پیش از انتخابات نهادهای بین المللی از نقش و دخالت شورای نگهبان در انتخابات ایران، به عنوان یکی از شاخص هایی یاد می کردند که مانع برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه است. اما در انتخابات روز جمعه، یک رویداد دیگر نشان می دهد که این شورا علاوه بر اعمال سلیقه درباره نامزدهای انتخابات، روی رای دادن مردم هم تاثیر دارد.
یک عضو هیات اجرایی مرکزی انتخابات اعلام کرد که به دلیل مخالفت شورای نگهبان با ادامه رای گیری پس از ۱۲ شب، میلیونها نفر موفق به رای دادن نشدند.
حسینعلی امیری، عضو هیات اجرایی مرکزی انتخابات و معاون پارلمانی حسن روحانی روز چهارشنبه سوم خرداد در جمع خبرنگاران اعلام کرد که طبق نظر کارشناسان وزارت کشور، حدود سه میلیون نفر موفق به رای دادن نشدند.
او با بیان اینکه در روز ۲۹ اردیبهشت برخی افراد شش تا هفت ساعت در صف رای دادند منتظر ماندند و سرانجام نیز نتوانستند رای بدهند، گفت: «طبق برآورد بعضی از استادان دانشگاه شهید بهشتی نیز بالای سه میلیون را موفق به رای دادن نشدند.»
او اعلام کرد، به دلیل اینکه در بعضی از حوزه ها سیستم احراز هویت با اختلالاتی مواجه شد، رای گیری کمی با تاخیر آغاز شد.
حامیان دولت معتقدند که اگر رای گیری ادامه می یافت و همه کسانی که در صف بودند موفق به رای دادن میشدند، آرای آقای روحانی بیشتر میشد. رئیس جمهوری ایران نیز در نخستین نشست خبری پس از اعلام نتایج انتخابات گفت که حدود سه یا چهار میلیون نتوانستند رای بدهند. به اعتقاد آقای روحانی، بیشتر این افراد را کسانی بودند که قصد داشتند به او رای بدهند.
این در حالیست که عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران، یک روز پس از سخنان آقای روحانی گفت که حدود یک میلیون نفر نتوانستند رای بدهند. او توضیح داد که طبق قانون پس از ساعت ۱۲ شب امکان رای گیری وجود نداشت و توقف رای گیری از این زمان به بعد نیز با نظر شورای نگهبان صورت گرفت.
فشار شورای نگهبان برای توقف رای گیری
همزمان، محمد باقر نوبخت سخنگوی دولت نیز در این مورد به خبرنگاران گفت: «در دورههای گذشته کسانی که در آخرین مرحله تا ساعت ۱۲ شب باقی می ماندند، درهای شعبه بسته میشد و از افراد باقیمانده رای گیری می شد اما در رای گیری امسال نظر شورای نگهبان این بود که از ساعت ۱۲ شب به بعد هر رای اخذ شود مخدوش است و حتی نگرانی برای ابطال انتخابات وجود داشت.»
در حالیکه همواره مسئولان حکومتی حضور مردم در انتخابات را نشانه مشروعیت نظام دانسته و تلاش می کنند افراد بیشتری در انتخابات شرکت کنند، این نخستین بار است که اعلام می شود حدود سه میلیون نفر در صف رای دادن بودهاند و به دلیل تامین نظر شورای نگهبان برای تمدید نشدن انتخابات، موفق به رای دادند نشدهاند.
از سوی دیگر، نتایج انتخابات ریاست جمهوری در ایران هنوز به طور رسمی از سوی شورای تایید نشده است. عباسعلی کدخدایی، دبیر شورای نگهبان اعلام کرده است که تعداد شکایات تخلفات انتخاباتی از سوی هر دو نامزد اصلی انتخابات زیاد است و شورای نگهبان باید همه آنها را بررسی کند.
در همین رابطه، خبرگزاریهای داخلی ایران روز چهارشنبه گزارش دادند که علی نیکزاد رئیس ستاد انتخاباتی ابراهیم رئیسی در نامه ای به دادستان کل کشور خواستار رسیدگی به تخلفات در برگزاری دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری شد.
پیشتر، ابراهیم رئیسی از احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان خواسته بود که به شکایات ستاد او از تخلفات برگزاری انتخابات رسیدگی کند.