وال استریت جرنال زیر عنوان «کند شدن عرضه نفت ایران همزمان با نگرانی های راجع به ترقی قیمت ها» می نویسد کاهش درعرضه نفت توسط تهران به بازارهای جهان در ماه مارس در شرایطی صورت گرفته است که اوباما با تصمیم گیری در مورد سخت تر کردن تحریم ها روبروست.
به گفته ناظران در بازارها، بنظر می رسد صادرات نفت ایران در این ماه، همزمان با آماده شدن خریداران برای تحریم هائی سخت تر، کاهش یافته است، و حجم محموله های صادراتی با تنزلی بازهم بیشتر مواجه خواهد شد - اگر پرزیدنت اوباما آنگونه که انتظار می رود تا روز جمعه به این نتیجه برسد که بازارها می توانند خود را با میزان کمتری از نفت ایران تطبیق بدهند.
به پیش بینی پترو لجستیکس سویس - کارشناس در امورحمل و نقل نفت - انتظار می رود تا آخرمارس - یعنی سه ماه مانده به عملی ساختن تحریم های اتحادیه اروپا علیه نفت ایران - صادرات نفت ایران در مقایسه با ماه پیش از آن، قریب سیصد هزار بشکه در روز کاهش یابد، و به سطح یک میلیون و نهصد هزار بشکه در روز تنزل کند، که تنزلی معادل ۱۴ درصد است.
در همین حال به گفته رهبران کنگره آمریکا و مقامات اتحادیه اروپا تصمیمات تهاجمی تری در حال شکل گرفتن است.
تحلیلگران و مقامات می گویند تحریم هائی که قصد از آنها مهار کردن برنامه اتمی ایران است می تواند در غایت نیمی از نفت تولیدی ایران را از بازارهای جهانی حذف کند.
اما ایران ممکن است هرگونه مصالحه ای را عقب بیاندازد، به این امید که تحریم ها قیمت های نفت را تا آن حد بالا ببرد که در آمد ایران ثابت بماند، واقتصادهای شکننده غرب را با هزینه های گران انرژی مواجه سازد.
تحریم های آمریکائی، که بانک مرکزی ایران - نهاد فراهم کننده تمامی معاملات نفتی - را هدف می گیرد در آخر ماه ژوئن ضمانت اجرائی پیدا می کند، اگر آقای اوباما در مورد مهلت روز جمعه تصمیمی غیر منتظره اتخاذ نکند که مانع از به اجرا گذاشتن تحریم ها شود. تحریم های مصوب اتحادیه اروپا نیز همزمان به اجرا گذاشته می شود، هر چند که خریداران اروپائی مدتی است کاهش در خرید ها را شروع کرده اند.
بازارهای نفتی پیش از این هم با کاهشی ناگهانی در عرضه مواجه شده اند که آخرین مورد آن مصادف با قطع تولید نفت در لیبی پس از وقوع جنگ سال گذشته در آن کشوربود، بی آنکه به ترقی قیمت ها منجر شود - وضعیتی که کمتر سابقه داشته است.
جنگ لفظی میان ایران و غرب فعلا به بالا بردن قیمت ها در سال جاری کمک کرده است. نگرانی های فزاینده در مورد بروز اختلال در عرضه نفت ایران موجب شده است که قیمت بنزین در آمریکا به سطح گالنی ۴ دلار برسد.(هرگالن تقریبا معادل ۴ لیتر است).
تحلیلگران و اداره آمار انرژی آمریکا می گویند بازارنفت از یک ظرفیت تولید اضافی ولی محدود برخوردار است، که بیشترین آن در عربستان سعودی قرار دارد.
بعضی ناظران نگران ترقی قیمت ها در وضعیتی هستند که نفت ایران سریع تر از آنکه جایگزینی برای آن از منابع دیگر فراهم شده باشد، از بازارها حذف شود - ضمن آنکه عرضه نفت از محل ظرفیت تولید اضافی عربستان سعودی نیز رو به کاهش بگذارد.
اما پرزیدنت اوباما یک گزارش ماه فوریه اداره آمار انرژی آمریکا را بررسی می کند که فشار بر بازار نفت را به عواملی متعدد نسبت می دهد - نه فقط کاهش هائی که در عرضه نفت ایران پیدا شده است.