسال شرکت میکنند، بیش از ۴۰ کشور برای عضویت اظهار علاقه کردهاند و بیش از ۲۰ کشور از جمله ایران درخواست عضویت دادهاند.