بریتانیا: آمار اعدام در ایران طی سال ۲۰۱۰ به ۶۵۰ مورد افزایش یافت

ویلیام هیگ وزیر امورخارجه بریتانیا سمت چپ، و مازیار بهاری، روزنامه نگار ایرانی - کانادایی در سمت راست تصویر - ۳۱ مارس ۲۰۱۱

وزرات امورخارجه بریتانیا، گزارش سالانه خود از وضعیت حقوق بشر در شماری از کشورهای جهان را منتشر کرد.در این گزارش به وضعیت حقوق بشر ایران در سال ۲۰۱۰ نیز پرداخته شده است.

ویلیام هیگ وزیر امورخارجه بریتانیا روز پنجشنبه ۳۱ مارس طی مراسمی در محل وزارت امورخارجه بریتانیا، از گزارش حقوق بشر وزات امورخارجه این کشور رونمایی کرد.

در این مراسم، مازیار بهاری، روزنامه نگار ایرانی - کانادایی که در حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸، و به دنبال تهیه گزارش از اعتراضات برای رسانه های خبری بین المللی بازداشت و اعترافاتی از او در تلویزیون دولتی ایران منتشر شده بود نیز حضور داشت.

به نوشته سایت سفارت بریتانیا در ایران، در مراسم رونمایی از گزارش سالانه حقوق بشر وزارت امورخارجه بریتاینا، ویلیام هیگ گفت: «با داشتن بالاترین نرخ سرانه اعدام در سراسر جهان، و با بیشترین تعداد روزنامه‌نگار زندانی، اوضاع حقوق بشر در ایران امروز از هر زمان دیگری طی دهه‌ای که پشت سر گذاشتیم، وخیم‌تر است.»

آقای هیگ اضافه کرده است:«ما همچنان به تلاش‌های خود همراه سایر کشورها ادامه می‌دهیم تا سوء رفتار‌های ایران را در زمینه حقوق بشر آشکار کنیم و علیه آن‌ها اقدام کنیم.»

وزیر امورخارجه بریتانیا در سخنان خود به این مسئله اشاره کرده است که اتحادیه اروپا، به دنبال تحریم اشخاصی است که در «نقض فاحش حقوق بشر» در ایران مسوول بوده اند.

به نوشته سایت سفارت بریتانیا در ایران، مازیار بهاری، روزنامه نگار ایرانی نیز در این مراسم حوادث سال‌های اخیر در ایران را «فرصتی» برای غرب خوانده است تا از مردم ایران حمایت کنند. آقای بهاری از کشورهای غربی خواسته است که این فرصت را از دست ندهند.

ایران دارای بالاترین آمار سرانه اعدام در جهان

در بخش مربوط به ایران گزارش حقوق بشر وزارت امورخارجه بریتانیا آمده است که ایران به نسبت جمعیت، بیش از هر کشور دیگری در جهان دست به مجازات اعدام می زند.

این گزارش در مورد آمار اعدام در ایران می گوید «به دنبال اتخاذ سیاستی جدی و جدید در مبارزه با مواد مخدر، سال ٢٠١٠ افزایشی سریع و قابل توجه را در تعداد اعدام‌ها نشان می‌دهد.».

وزارت امورخارجه بریتانیا می گوید: «آمارهای قابل اعتماد حاکی از آن است که تعداد اعدام‌هایی که به طور علنی و عمومی گزارش شده‌اند از حداقل ٣٨٨ مورد در سال ٢٠٠٩ به ۶۵۰ مورد در سال ٢٠١٠ افزایش داشته است. آمارها نشان می‌دهد که حدود ۵۹۰ نفر در سال ٢٠١٠ به جرم قاچاق مواد مخدر اعدام شده اند.»

نگرانی از روش های اجرای مجازات اعدام در ایران

گزارش حقوق بشر وزارت امورخارجه بریتانیا همچنین از روش های اجرای مجازات اعدام در ایران ابراز نگرانی کرده و آنها را «بی رحمانه و موجب زجر کشیدن طولانی مدت محکوم» توصیف کرده است.

این گزارش بطور مشخص از روش «حلق آویز کردن به وسیله چوبه دار» انتقاد کرده و نوشته است در این روش، محکوم به آرامی بالا کشیده می شود.

مجازات سنگسار نیز از دیگر روش های اعدام در ایران خوانده شده که از آن انتقاد شده است. وزارت امورخارجه بریتانیا می گوید ایران تا سال ۲۰۰۸ دست به اجرای مجازات سنگسار زده است.

شکنجه و رفتارهای خشن علیه معترضان و روزنامه نگاران

بخش دیگری از گزارش حقوق بشر وزارت امورخارجه بریتانیا به «شکنجه و سایر رفتارهای غیرانسانی» در ایران اختصاص یافته است. بر این اساس:«گزارشات قابل اطمینان و متعددی از موارد شکنجه و رفتارهای خشونت آمیز با معترضینی که هنوز به دنبال اعتراضات سال ٢٠٠٩ در بازداشت به سر می‌برند در دست است.»

وزارت امورخارجه بریتانیا، از «ضرب و شتم قرار گرفتن توسط نگهبانان و شکنجه های روحی» به عنوان «معمول ترین شکنجه ها» یاد کرده است که بسیاری از معترضان به نتیجه انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری ایران و روزنامه نگاران از آن یاد کرده اند.

بر اساس این گزارش «مجازات شلاق بطور مکرر برای طیف گسترده ای از جرائم به اجرا گذاشته می شود، همچنانکه مجازات قطع اعضا و قصاص - چشم در مقابل چشم- به اجرا در می آید. در نیمه دوم سال٢٠١٠ افزایش مجازات قطع اعضا در ملا عام به عنوان وسیله باز دارنده علیه سرقت موجبات تشویش گردید. در سال ٢٠١٠ مجازات های اعدام به عنوان روش های خشونت آمیز و خفت بار تداوم یافته و در تعدادی از موارد با شلاق زدن محکومین قبل از اجرای حکم اعدام بر زجر کشیدن آنها افزوده شده است.»

در بخش دیگری از این گزارش آمده است :« ایران هنوز کنوانسیون منع شکنجه سازمان ملل را امضا یا تصدیق نکرده و هیچگونه تمایلی به انجام این کار نیز نشان نمی‌دهد.»

شما می توانید بخش مربوط به ایران گزارش حقوق بشر وزارت امورخارجه بریتانیا را در اینجا به زبان فارسی بخوانید.