روحانی: توافق اتمی روابط ایران و آمریکا را متحول می کند

حسن روحانی روز سه شنبه با ابراز خوش بینی نسبت به امضای یک توافق جامع اتمی میان ایران و قدرت های جهانی، گفت حملات هوایی آمریکا و کشورهای عرب در سوریه به گروهی که خود را «دولت اسلامی» می خواند «جایگاه قانونی» ندارد.

به نوشته باربارا اسلاوین در سایت المونیتور، حسن روحانی با خودداری از تایید بشار اسد، از طریق نام بردن او، گفت حملات هوایی علیه تروریسم باید از طریق همکاری با «دولت مرکزی» سوریه صورت بگیرد.

حسن روحانی روز سه شنبه در اولین حضور عمومی امسال خود در نیویورک در جمع مدیران خبری و خبرنگاران ارشد گفت توافق اتمی ایران و قدرت های جهانی می تواند روابط ایران و آمریکا را تغییر دهد، او اما گفت نرسیدن به توافق به این معنی نیست که دو کشور به طور خودکار به خصومت پیشین بر می گردند.

رئیس جمهوری ایران در مورد امکان رسیدن به توافق اتمی دراز مدت ابراز خوشبینی کرد و گفت اگر چنین توافقی بدست آید روابط ایران و آمریکا را «به طور کامل تغییر خواهد داد.»

به نوشته المانیتور، حسن روحانی برخلاف گزارش های رسانه ای که می گویند ایران سعی می کند در مورد حجم فعالیت های غنی سازی خود از طریق همکاری علیه داعش امتیازی بگیرد، میان این دو موضوع رابطه روشنی برقرار نکرد.

روحانی در مورد حملات هوایی آمریکا و متحدانش به مواضع داعش در سوریه گفت چنین حملاتی باید یا توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد تایید شده باشد یا به درخواست یک دولت - همانطور که عراق درخواست کرد - انجام شود. به نظر می رسد اقدام روحانی در محکومیت حمله به مواضع داعش در سوریه، بیشتر به شکل و ساختار این حملات بر می گردد.

روحانی همچنین درباره ائتلاف تحت رهبری آمریکا که شامل عربستان سعودی، بحرین، اردن، قطر و امارات متحده عربی می شود صحبت کرد و گفت: کسانی که در ایجاد این تروریست ها نقش داشتند، چگونه می توانند امروز بگویند که با این تروریست ها می جنگند؟ حسن روحانی به حمایت های مالی و دیگر پشتیبانی های کشورهای سنی عربی از شورشیان سوری اشاره می کرد.

او گفت نقش ایران غیر قابل انکار است. به گفته حسن روحانی کشورهای منطقه بهتر از کشورهای بیرون منطقه می توانند ائتلاف علیه داعش را رهبری کنند.

حسن روحانی در پاسخ به این سوال که آیا بشار اسد می تواند در جنگ علیه «دولت اسلامی» یک همکار باشد، بدون نام بردن از رئیس جمهوری سوریه گفت اگر «می خواهیم به فعالیت های تروریستی در سوریه پایان دهیم، نمی توان بدون دولت مرکزی به آن هدف رسید.»

او گفت اول باید تروریست ها را بیرون کرد و تلویحا گفت راه حل سیاسی بعدا می تواند بدست آید. روحانی اشاره کرد که اخیرا در سوریه انتخاباتی بوده که شامل آوارگان سوری و دیگر سوری های مقیم خارج شده است. او گفت جنگ علیه تروریسم معنایش این نیست که بین همه این سوری ها و دولت «عشق» وجود دارد.

در پاسخ به المانیتور، روحانی اهمیت عربستان سعودی در ثبات یا بی ثباتی منطقه را تایید کرد. محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه ایران که کنار حسن روحانی نشسته بود، و ائتلاف تحت رهبری آمریکا علیه داعش را ائتلاف «توبه کنندگان» خوانده - روز یکشنبه با سعود الفصیل، وزیر امورخارجه عربستان دیدار و گفتگو کرد. این بالاترین سطح تماس میان مقامات دو کشور است.

