انتشار خبر آزاد شدن شش میلیارد دلار از پولهای مسدودشده ایران در کره جنوبی در برابر آزادی پنج ایرانی-آمریکایی زندانی در ایران با واکنشهای مختلف کاربران شبکههای اجتماعی مواجه شده است.
در حالیکه وزیر خارجه آمریکا، آنتونی بلینکن گفته است، ایران تنها قادر است پولهای آزادشده را برای اهداف بشردوستانه به مصرف برساند، برخی کاربران این مبادله را با «برنامه نفت در برابر غذای صدام» مقایسه کرده و آن را تحقیرآمیز دانستهاند.
مصطفی فقیهی، روزنامهنگار و صاحب امتیاز سایت خبری «انتخاب»، دیپلماسی ماههای گذشته دولت ابراهیم رئیسی را «دیپلماسی التماسی» و «دیپلماسی آویزانی» خوانده و نوشته است: «واقعا صد رحمت به برنامه نفت در برابر غذای صدام».
عبدالناصر همتی، رئیس پیشین بانک مرکزی، هم دولت ابراهیم رئیسی را به بازگشت به نقطه اول پس از «سه سال تحمیل هزینه» متهم کرده است.
کاربری به نام سیدصادق حسینی هم با اشاره به تکرار خبر آزاد شدن پول بلوکه شده ایران در کره جنوبی در ماههای گذشته، «نفت در برابر غذا» را خجالتآور توصیف کرده است.
مریم جمشیدی، جامعهشناس و استاد دانشگاه، هم دلیل ضرر یک میلیارد دلاری و تبدیل هفت میلیارد دلار پول ایران به شش میلیارد دلار در کره جنوبی را تعلل «دولت فشل» دانسته است.
هرچند عباس عبدی، پژوهشگر اجتماعی و فعال رسانهای، با تاکید بر ملیت ایرانی این پنج زندانی، به تبعات روانی و سیاسی چنین معامله «زیانباری» اشاره کرده است.
ناظران امور ایران میگویند که جمهوری اسلامی با بازداشت شهروندان کشورهای دیگر، به ویژه دوتابعیتیها، قصد دارد از آنها برای چانهزنی در روابط خود با دیگر کشورها استفاده کند و در عمل، آنها را با اتهامات دروغین به گروگان میگیرد.
در همین حال، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه تاکید کرد که جمهوری اسلامی هیچگونه «تخفیفی در تحریمها»، به ازای آزادی پنج زندانی دوتابعیتی دریافت نخواهد کرد.