پرستو فروهر دختر داریوش و پروانه فروهر، و سیما صاحبی همسر محمدجعفر پوینده از قربانیان قتل های زنجیره ای سال ۱۳۷۷، در گفت و گو با برنامه افق صدای آمریکا خواستار رسیدگی دوباره و عادلانه به پرونده قتلهای زنجیرهای شدند.
پرستو فروهر که به همراه خانم صاحبی و کاظم کردوانی، بنیانگذار کمیته دفاع از حقوق قربانیان قتلهای زنجیرهای در سالگرد این قتل ها در برنامه افق شرکت کرده بود، دلیل رسیدگی به موضوع قتلهای زنجیرهای از سوی حکومت ایران را فضای سیاسی اجتماعی حاکم در آن سال ها دانست و گفت "رای بالا به آقای خاتمی و نویدهایی که ایشان به جامعه داده بود و امیدی که در پی آن برای بهبود وضعیت اجتماعی و سیاسی بوجود آمده بود همگی بر تصمیم دولت برای پیگیری پرونده قتلهای زنجیرهای تاثیر گذاشته بود."
کاظم کردوانی، از اعضای کانون نویسندگان ایران و بنیانگذار کمیته دفاع از حقوق قربانیان قتلهای زنجیره ای نیز انتخاب محمد خاتمی در سال ۱۳۷۶ را نخستین فرصت مردم برای احقاق حقوق از دست رفته خود دانست و گفت این انتخاب، آغاز یک جنبش حق طلبانه را موجب شد.
او اراده محمد خاتمی در برسمیت شناختن مسئولیت وزارت اطلاعات در قتلهای زنجیرهای و حضور گسترده اعضای کانون نویسندگان در عرصههای فرهنگی در آن سال ها را از عوامل مؤثر در رسیدگی به موضوع این قتلها دانست.
برنامه کامل افق را اینجا ببینید:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
نهادهای رسمی جمهوری اسلامی ایران، تعداد کشته شدگان قتلهای زنجیرهای پاییز سال ۱۳۷۷ را چهار نفر اعلام کرده و تنها رسیدگی به آن قتلها را به عهده گرفتند، این در حالی است که منتقدان جمهوری اسلامی و اعضای کانون نویسندگان فهرست بلندی از کشتهشدگان، شامل بیش از ۷۰ نفر از دگراندیشان ایران، را ارائه دادند که به موضوع قتل آنان رسیدگی کامل نشده است.
تهدیدها از ماه ها قبل آغاز شده بود
سیما صاحبی همسر محمدجعفر پوینده، مترجم و از قربانیان قتلهای زنجیرهای، درباره احتمال تهدید و هشدار به آقای پوینده پیش از به قتل رساندن او گفت که تهدید شدن آقای پوینده از دو ماه قبل و از سوی نهادهای رسمی صورت گرفته بود.
به گفته خانم صاحبی، محمدجعفر پوینده که به همراه پنج عضو دیگر کانون در پی برپایی مجمع عمومی کانون نویسندگان بود، به دادگاه انقلاب احضار شد و در بازجوییها تهدید شد که اگر مجمع عمومی کانون را تشکیل دهند، احتمال دارد کشته شوند.
کاظم کردوانی که خود یکی از شش نفری بود که مهر ماه سال ۷۷ به دادگاه انقلاب احضار شد در این باره به صدای آمریکا گفت "از اواخر دهه ۶۰ جمع مشورتی با هدف از سر گرفتن فعالیت کانون را تشکیل دادیم و یازده سال طول کشید تا موفق شدیم مجمع عمومی کانون را برگزار کنیم. در تمام این سال ها یک لحظه از تهدید آسایش نداشتیم."
او اضافه کرد "من به همراه آقایان کوشان، درویشیان، گلشیری، پوینده و مختاری به عنوان شورای مشورتی کانون در پی برگزاری مجمع عمومی کانون نویسندگان و تصویب منشور کانون بودیم که به دادگاه انقلاب احضار شدیم."
آقای کردوانی توضیح داد که دوران رفت و آمد و بازجویی در دادگاه انقلاب حدود ۱۵ روز طول کشید، که در این بین از آقای درویشیان شنیدیم که دادگاه انقلاب کرج به او گفته "ما شما را میکشیم و آب هم از آب تکان نمیخورد."
کاظم کردوانی اضافه کرد که پس از این ماجرا به همراه پنج نفر دیگر، اوایل آبان ماه نامهای به آقای خاتمی نوشتیم و موضوع بازجویی و تهدید را مطرح کردیم. به گفته او پس از رخ دادن قتلها، سعید حجاریان که یکی از افرادی بود که از سوی محمد خاتمی برای رسیدگی به موضوع مامور شده بود، اظهار تاسف کرد و گفت که اصلا گمان نمیکرد در این مملکت چنین اتفاقی بیفتد.
پرونده منحرف شد، خواستار رسیدگی عادلانه هستیم
پرستو فروهر در ادامه گفت و گوی خود افق، رسیدگی به پرونده و روند طی شده در آن را "کاملا غیرحقوقی، غیرعادلانه و بر مبنای سناریوی از پیش طراحی شده" عنوان کرد و گفت پروندهای که او پس از تکمیل بازجوییها در دادگاه خواند ناقص بود و حتی بازجوییهای سعید امامی، متهم اصلی پرونده که رابط مجریان قتلها و آمران بود، از مسیر خارج شده بود.
او با اشاره به اعترافات برخی از متهمان که گفته بودند حذف فیزیکی مخالفان از سال ها پیش در دستور کار وزارت اطلاعات بوده و آنها این اقدام را به عنوان یک فریضه مذهبی میدانستند، تاکید کرد که ماموران یک سازمان دولتی این اقدامات را بدون دریافت حکم و ماموریت انجام نمیدهند، اما پرونده اصلا وارد موضوع رسیدگی به آمران قتلها نشده و قاتلان را خودسر دانسته است.
خانم فروهر با بیان این که به دلیل انحراف پرونده از واقعیتها و فرمایشی دانستن دادگاه در جلسات دادگاه نکرده است اعلام کرد که از نظر او به عنوان فرزند دو مقتول قتلهای زنجیرهای پرونده رسیدگی به این قتلها به بیراهه کشیده شده و نیاز به رسیدگی دوباره دارد. او تاکید کرد که خواستار بازگشایی پرونده و دادرسی عادلانه در آن است.
همسر محمد جعفر پوینده نیز با اشاره به این که ده روز پیش از برگزاری دادگاه، وکیل خانوادههای قربانیان قتلهای زنجیرهای دستگیر و پس از مدتی به ۵ سال زندان محکوم شد، دادگاه رسیدگی به این قتلها را فرمایشی خواند.
سیما صاحبی با بیان این که تا زمانی که پشت پرده قتلها روشن نشود پرونده بسته نشده است، اعلام کرد که در این سال ها همواره خواستار رسیدگی دوباره به پرونده بوده است. او توضیح داد که حتی از طریق مجامع بینالمللی و سازمانهای حقوق بشر برای رسیدگی به موضوع اقدام کرده، اما جمهوری اسلامی به وکلای بینالمللی اجازه دسترسی به پرونده را نمیدهد.
پرستو فروهر و سیما صاحبی اعلام کردند که بر خواسته خود برای رسیدگی مجدد به پرونده پافشاری میکنند.