در حالیکه تا دو سال پیش، فعالان صنعت گردشگری ، نام ایران را از فهرست جهانی مقاصد گردشگری حذف شده میدانستند و آمار ورود گردشگر خارجی را صفر اعلام میکردند، رئیس جامعه تورگردانان ایران اعلام کرد که ظرفیت تورهای ورودی به ایران و هتلهای ۴ و ۵ ستاره شهرهای پرگردشگر، تا سال ۲۰۱۵ پر شده است.
ابراهیم پورفرج به خبرگزاری مهر گفت: «هر قدر در سالهای گذشته با رکود ورود گردشگر به ایران مواجه بودیم اکنون با افزایش ورود گردشگران خارجی روبرو شدهایم. ما برای گردشگران ورودی، هتلهای خوب کشور را در نظر میگیریم اما تعداد این هتلها زیاد نیست و برای سال ۲۰۱۵ هم رزرو شدهاند.»
جامعه تورگردانان ایران، تشکلی صنفی و غیر دولتی است که گروهی از فعالان بخش خصوصی گردشگری را نمایندگی میکند.
با به اجرا گذاشتن تحریمهای شدید اقتصادی به خاطر برنامه هستهای ایران و هشدار آمریکا و برخی از کشورهای اروپایی به اتباع خود درباره سفر به ایران، از تعداد گردشگران خارجی به شدت کاسته شد اما دولت حسن روحانی، همزمان با پیشبرد مذاکرات هستهای که به تعلیق موقت برخی از تحریمها منجر شد، تلاشی را برای خارج کردن گردشگری از رکود انجام داد.
رئیس جمهوری ایران در سخنرانیهای مختلف خود، از تلاش برای رونق صنعت گردشگری ایران به عنوان یکی از برنامههای خروج اقتصاد از رکود اشاره کرد.
وزیر اطلاعات ایران نیز اردبیشت ماه گذشته در اقدامی بیسابقه، در جلسهای مشترک با فعالان گردشگری ایران شرکت کرد و گفت که دیدگاه و جهتگیری وزارت اطلاعات ایران «از میان برداشتن مشکلات و موانع» برنامه جذب توریست در ایران است. محمود علوی گفت: «مردم کشورها به قانون کشورهای مقصد احترام میگذارند، هر فعالیتی به طور طبیعی آفتهایی به دنبال دارد اما نباید گردشگری را به دلیل آفتهایی که ممکن است داشته باشد تعطیل کرد.»
ورود گردشگر خارجی به ایران در بهار نیز رشد چشمگیر داشت به طوری که افشین عزیزی، مدیر یکی از آژانسهای بزرگ گردشگری و عضو جامعه تورگردانان ایران به ایسنا گفت که آژانس او هفتهای میزبان تقریبا ۲۰۰ تورخارجی است. او البته از پایین بودن سطح کیفیت برخی از هتلها گلایه کرد و گفت که ممکن است با این روند افزایش ورود توریست به ایران، آبروی صنعت گردشگری ایران برود. او پیشنهاد کرد که بهتر است هتلها کیفیت خود را بالا ببرند و بعد ظریفیت ورود گردشگر به کشور افزایش یابد.
ایران از نظر دارا بودن جاذبههای گردشگری، جزو ۱۰ کشور برتر دنیا معرفی شده است اما چندی پیش مسعود سلطانیفر، رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران گفت که سهم ایران طی سال گذشته از تجارت ۶ هزار و ۵۰۰ میلیون دلاری گردشگری جهان، تنها نیم درصد بوده است.
کارشناسان گردشگری بارها تاکید کرده اند که ثبات و امنیت یک کشور و تعامل با دیگر کشورها، یکی از دلایل مهمی است که موجب اطمینان مدیران آژانسهای گردشگری خارجی برای همکاری با آن کشور میشود.