ویدیوها و گزارشهای دریافتی از ایران حاکی از آن است که چهارمین روز از اعتراضات به مرگ تحت بازداشت مهسا امینی روز سهشنبه ۲۹ شهریور، با برگزاری راهپیمایی در شماری از دانشگاهها از جمله تهران، «شهید بهشتی»، علم و صنعت، خوارزمی، تبریز، یزد، و اصفهان، و همچنین بازار تهران آغاز شده است.
بهمن قبادی فیلمساز کرد ایرانی، در پیامی ویدیویی خطاب به هنرمندان و سلبریتیها گفت، حق ندارید «مثل فیلم سینمایی» بنشینید، «تخمه بشکنید» و فیلمهای «قتل عام مردم» را تماشا کنید، «جرئت داشته باشید مثل کتایون ریاحی و علی کریمی.»
قبادی افزود: «ما کی بودیم؟ مردم ما را آدم کردهاند. الان باید بدهیهایت را پس بدهی. الان باید حرف بزنی و حمایت کنی! میلیونها فالوئر داری، با یک شعر کلاه سر مردم نمیرود.» دوره وسطبازی تمام شد. بلند شو و جرئت داشته باش، بلند شو و اعتراض کن!»
گزارشها از ایران همچنین از قطعی و اختلال شدید اینترنت حکایت دارد. تاکنون اختلال اینترنت در روز سهشنبه ۲۹ شهریور، در شهرهای اهواز، دزفول، و مشهد گزارش شده است.
در بازار تهران شماری از کسبه با شعارهای «مهسا امینی، روحت شاد» و «بازاری باغیرت، حمایت حمایت» در محوطه بازار تظاهرات کردهاند.
دانشجویان معترض در دانشگاه علوم پزشکی تبریز، شعار میدهند: «از کردستان تا تبریز، صبر ما گشته لبریز.»
دانشجویان دانشگاه تهران برای دومین روز متوالی در محوطه دانشگاه با برگزاری تظاهرات، به سکوت استادان اعتراض میکنند و شعار میدهند: «آهای آهای نشستهها، مهسای بعدی از شماست»، «اگه با هم یکی نشیم، یکی یکی تموم میشیم»، «رهایی حق ماست، قدرت ما جمع ماست» و «ایرانیا غرق خون، استادامون خفهخون!»
اعتراض پرشمار دانشجویان دانشگاه علم و صنعت ایران روز سهشنبه با حضور عوامل حراست و بسیجیها به درگیری کشیده شد و معترضان با شعار «بیشرف، بیشرف» با بسیجیان مقابله کردند.
در دانشگاه خوارزمی، گزارش شده که دانشجویان معترض روی عکس علی خامنهای که از دیوار کنده شده است، پا میگذارند.
دانشجویان معترض در راهپیمایی دانشگاه خوارزمی شعار «چهار دهه جنایت، ننگ بر این ولایت» میدهند.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
دانشجویان معترض در دانشگاه بهزیستی و علوم توانبخشی نیز شعار «آخوند باید گم بشه» دادند.
در دانشگاه «شهید بهشتی» گروه پرشماری از دانشجویان معترض در حال راهپیمایی شعار میدهند: «بسیجی بیغیرت، داعش ما شمایی.»
گزارش شده که اعتراضات در دانشگاه تبریز نیز آغاز شده است. همچنین دانشجویان دانشگاه یزد گروه پرشماری از دانشجویان معترض در محوطه دانشگاه تجمع کردهاند و شعار میدهند: «دانشجو میمیرد، ذلت نمیپذیرد.»
در تظاهرات دانشجویان اصفهان نیز شعار «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری» داده شده است.
سازمان حقوق بشری «ههنگاو» روز سهشنبه گزارش داد که در جریان اعتراضات روز دوشنبه ۲۸ شهریور، دستکم ۳ شهروند کشته و ۲۲۱ تن زخمی شدهاند و همچنین «۲۵۰ شهروند» توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی «به صورت قهری» بازداشت شدهاند.
سرپرست کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد سرکوب خشونتبار اعتراضات مردمی در ایران را محکوم کرد و انجام تحقیقات مستقل درباره جان باختن مهسا امینی در بازداشت را خواستار شد.
ندا الناشف سهشنبه در بیانیهای اعلام کرد: «مرگ دلخراش مهسا امینی و اتهامات مربوط به شکنجه و بدرفتاری باید با سرعت و بیطرفانه و به شکل موثر، از سوی یک مرجع ذیصلاح مستقل بررسی شود تا بهخصوص اطمینان کسب شود که خانواده او به عدالت و حقیقت دسترسی دارند.»
الناشف در این بیانیه همچنین بهکارگیری غیرضروری یا نامتناسب زور علیه معترضان را محکوم کرد و خواستار لغو تمامی قوانین و مقررات تبعیضآمیز و تحمیلکننده حجاب اجباری شد. او گفت که مقامات جمهوری اسلامی باید اذیت و آزار و بازداشت «زنانی را که قوانین حجاب را رعایت نمیکنند» متوقف کنند.
محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز سهشنبه گفت موضوع مرگ مهسا امینی تحت بازداشت پلیس امنیت اخلاقی را تا «اصلاح ساختارها و فرایندها» دنبال میکند، اما اعتراضات جاری در ایران را «آشوب» نامید که عدهای در داخل «خواسته یا ناخواسته» در جهت «خواست دشمن» حرکت میکنند.
در این حال، به گزارش وبسایت «دیدهبان ایران»، جلال رشیدی کوچی، عضو کمیته حقیقتیاب مجلس در سخنانی متناقض گفته، مهسا امینی بر اثر «سکته در محیط استرسزای وزرا درگذشته» و روی بدنش «آثار ضرب و شتم دیده نشده» است؛ اما در عین حال افزوده است که روی زانوی او «کبودی» و روی پهلوها «خراشیدگی» بوده است.
مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانوادهاش از سقز به تهران سفر کرده بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبتهای ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.
* صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت همه ویدیوها و گزارشها را به طور مستقل تایید کند.