کم‌درآمدترین قشر جامعه ایران متحمل بیشترین فشار تورم ماهانه شده است

تورم در ایران

جدیدترین گزارش مرکز آمار ایران نشان می‌دهد با ادامه افزایش نرخ تورم نقطه به نقطه و ماهانه در آبان سال جاری، کم‌درآمدترین قشر جامعه بیشترین فشار تورم ماهانه را متحمل شدند.

به گزارش مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه به نقطه در آبان ماه، ۳۲.۵ درصد و تورم ماهانه هم به ۲.۸ درصد رسیده است.

این در شرایطی است که کم‌درآمدترین قشر جامعه که در جدول «دهک‌های هزینه‌ای» نرخ‌های تورم آبان ماه سال جاری به عنوان «دهک اول» شناخته می‌شود، در ماه گذشته دچار تورمی معادل ۳.۷۷ درصد بود که نسبت به مهرماه برای این قشر جامعه افزایش داشته است.

از سوی دیگر، نرخ تورم ماهانه برای ثروتمندترین قشر که به عنوان دهک دهم معرفی شده، تاثیری معادل ۲.۵۳ درصد داشته که در مقایسه با مهرماه شاهد افتی ۰/۵ درصدی بوده است.

به گزارش وب‌سایت «تجارت نیوز»، نوع کالاهای مصرفی دلیل تفاوت نرخ تورم در میان دهک‌های جامعه است و بررسی‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد دهک‌های پایین‌تر بخش بیشتری از درآمدشان را به خرید کالاهای خوراکی، نوشیدنی و دخانیات اختصاص می‌دهند.

در این ارتباط، یک گزارش میدانی در ایران درباره فقر و گرانی نشان می‌دهد که زندگی مردم «نسیه‌ای شده» و خرید قسطی کالاهای ضروری حتی «بر زندگی طبقه متوسط سایه انداخته» است.

بنا بر گزارش روز ۲۷ آبان روزنامه هم‌میهن، «تمایل ایرانی‌ها به عضویت در پلتفرم‌های خرید اعتباری و قسطی در ایران روزبه‌روز بیشتر شده» و پرداخت وام‌های خُرد، «رشد ۲۰۰ درصدی» داشته است.

در این گزارش به «اعتبارهای ۵ میلیون تومانی برای خرید مواد غذایی» با «پرداخت در چهار قسط بدون نیاز به ضامن و وثیقه» اشاره شده است.

بر اساس اعلام مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی در سوم آبان، نرخ فقر در سال گذشته با رشدی ۰/۴ درصدی، بیش از ۳۰ درصد جمعیت ایران را در بر گرفته است و پیش‌بینی می‌شود آمار سال جاری نیز در همین سطح باقی بماند.

در حال حاضر، حداقل دستمزد ماهانه کارگران مشمول قانون کار، متأهل و دارای فرزند حدود ۱۱ میلیون تومان است. این در حالی است که بر اساس برخی برآوردها از سوی فعالان کارگری که در گذشته در نهادهای حکومتی عضویت داشتند، سبد معیشت به حدود ۳۷ میلیون تومان در ماه رسیده است.

فرشاد مومنی، اقتصاددان، تأکید کرده که سیاست‌های حکومتی بودجه در سال آینده، وضعیت را بیش از پیش خطرناک و نگران‌کننده کرده است.

به گزارش مرکز آمار ایران، در آبان‌ماه استان سیستان و بلوچستان کمترین و سه استان اصفهان، آذربایجان غربی و اردبیل بیشترین نرخ تورم را ثبت کرده‌اند.