در حالیکه رقابتهای انتخاباتی میان گروههای حاضر در عرصه سیاسی ایران داغتر شده است، برنامه افق صدای آمریکا به مناظره بین دو دیدگاه موافق شرکت در انتخابات و تحریم انتخابات اختصاص داشت.
سه روز مانده به انتخابات، همزمان با داغ شدن رقابتهای انتخاباتی در ایران، ناصرزرافشان، معتقد بود که سهم مردم در این معادلات ناچیز است و بهتر است در رای گیری شرکت نکنند اما در مقابل اکبر گنجی حضور در این انتخابات را تنها راه برای گذار به دمکراسی میداند.
ناصر زرافشان حقوقدان و وکیل دادگستری،درباره رفتن یا نرفتن مردم به پای صندوق های رای در انتخابات هفتم اسفند، معتقد است که در انتخابات ایران چه در میان بحثهای اصلاح طلبان و اصولگرایان و چه در دیدگاههای حاکمیت، مقولهای به نام مردم وجود ندارد.
ناصر زرافشان: حذف مردم از معادلات سیاسی
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
آقای زرافشان بحثهای انتخاباتی را درگیری دیدگاههای دو جناح اصلاح طلب و اصولگرا با یکدیگر دانست و گفت که فقط مقوله حکومت کنندگان مطرح است، انگار هر بخشی از مردم باید سهمی از یکی از این گروهها باشد.
از سوی دیگر، اکبر گنجی، نویسنده و تحلیلگر سیاسی اما تنها راه باقی مانده برای گذار به دمکراسی در ایران را شرکت در انتخابات و رای دادن به چهره های میانهرو دانست.
او در برنامه افق صدای آمریکا توضیح داد که ایران در شرایط انقلاب داخلی نیست و از طرف دیگر برای گذار به دمکراسی راههایی نظیر سرنگونی با حمله خارجی نتایج ناگوار و حتی وارونه در پی دارد اما مبارزه مسالمتآمیز همچنان امکانپذیر است.
در مقابل این دیدگاه، ناصر زرافشان تاکید داشت بنابر تعریف تاریخی حاکمیت برآمده از اراده مردم که انتخابات برای رسیدن به آن برگزار میشود، گفت که مواضع مقامات عالی جمهوری اسلامی با این تعاریف مغایر است چرا که صراحتا بارها از خودی و غیرخودی بحث میکنند و آنها را تفکیک میکنند.
این حقوقدان گفت: "موضع جمهوری اسلامی در مورد حق انتخاب آزادنه بلاتکلیف نیست و موضع خود را بارها اعلام کرده است اما این بعضی از نیروهای بیرون از قدرت هستند که یا سردرگم هستند یا صداقت ندارند."
اکبر گنجی: مشارکت اعتراضی؛ حذف نمادهای خشونت
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
در مقابل این دیدگاه، اکبر گنجی با اصرار بر اینکه اینکه مبارزه مسالمت آمیز شامل فعالیت نهادهای مدنی هم هست و نباید آن را به شرکت در انتخابات فروکاست، گفت که با این حال همه این تلاشها برای کاهش قدرت دولت و برقراری موازنه میان دولت و ملت است. به اعتقاد او مشارکت اعتراضی مردم میتواند منجر به این موضوع شود.
او گفت: "به نظر من در مشارکت اعتراضی مردم باید به نمادهای خشونت طلبی و سرکوب را طرد کرده و به آنها رای ندهند."
در بخش دیگری از این مناظره، ناصر زرافشان اشاره کرد که حاکمیت بخشی از مردم را نامحرم و غیرخودی می داند از مشارکت آنها در تعیین سرنوشت جامعه جلوگیری میکند اما انتظار دارد که همین غیرخودیها در رای گیری شرکت کنند و به کسانی که مورد قبولشان نیست رای بدهند.
به اعتقاد او همان طور که تلاش بخشی از خودیهای کنار زده شده برای بازگشت به قدرت طببیعی است، شرکت نکردن غیرخودیها هم طبیعی است.
با این حال، به اعتقاد اکبر گنجی، اصلاح طلبان هم خواستار تشکیل مجلسی هستند که تندروی و افراطگرایی نقشی در آن نداشته باشد.