واکنشهای متفاوت مقامات جمهوری اسلامی به حمله به سفارت بریتانیا در تهران

واکنشهای متفاوت مقامات جمهوری اسلامی به حمله به سفارت بریتانیا در تهران

حمله روز سه شنبه معترضان به سفارت بریتانیا در تهران، با واکنش های متفاوتی در میان مسوولان جمهوری اسلامی مواجه شده است. با اینکه برخی آن را پاسخی مناسب به سیاست های بریتانیا در قبال ایران نامیده اند، اما شماری از چهره های محافظه کاران می گویند مهاجمان به سفارت بریتانیا، منافع ملی را نادیده گرفته اند.

یک روز بعد از حمله حدود سیصد معترض به سفارت بریتانیا، مسوولان جمهوری اسلامی مواضع متفاوتی درباره آن دارند.

با اینکه برخی رسانه های دولتی ایران مایل بودند تلاش دیروز این معترضان برای تسخیر سفارت بریتانیا را، با اشغال سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸ مقایسه کنند اما برخی از مسوولان جمهوری اسلامی صراحتا با اقدام روز سه شنبه معترضان مخالفت کرده اند.

روز گذشته ، وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی با صدور بیانیه ای تاکید کرد که دولت ایران بر مصونیت اماکن دیپلماتیک در تهران تاکید دارد و از رفتارهای غیر قابل قبول معدودی از معترضان ابراز تاسف می کند.

سایت الف نزدیک به احمد توکلی ، نماینده مجلس با رد شباهت های وقایع دیروز با ۱۳ آبان ۵۸، نوشته است وقتی مجلس قانونا سعی در برخورد با بریتانیا دارد، چرا باید برخورد فیزیکی صورت بگیرد.

عبدالجبار کرمی ، نماینده سنندج و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس هم این اقدام معترضان را خروج از عرف دیپلماتیک و برخلاف منافع ملی ایران ارزیابی کرده است.

برخی محافظه کاران هم مانند حشمت الله فلاحت پیشه ، رییس کمیته روابط خارجی مجلس، اقدام معترضان را بازی در زمین لندن و تامین منافع بریتانیا دانسته اند.

موضع لاریجانی ها

برغم این اظهارات، برخی مانند علی و صادق لاریجانی ترجیح می دهند ضمن دعوت معترضان به قانونمداری، مسولیت آن را به دوش دولت بریتانیا بیاندازند.

امروز علی لاریجانی، رییس مجلس در یک نشست خبری گفت:«حركت دانشجويان در انتقاد به اين وضعيت بود. توصيه ام به همه افرادي كه به اين روش هاي خصمانه اعتراض دارند اين است كه حركات خود را مبتني بر قانون كنند، تصويب قانون كاهش روابط با انگلستان به نوع پاسخ به رفتارهاي ناهنجار دولت انگلستان بود.»

او افزود:«در ۲۴ ساعت اخير برخي موضع گيري هاي صاحب منصبان انگليس در مقابل حركت برخي از دانشجويان در ورود به سفارت شان به گونه اي بوده است كه حكايت از روحيه استكباري آنها دارد. آنها براي رفتار دانشجويان تعبير اقدام بي شرمانه را به كار مي برند؛ در حالي كه مي توانستند بگويند كار غيرقانوني انجام شده است.»

رییس مجلس ایران گفته است:«بي شرمانه رفتار دولت انگليس است كه در پنج دهه گذشته نسبت به ملت ايران رفتار ستمكارانه اي داشته است. توصيه ما آن است كه كشورها مؤدبانه و درخور شأن ملت ها صحبت كنند. ملت ايران انتظار دارد كه دولت انگليس با كارنامه ستم كاري كه دارد حرف هاي سنجيده تري بزند.»

صادق لاریجانی رییس قوه قضاییه جمهوری اسلامی هم در واکنش به حمله معترضان به سفارت بریتانیا در تهران گفته است:«ملت ایران هیچ گاه تسلیم زورگویی ها نخواهد شد و در مقابل استکبار سر تعظیم فرود نخواهد آورد.»

رییس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه «قطع رابطه با انگلیس به جا بود» ، گفته است:«کشورهای غربی به سر عقل بیایند و روابط خودشان را بر اساس روابط معقول دوجانبه و نه روابط قرن نوزدهمی و مطابق توهم های قدیم استعماری تعریف و استوار کنند.»

برادران لاریجانی بالاترین مقاماتی هستند که به وقایع روز سه شنبه واکنش نشان داده اند. اما برخی اصولگرایان هم ، همچنان از اقدام افرادی که دانشجو نامیده شده اند، حمایت می کنند. جواد آرین منش از نمایندگان مجلس با انتقاد از دولت گفته، منافع شخصی برخی مسوولان دولت با کاهش روابط ایران با انگلیس به خطر افتاده است.

پیش از این مجلس شورای اسلامی، در حالی رای به کاهش روابط ایران و بریتانیا داد که دولت محمود احمدی نژاد مخالف آن بود.

مقامهای امنیتی و انتظامی جمهوری اسلامی در ساعات گذشته با اعلام اینکه شرایط عادی شده، به مسوولان سفارت بریتانیا در تهران اطمینان داده اند که امنیت آنها تامین شده است.

با این حال بنابر گزارش ها بریتانیا تمام از کارمندان سفارت خود در ایران را از این کشور خارج کرده است.

جانشین فرمانده نیروی انتظامی هم وعده داده با معترضانی که در سفارت بریتانیا تخریب کرده اند، برخورد می شود.

تاکنون نروژ اعلام کرده در پی حمله به سفارت بريتانيا در تهران ، سفارت خود درايران را تعطيل کرده است. برخی کشورها همچون فرانسه هم سفرای شان را از تهران فراخوانده اند.