دیدار دیپلمات های ایرانی با شش قدرت جهان

در جدید ترین دور مذاکرات برای اجرای توافق نامه اتمی ژنو، دیپلمات هایی از ایران، ایالات متحده آمریکا واتحادیه اروپا با یکدیگر ملاقات می کنند.

عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه ایران، با وندی شرمن معاون امور سیاسی وزارت خارجه آمریکا، و هلگا اشمیت قائم مقام مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به گفت و گو می نشیند.

محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه ایران در پیشاپیش مذاکرات ابراز خوش بینی کرد و گفت ایران به کار برای اجرای توافقنامه ژنو متعهد است.

اوهمچنین چند دور نشست های بین کارشناسان ایران و گروه ۵+۱ را ستود و گفت بحث های آنان درباره جزئیات چگونگی مهار برنامه اتمی ایران درمقابل کاهش محدود تحریم ها، «نتایج مثبت» داشته است.

سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا روز چهارشنبه گفت نمی خواهد پیش بینی کند اجرای توافق نامه چه زمانی آغاز خواهد شد، اما آمریکا مایل است این امر هرچه زودتر صورت گیرد. این سخنگو گفت دو طرف درباره «چند مسئله باقی مانده» کارمی کنند.


مذاکرات ایران و شش قدرت جهان در مورد اجرای توافق نامه ژنو بر سر پیشرفت در پژوهش و راه اندازی سانتریفوژها به مشکل برخورده است.

خبرگزاری رویترز درگزارشی به نقل از دیپلمات ها در سازمان ملل متحد می گوید این اختلاف چالش های عظیمی را، که درمذاکرات ایران و شش قدرت جهانی درباره شرایط دقیق توافق نامه وجود دارد، برجسته می کند .

یکی از مسائلی که قرار است در بحث های سیاسی حل شود، پژوهش و راه اندازی مدل جدیدی از سانتریفوژهای پیشرفته است که ایران از نصب آنها خبر داده است. یک دیپلمات غربی گفت این مسئله از جمله عواملی بود که بحث های فنی گذشته را متوقف ساخت.
به گفته او، ایران، به عنوان بخشی ازتوافقنامه ژنو، مجاز است به کارهای پژوهشی بپردازد، اما اجازه نصب سانتریفوژهای جدید ندارد.

خبرگزاری رویترز با نقل سخنان سخنگوی وزارت امورخارجه آمریکا - مبنی بر این که ایالات متحده به پیشرفت اجرای توافق نامه موقت علاقه مند است - و با اشاره به حضور وندی شرمن، معاون وزارت امور خارجه آمریکا در مذاکرات ژنو، نوشته است در ماه دسامبر وب سایت خبری المانیتور به نقل از یک مقام سابق آمریکایی گفت ایران به شش قدرت اطلاع داده است می خواهد سانتریفوژ های “IR-2m” نصب کند. به نظر او این موضوع می تواند نقشی در بروز اختلاف داشته باشد.

این در حالی ست که دیپلمات ها اکنون می گویند ایران به شش قدرت جهان گفته است می خواهد به پژوهش درباره سانتریفوژهای حتی پیشرفته تر از IR-2m و نصب آنها ادامه دهد.

گزارش رویترز به نقل از آژانس بین المللی انرژی اتمی حاکی است ایران هم اکنون به آزمایش چندین مدل سانتریفوژ پیشرفته با کارآیی بیشتر در مرکز نطنز پرداخته است.

دیپلمات های غربی می گویند از تصمیم ایران ناراحت هستند، اما ایران چنین پژوهش هایی را مهم می داند. یک مقام ارشد دولت گفت ایران حق دارد مطمئن شود به حق آن در پژوهش و توسعه سانتریفوژ ها احترام گذاشته می شود.

هدف این است که فن آوری فعلی سانتریفوژ بهبود یابد تا بتواند اورانیوم را بهتر و سریع تر غنی کند. دولت های غربی آن را نگران کننده می دانند.

با وجود این، یک دیپلمات ارشد غربی به رویترز گفت با وجود اختلافات، جدید ترین دورمذاکرات بین ایران و ۶ قدرت «واقعا خوب پیشرفت کرده است.»

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران درصفحه فیس بوک خود می گوید ایران در مورد توافق نامه ژنو بسیار جدی است، و مذاکرات به طور جدی جریان دارد.

دیپلمات ها می گویند با توجه به ملاحظات و منافع تمام طرف ها، شتاب ایران برای پژوهش در مورد سانتریفوژهای پیشرفته و مقاومت قدرت های غربی شگفتی آور نیست. به گفته یک دیپلمات، شکاف هایی که رسیدن به توافق را دشوار می سازد، نشان می دهد هر دو طرف سعی دارند موقعیت خود را در آخرین مرحله پیش از امضای توافق نامه تقویت کنند.