همزمان با ادامه ثبت نام چهرههای سیاسی جمهوری اسلامی برای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که حتی برخی مقامات حکومتی آن را «ابتذال سیاسی» و «نمایش فکاهی» دانستهاند، علی خامنهای نامزدها را از «بدگویی و لجنپراکنی» بر حذر داشته چرا که به گفته او موجب میشود «آبروی ملی» برود.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۱۴ خرداد در سخنرانی سالگرد مرگ روحالله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، با هشدار درباره رقابتهای انتخاباتی گفت که «بدگویی و لجنپراکنی و تهمت» موجب میشود «آبروی ملی برود.»
این در حالی است که اظهارات نامزدها علیه یکدیگر در مناظرههای دورههای قبلی انتخاباتی خبرساز شده و اختلافاتی را که به تعبیر برخی ناظران سیاسی «دعواهای خانوادگی» درون جمهوری اسلامی است، آشکار کرده بود.
رهبر جمهوری اسلامی همچنین مرگ ابراهیم رئیسی را دارای «پیامدهای داخلی و جهانی» دانست و اضافه کرد که اگر انتخابات ریاستجمهوری پیش رو «با خوبی و عظمت» برگزار شود، «یک دستاورد بزرگ» است.
ابراز نگرانی تلویحی علی خامنهای در حالی است که آخرین انتخابات مربوط به مجلس شورای اسلامی در ماههای گذشته با تحریم گسترده مردم و پایینترین نرخ مشارکت در تاریخ جمهوری اسلامی روبهرو شد.
در این حال، علاوه بر مخالفان جمهوری اسلامی که مانند گذشته میگویند «سیرک انتخاباتی» را تحریم خواهند کرد، شماری از چهرههای سیاسی جمهوری اسلامی نیز همزمان با ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری، وضعیت موجود را «ابتذال سیاسی» و «نمایش فکاهی» خواندهاند.
حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس سابق کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روز دوشنبه در گفتوگو با وبسایت فرارو، «آشفتگی موجود» در ثبت نام نامزدهای ریاست جمهوری را نشاندهنده «ابتذال سیاسی» دانسته و نسبت به نبود احزاب سیاسی در ایران ابراز نگرانی کرده است.
فلاحتپیشه گفته است: «جریانات مختلف، هر یک با چندین کاندیدا وارد شدهاند و نقطه تلخ ماجرا این است که اغلب، زمینه سیاسی خود را انکار میکنند، چرا که نمیخواهند در نقاط ضعف جریانات سیاسی خود سهیم شوند؛ لذا در چنین شرایطی، هیچ کس مسئولیت مشکلات روز جامعه را بر عهده نمیگیرد و عملا هیچ کسی برنامهای ارائه نمیدهد.»
ثبت نام محمدباقر قالیباف رئیس کنونی مجلس شورای اسلامی، اسحاق جهانگیری معاون اول ریاست جمهوری در دوره حسن روحانی، و مصطفی پورمحمدی وزیر دادگستری در دولت روحانی و وزیر کشور در دولت محمود احمدینژاد که در «هیئت مرگ» دهه ۶۰ برای اعدام دستهجمعی زندانیان سیاسی نیز عضویت داشت، از تازهترین رویدادها در این انتخابات است.
انتخابات پیش رو با عناوینی همچون «لشکرکشی نمایشی»، «سیرک انتخاباتی»، «استندآپ کمدی» و «نمایش فکاهی» از سوی کاربران و ناظران سیاسی توصیف شده است.
از جمع ۶۲ نامزد که تا نیمه روز دوشنبه برای شرکت در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری اسلامی ثبت نام کردهاند، ۳۱ تن نماینده ادوار مجلس از جمله دو زن هستند. ثبت نام این زنان در حالی است که در دورههای پیشین شورای نگهبان بر اساس تفسیر عبارت «رجل سیاسی» که به عنوان پیششرط برای رئیسجمهوری شدن در قانون اساسی جمهوری اسلامی آمده، زنان را رد صلاحیت کرده است.
وحید حقانیان، سعید جلیلی، علی لاریجانی، محمود احمدینژاد، و علیرضا زاکانی از چهرههای شاخصی هستند که پیش از این ثبت نام کردهاند و رسانههای داخل ایران پیشبینی کردهاند که مهرداد بذرپاش و محمد مخبر در این انتخابات ثبت نام کنند.
ثبت نام نامزدهای چهاردهمین انتخابات ریاست جمهوری اسلامی از صبح روز پنجشنبه ۱۰ خرداد آغاز شده و قرار است ثبت نام نامزدهای این انتخابات پنج روز ادامه یابد.
چهاردهمین دور انتخابات ریاست جمهوری اسلامی که قرار بود در سال ۱۴۰۴ برگزار شود، در پی مرگ ابراهیم رئیسی در سانحه سقوط هلیکوپتر، یک سال زودتر، و در روز هشتم تیر سال جاری برگزار میشود.