مقاله ای از تام اوکانر در نیوزویک
ایران تهدید کرده است در واکنش به تحریم های آمریکا، پر رفت و آمدترین مسیر نفتی جهان را مسدود خواهد کرد. هر چند نشانه ای حاکی از آمادگی ایران برای عمل به این هشدار دیده نمی شود، اما چنین حرکتی برای منطقه و بهای انرژی در بازار جهانی فاجعه بار خواهد بود.
سپاه پاسداران در روزهای اخیر دست به رزمایش هایی در اطراف تنگه هرمز زده است.
جیکوب شپیرو، مدیر تحلیل اندیشکده «ژئوپولتیکال فیوچر»، می گوید با وجود تنش های فزاینده به شدت تردید دارد که ایران هیچ وقت به بستن این آبراه نفتی جهان اقدام کند. شپیرو گفت در هر صورت عواقب چنین حرکتی مخاطره آمیز خواهد بود.
او می گوید: «اگر ایران ببیند چیزی برای از دست دادن ندارد، زیرا تحریم ها عملا صادرات نفت ایران را از بین برده و ترجیح بدهد در داخل کشور اقتدار نشان بدهد، شاهد یک افزایش جدی و کوتاه مدت در بهای نفت خواهیم بود. به هر حال ۳۰ درصد نفت تجارت شده از طریق دریا در جهان از تنگه هرمز می گذرد.»
جیکوب شپیرو معتقد است: «مهم است توجه کنیم که این افزایش قیمتی موقت خواهد بود. دیر یا زود تنگه هرمز باز می شود. تولیدکنندگان نفت سنگ در آمریکا تولیدشان را بالا خواهند برد. روسیه صادرات نقتی اش را برای جبران خسارات ناشی از تحریم ها افزایش خواهد داد. چشمگیرترین پیامد مسدود شدن تنگه هرمز پول نقد هنگفتی است که نصیب روسیه با اقتصاد مصیبت زده اش خواهد شد.»
بستن تنگه هرمز مداخله خارجی را به همراه خواهد داشت و از این رو گزینه ای غیر قابل دوام است. ارتش ایالات متحده به نیابت از کویت، عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی وارد عمل خواهد شد؛ نیروی نظامی ایران هم توانی برای مقابله ندارد.
با این وجود، عملیات اخیر سپاه پاسداران در نزدیکی تنگه هرمز توجه رهبران نظامی آمریکا در پنتاگون را جلب کرده است.
شکست ایران در چنین ماجراجویی احتمالی با توجه به اعتراضات مردمی عواقب منفی داخلی برای رژیم خواهد داشت.
اعتبار ایران در صحنه بین المللی هم آسیب خواهد دید. در صورت وقوع چنین احتمالی کشورهایی مانند چین، عراق و شاید هند که به تجارت با ایران ادامه می دهند در برابر رژیم خواهند ایستاد.