حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران روز جمعه برای دیداری دو روزه وارد اسلام آباد پایتخت پاکستان شد.
این سفر به دعوت محمد نواز شریف نخست وزیر پاکستان انجام شده و دیدارهایی با او و همچنین رئیسجمهوری پاکستان برای آقای روحانی درنظر گرفته شده است.
رئیس جمهوری ایران را در این سفر، ۶ وزیر و حدود ۶۰ فعال اقتصادی در حوزه های صنعت و معدن، کشاورزی و مواد غذایی همراهی میکنند.
بحث و گفتگو درباره مسائل منطقهای، گسترش همکاریهای اقتصادی و توسعه روابط سیاسی دوجانبه میان تهران و اسلامآباد به عنوان محورهای مذاکرات سران این دو کشور همسایه عنوان شده است.
همچنین اعلام شده که سند راهبردی همکاری تجاری ۵ ساله ایران و پاکستان در جریان این دیدار، نهایی و امضا خواهد شد.
حسن روحانی پیش از سفر به پاکستان در تهران به خبرنگاران گفت، از زمان استقلال پاکستان، روابط دو کشور همسایه از "سطح عالی و صمیمی" بالاتر بوده و روابط راهبردی داشتهاند.
او پاکستان را دارای "اهمیت خاص" برای ایران توصیف کرد و گفت سفرش به اسلام آباد، پاسخی به دو سفر نخست وزیر پاکستان به تهران است.
نفیس زکریا سخنگوی وزارت خارجه پاکستان نیز هدف این دیدار را عمدتا گسترش روابط دو جانبه پس از رفع تحریمهای بینالمللی علیه ایران دانسته است: "در دوره اعمال تحریمها فعالیت اقتصادی بین دو کشور به شدت آسیب دید. مهمترین هدف این دیدار احیای روابط اقتصادی بین دو کشور بنا به خواسته رهبری دو کشور است."
کوکب فرشوری از اتاق خبر صدای آمریکا معتقد است دو کشور علاوه بر بسط روابط اقتصادی به ویژه در زمینه تامین نیاز پاکستان به انرژی و ریشهکنی گروههای افراطی میتوانند با هم همکاری کنند.
او میگوید: "مهمترین توافقی که اجرایی شدن آن برای پاکستان اهمیت دارد، فروش گاز ایران از طریق خط لوله به پاکستان است. این توافق موانع بسیاری را پشت سر گذاشته و اکنون با لغو تحریمها، این مانع نهایی نیز برداشته شده است. طبعا ایران میتواند شریک مطمئنی برای تامین انرژی پاکستان باشد."
ایحاد خط لوله ایران و پاکستان از حدود دو دهه پیش آغاز شد و به رغم تکمیل بخشی که در ایران است، هنوز به بهره برداری نرسیده است. اما به گزارش رسانه های پاکستان به نقل از شاهد خاقان عباسی وزیر نفت و منابع طبیعی، اجرای طرح در بخش پاکستانی آن نیز به زودی با لغو کامل تحریمهای ایران آغاز خواهد شد.
با این حال، مواضع پاکستان در جریان اختلاف عربستان با ایران به ریاض نزدیک تر بوده است. ایران پیشتر پاکستان را متهم کرده است که برای جلوگیری از ورود گروههای مسلح به ایران، تلاش چندانی نمیکند.