با گذشت ۷۲ ساعت از ورود ماموران حکومتی به دفتر رسانه «فردای اقتصاد» در تهران، وضعیت دستکم پنج تن از روزنامهنگاران و دو تن از مدیران مالی این رسانه تصویری همچنان نامعلوم است.
در حال حاضر از سرنوشت پنج تن از کارکنان «فردای اقتصاد» به اسامی علی میرزاخانی، بهزاد بهمننژاد، علی تسنیمی، نیکان خبازی، و مهرداد عسکری به همراه دو تن از مدیران مالی این رسانه به نامهای علی نوریان و مسعود ملکپور، اطلاعی در دست نیست.
مشخص نیست که این هفت نفر همچنان در ساختمان این رسانه محبوس هستند یا به مکان دیگری منتقل شدهاند.
سایت مشاوره حقوقی دادبان از این رخداد به عنوان «ناپدیدسازی قهری» این افراد نام برده و مسئولیت آن را بر عهده قوه قضاییه و نهادهای امنیتی دانسته است.
مانی بشرزاد، از خبرنگاران «فردای اقتصاد», پیشتر در یادداشتی در صفحه اینستاگرام نوشت: «خودمان هم دقیق نمیدانیم چه پیش آمده و حیران ماجرا هستیم.»
مریم شکرانی، خبرنگار، هم در یادداشتی در صفحه ایکس (توئیتر سابق) نوشت: «آخرین اخبار حاکی از آن است که علی میرزاخانی، سردبیر، بهزاد بهمننژاد، قائم مقام سردبیر، و سه تن از ویدئو ژورنالیستها به خانه برنگشتهاند.»
نیروهای حکومتی بعدازظهر روز دوشنبه ۱۶ بهمن با ورود به ساختمان رسانه «فردای اقتصاد» لوازم روزنامهنگاران این رسانه را توقیف و از خروج آنها جلوگیری کردند.
آنها پس از ساعتها به شماری از روزنامهنگاران اجازه خروج از ساختمان را دادند هرچند دستکم وضعیت ۵ تن از این خبرنگاران هنوز نامشخص است.
بر پایه برخی گزارشها، هفته گذشته هم ماموان حکومت در اقدامی مشابه کارکنان شرکت مبنا، زیرمجموعه گروه کیان، را در رابطه با یک فایل ویدیوئی درباره دورزدن تحریمها به مدت یک شبانهروز در محل کار محبوس کرده بودند.
انصافنیوز به نقل از مجید زمانی، موسس گروه کیان، گزارش داده که این گروه اسپانسر مالی «فردای اقتصاد» محسوب میشود و با توجه به حضور دفتر این رسانه تصویری در ساختمان محل استقرار برخی از شرکتهای گروه کیان، کارکنان «فردای اقتصاد» هم مورد بازرسی و بازجویی قرار گرفتهاند.
مقامهای قضایی جمهوری اسلامی هنوز درباره این ماجرا اطلاعرسانی نکردهاند.
فشار بر روزنامهنگاران در ایران و بازداشت برخی از آنها با آغاز اعتراضات سراسری در پایان شهریور ۱۴۰۱ شدت یافت و با بازداشت دهها خبرنگار و عکاس خبری در نیمه دوم سال گذشته، آزادی مطبوعات بیش از پیش در ۴۵ سال گذشته در محاق قرار گرفت.
همچنین ببینید: فشار بر روزنامهنگاران در ایران؛ دو روزنامهنگار دیگر در اوین حبس میشوندبر اساس گزارش سازمان گزارشگران بدون مرز درباره آزادی رسانهها که ١٣ اردیبهشت ۱۴۰۲ منتشر شد، ایران در میان ۱۸۰ کشور جهان در جایگاه ۱۷۷ قرار گرفته است.
پیش از این، یک روزنامهنگار ساکن ایران به صدای آمریکا گفته که انتظار جمهوری اسلامی از رسانهها «تولید بولتنهای تبلیغاتی است» و خبرنگاران به دلیل «تحلیلهای نقادانه» با عناوینی مبهم مثل «سیاهنمایی» تحت فشار قرار میگیرند.