گسترش اعتراض‌ها، محدودیت اینترنت و افزایش شمار کشته‌ها در ایران

در ادامه خشم مردم از مرگ زنی جوان که توسط پلیس امنیت اخلاقی بازداشت شده بود، اعتراضات در ایران در پنجمین روز هم ادامه یافت و هم‌زمان، محدودیت‌هایی تازه بر رسانه‌های اجتماعی اعمال شد.

به‌ گزارش خبرگزاری رویترز، رسانه‌های ایرانی و یک دادستان محلی گفتند که چهار نفر در دو روز گذشته کشته شده‌ و بر اساس منابع رسمی، تعداد کل کشته‌ها به هشت نفر رسیده‌ است. این منابع می‌گویند که یک عضو نیروی پلیس و یک شبه‌نظامی طرفدار دولت نیز در میان کشته‌ها دیده می‌شود.

این اعتراضات که ابتدا در مناطق کردنشین شمال غرب ایران متمرکز بود، به‌تدریج به دست‌کم ۵۰ شهر و شهرستان در سراسر کشور گسترش یافته‌ است. خیزش اخیر، بزرگترین اعتراضات از سال ۲۰۱۹ محسوب می‌شود که در جریان آن، موجی از تظاهرات بر سر افزایش قیمت بنزین به‌راه افتاده‌ بود.

گزارش‌های گروه حقوق‌بشری «هه‌نگاو» که هنوز توسط رویترز تایید نشده، حاکی از کشته‌شدن دستکم ۱۰ معترض است.

کنشگران نگرانند که قطع اینترنت در برهه کنونی، به‌سان عملکرد دولت قبل باشد که پیش از سرکوب گسترده اعتراضات در سال ۲۰۱۹ اینترنت را از دسترس عموم خارج کرده‌ بود.

خیر دیگری حاکی است که با گسترش یافتن اعتراض‌ها در بیش‌تر شهرهای ایران، جمهوری اسلامی دسترسی به اینستاگرام و واتس‌اپ را محدود کرد.

نت‌بلاکس،‌ سازمان غیردولتی ناظر بر اینترنت در جهان، تایید کرد که دسترسی به اینستاگرام و واتس‌اپ در ایران محدود شده‌است.

داده‌های این گروه نشان می‌دهد که از روز دوشنبه در بخش‌هایی از استان کردستان در غرب ایران اختلالاتی در خدمات اینترنت وجود داشته‌ است. این گزارش افزوده که شهر تهران و سایر نقاط کشور نیز از روز با شروع اعتراض‌ها، با اختلال مواجه شده‌اند.

جمهوری اسلامی در بسیاری اوقات دسترسی به اینترنت را برای جلوگیری از گسترش انتشار اخبار، تصاویر و ویدیو‌های نشان‌گر سرکوب، محدود می‌کند.

به‌کارگیری این روش، معترضان را برای ارسال ویدئو در رسانه‌های اجتماعی و کسب حمایت و همچنین دریافت گزارش‌های موثق در مورد میزان ناآرامی‌ها، با مشکل روبه‌رو کرده‌است.

در سال ۲۰۱۹، حکومت اینترنت را برای در حدود «ده روز» قطع کرد تا سرکوب اعتراض‌ها را تشدید کند. اعتراض‌های آن سال در بایکوت خبری، به خونین‌ترین سرکوب در تاریخ جمهوری اسلامی منتج شد.