ایران اینترنشنال، یکی از شبکههای فارسی زبان خارج از ایران، روز ۱۳ اسفند، تصاویر دوربین مداربسته یک درمانگاه در شهر قم را منتشر کرد که باعث بحثهایی داغ در داخل ایران و در فضای آنلاین شد.
این ویدئو درگیری لفظی کوتاهی را بین یک زن جوان بدون حجاب اجباری مورد نظر جمهوری اسلامی و یک مرد با لباس سنتی روحانیت را نشان میدهد.
گزارشهای خبری و زیرنویسهایی که بعدا در شبکه اجتماعی «ایکس» و همچنین در «یوتیوب» منتشر شدند، حاکی از آن هستند که حجاب این زن که در حال خواباندن نوزاد بیمارش بود، لغزیده و روی شانههایش افتاده بود. در این ارتباط، یک روحانی جوان شروع به ضبط این صحنه با تلفن همراهش کرد ولی وقتی زن به مرد اعتراض کرد و خواهان حذف این فیلم شد، مرد روحانی از انجام این کار خودداری کرد.
همچنین ببینید: هشدار یک روزنامه اصولگرا در مورد تقابل «مردم با مردم»؛ باید منتظر رخدادهای ناخوشایندتری باشیمخبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، روز ۱۹ اسفند در مطلبی با عنوان «مقصر اصلی ماجرای درمانگاه قم کیست؟»، این روحانی را «فعال جوانی که ظاهرا قصد نهی از منکر دارد» معرفی کرد، رفتار او را ستود و زن را با اتهاماتی نظیر بیحجاب و حمله لفظی به یک روحانی، ناقض قوانین شمرد.
این خبرگزاری نوشت که این ویدئو نمونه دیگری از «علنیتر شدن روزبهروز فحشا» است و نتیجه گرفت: «واضح است که پیش از هر چیز، زن متعرض مرتکب عمل حرام کشف حجاب شده و البته ، با فریاد زدن و حمله کردن به روحانی جوان اشتباه دیگری نیز انجام داده است.»
وبسایت «پالیگراف»، پروژه راستی آزمایی صدای آمریکا، گزارش این خبرگزاری وابسته به سپاه پاسداران را «گمراهکننده» نامید.
بر این اساس، درست است که بیحجابی زن و پرخاش به مرد روحانی در ملاء عام از نظر قوانین ایران جرایم سنگینی تلقی میشوند ولی ظاهرا این زن جوان از شدت ناراحتی و ترس دست به این اقدامات زده است، که با توجه به امکان استفاده از این ویدئو به عنوان مدرک جرم، بی دلیل هم نیست.
به نوشته پالیگراف، روحانیون در ایران به علت مجازات وحشیانه زنانی که قانون حجاب اجباری را رعایت نمیکنند، بدنام هستند و متخلفان با مجازات زندان و جریمه های سنگین مالی روبهرو میشوند. آنها همچنین در معرض حملات فیزیکی و پاشیده شدن اسید قرار دارند یا ممکن است مانند مهسا امینی کشته شوند.
خبرگزاری فارس مینویسد شخصی که این ویدئو را به «این شبکه تروریستی بینالمللی» (تلویزیون ایران اینترنشنال) ارسال کرده است، «نباید نادیده گرفته شود» و تنها دلیل توجه به این ویدئو، «بازی دشمن» برای «ایجاد تفرقه بین مردم» و در نهایت، «تجزیه ایران» است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
پس از انتشار این مطلب توسط فارس، چندین کاربر شبکههای اجتماعی مدعی شدند که مقامات ایرانی این زن جوان را شناسایی و بازداشت کردهاند. بعضی دیگر هم از بازداشت شخص پخش کننده این وئدیو خبر دادند. برخی هم از تعطیلی درمانگاه خبر دادهاند.
پالیگراف نوشت که به طور مستقل قادر به تایید این اخبار نیست.
ایران اینترنشنال روز ۲۰ اسفند اعلام کرد که حسن قریب، دادستان قم دستور شناسایی و محاکمه شخص پخش کننده ویدئو را صادر کرده، ولی گفته که در رابطه با این رویداد هیچ بازداشتی انجام نشده است.
خبرگزاری فارس هم اعلام کرد که شایعات مربوط به تعطیلی این درمانگاه یا لغو مجوز آن صحت ندارد و هیچ اقدام محدودکنندهای اجرا نشده است.
پالیگراف در گزارش خود که روز ۲۳ اسفند منتشر شد، نوشت که خبرنگار فارسی زبانش ویدئویی را که «سیسیتیوی» از این واقعه منتشر کرده، بررسی کرده است.
این ویدئو ظاهرا در راهروی شلوغ یک درمانگاه فیلم برداری شده است و با یک زن جوان سیاهپوش اما بدون روسری شروع می شود که به دنبال مردی روحانی، که در حال خروج از ساختمان است، میدود و از او میخواهد فیلمی را که بدون رضایتش از او گرفته است، از روی تلفن همراهش پاک کند.
زنان دیگری هم به حمایت از زن بیحجاب به او میپیوندند و از آن روحانی میخواهند یا فیلمها پاک کند یا گوشی را تحویل دهد. بحث بالا میگیرد و مرد روحانی از پاک کردن فیلم خودداری میکند و سعی میکند محل را ترک کند. زن جوان به طور فزایندهای آشفته و در نهایت، به یک حمله «پانیک» دچار می شود. جمعیت همچنان به روحانی برای پاک کردن ویدیو فشار میآورند و او در حالی که جمعیت عبا و عمامه او را گرفته بودند، فرار میکند.
در روز ۲۱ اسفند هم، ویدئویی در شبکه ایکس از شخصی مذهبی منتشر شد که با یک زن در مترو و بر سر رعایت حجاب مشاجره میکند.