در ایران، تولیدکنندگان دو محصول ارزشمند و گرانقیمت غذایی، یعنی زعفران و خاویار، امیدوار هستند پس از لغو تحریم های غرب علیه ایران، بار دیگر جایگاه خود را در بازارهای جهانی پیدا کند.
اواسط پاییز و همزمان با فصل برداشت زعفران، این محصول لوکس و گرانقیمت قرار است دوباره راهی بازارهای جهانی شود.
بیش از ۹۰ درصد ذخیره جهانی زعفران در داخل ایران تولید می شود، اما در سال های اخیر تحریم های گسترده بین المللی علیه ایران، صادرات آن را با مانع روبرو کرده بود.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در این سال ها، اسپانیا و کشورهای عرب حوزه خلیج فارس، وارد کنندگان اصلی زعفران ایران بودند. اما ایران مدعی است، آنچه در حال حاضر هم در بازارهای غرب موجود است، زعفران ایرانی است که توسط کشورهای واسط با تغییر بسته بندی به اروپا و آمریکا صادر می شود.
قیمت هر کیلوگرم زعفران در بازارهای جهانی بین ۸ تا ۱۳ هزار دلار آمریکاست و ایران امیدوار است درآمد حاصل از آن موجب رونق اقتصاد کشور شود.
صادر کنندگان ایرانی زعفران می گویند، کشورهای واسط زعفران ایرانی را کیلویی ۲۰۰۰ دلار خریده و ۵۰۰۰ دلار می فروشند و امکان تجارت مستقیم، زعفران بهتر و با قیمت مناسبت تری در اختیار مصرف کننده آمریکایی و اروپایی خواهد گذاشت.
از سوی دیگر در سواحل دریای خزر نیز، طرح بلندپروازانه دیگری برای تقویت ظرفیت های صادراتی اقتصاد ایران در حال شکل گیری است. تولید خاویار گرانقیمت و پرطرفدار ایرانی.
ایران تا یک دهه پیش بزرگ ترین صادر کننده خاویار در جهان بود و در سال ۲۰۰۰ بیش از ۴۰ تن تخم ماهی خاویار فروخت.
آمریکا، اروپا و ژاپن به طور سنتی بزرگ ترین بازارهای صادرات ایران بوده اند. اما به علت تحریم های اقتصادی و کاهش ذخایر ماهی خاویاری بلوگا صادرات ایران در سال گذشته به یک تن کاهش یافت.
ماهی خاویاری بلوگا، و تخم های طوسی-نقره ای شان منبع مرغوب ترین و گرانقیمت ترین خاویار جهان هستند.
افزایش تولید زعفران و خاویار مطابق با طرح دولت ایران برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفت خام از طریق صادرات است.
ایران امیدوار است کشورهای جهان، واردات برخی از کالاهای ایرانی از جمله فرش، پسته و خاویار را که در سال ۲۰۱۰ متوقف شد، از سر بگیرند.