روحانی گفت روابط میان ایران و عربستان در سطح مورد انتظار مردم دو کشور نیست. او گفت روابط دو کشور لایق این است که گرمتر باشد. او پیش بینی کرد که روابط ایران و عربستان طی چند ماه آینده بهتر می شود.

حسن روحانی در پاسخ به سوال المانیتور درباره برنامه اتمی و بازداشت جیسون رضاییان، خبرنگار روزنامه واشنگتن پست و همسرش در تهران گفت اختلاف دو طرف مذاکرات اتمی تنها تفاوت بر سر چند هزار سانتریفیوژ نیست، بلکه اجرا و چارچوب زمانی توافق است.

او گفت اگر حسن نیت و جدیت باشد، باور دارم که طی دو ماه آینده ما می توانیم به توافق دراز مدت برسیم. حسن روحانی گفت این هفته، هفته مهمی است که بسیاری از مسائل روشن خواهد شد. آقای روحانی به چندین نشست دو جانبه میان ایران و کشورهای گروه ۱+۵ اشاره کرد که در نیویورک انجام شده است.

حسن روحانی گفت هر دو طرف به این نتیجه رسیده اند که یک توافق نهایی برای همه بهتر است. رئیس جمهوری ایران بعدا اشاره کرد که برداشتن تحریم های شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران در چارچوب زمانی قابل قبول، یکی از شرایط است. او گفت تفاوت ها آنقدر نیست که نتوان آنها را حل کرد، و آنقدر ساده هم نیست که طی چند جلسه حل شوند.

حسن روحانی گفت شکی ندارد که در صورت توافق اتمی ایران و قدرت های جهانی، روابط ایران و آمریکا به طور کامل متفاوت خواهد بود. او پیشبینی کرد که تغییرات بسیاری در روابط اقتصادی، تجاری، و سیاسی بوجود خواهد آمد. او گفت با امنیت بیشتری می توانیم درباره امور بین المللی صحبت کنیم.

حسن روحانی بدون توضیح بیشتری گفت که مکالمه تلفنی سال گذشته اش در نیویورک با بارک اوباما بسیار مفصل بوده و درباره همکاری های احتمالی دیگر بوده است. روحانی گفت برای گفتگوی رو در رو میان دو رئیس جمهوری اقدامی امسال صورت نگرفته است.

حسن روحانی با تایید اینکه هرگونه توافق اتمی بین دو کشور با مخالفت هایی داخل هر دو کشور مواجه خواهد شد، پیش بینی کرد که هر دو کشور سر انجام توافق جامع اتمی، همچون توافق اولیه اتمی سال گذشته را می پذیرند.

حسن روحانی گفت فکر نمی کند که بازداشت جیسون رضاییان، خبرنگار واشنگتن پست، و همسرش اقدامی برنامه ریزی شده علیه دولت او بوده باشد. او گفت قوه قضاییه هنوز علیه این دو اتهامی را مطرح نکرده است.

حسن روحانی در پاسخ به مارتی بارون، سردبیر واشنگتن پست که در مورد بازداشت رضاییان بیشتر سوال کرد و پرسید چگونه ممکن است که «چنین خبرنگار خوبی و چنین آدم خوبی» بدون اتهامی دو ماه در بازداشت باشد، پاسخ داد که امیدوار است رضاییان و همسرش تحت آن شرایط «تا آنجا که ممکن است راحت باشند» و هرچه زودتر در مورد آنها قضاوت شود.

کمپین حقوق بشر برای ایران، مستقر در نیویورک گزارش داده است که اعضای خانواده رضاییان که اخیرا این زوج را در بازداشتگاه دیدند، از کاهش وزن آنها شوکه شدند.