به‌رغم اعتراض کشورهای اروپایی و آمریکا؛ ایران تزریق گاز اورانیوم به سانتریفیوژها را آغاز کرد

آمریکا اقدام ایران را باج خواهی هسته ای نامیده است.

به رغم ادامه اعتراضات کشورهای اروپایی و ایالات متحده نسبت به نقض دوباره توافق هسته‌ای توسط ایران، گزارش‌ها حاکی از آغاز تزریق گاز اورانیوم به سانتریفیوژها در تأسیسات هسته ای فردو است.

به گزارش رویترز، تلویزیون دولتی ایران روز چهارشنبه ۱۵ آبان ماه گزارش داد که این کشور شروع به تزریق گاز اورانیوم به سانتریفیوژها در تأسیسات هسته ای فردو كرده و به این ترتیب بار دیگر توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ را نقض کرده است.

رویترز همچنین به نقل از تلویزیون ایران گزارش داد که تزریق گاز (اورانیوم) به سانتریفیوژها «با حضور بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی» انجام شده است.

این در حالی است که سخنگوی آژانس بین المللی انرژی هسته‌ای امروز چهارشنبه اعلام کرد که این سازمان از گزارش‌ها درباره فردو آگاه است و تاکید کرد که بازرسان آژانس در ایران حضور دارند و هرگونه فعالیت مربوط را به دفتر آژانس انرژی هسته‌ای در وین گزارش می‌دهند.

براساس توافق هسته ای ایران با قدرت‌های بزرگ جهان، اجازه غنی سازی در فردو وجود ندارد.

این اقدام ایران برای افزایش میزان غنی سازی اورانیوم در حالی است که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، به کارگیری سانتریفیوژهای پیشرفته توسط تهران را ادامه باج خواهی هسته ای جمهوری اسلامی از جهان دانست و ابراز امیدواری کرد اروپا به کارزار فشار حداکثری آمریکا بپیوندد.

سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هم اقدام ایران را نمونه‌‌ای آشکار از کارهای جمهوری اسلامی برای «اخاذی هسته ای» توصیف کرد.

مورگان اورتگاس در بیانیه ای که سه شنبه شب ۱۴ آبان به وقت واشنگتن منتشر کرد، گفت که ایالات متحده ضمن حمایت از ایفای نقش مستقل آژانس بین المللی اتمی، منتظر گزارش آژانس در این باره می‌ماند.

همچنین بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، تصمیم جمهوری اسلامی مبنی بر آغاز غنی سازی پنج درصدی اورانیوم در تاسیسات فردو را محکوم کرد.

سه عضو جمهوریخواه سرشناس کنگره آمریکا در واکنش به گام تازه ایران در کاهش تعهدات خود به توافق هسته‌ای، با صدور بیانیه ای از دولت پرزیدنت ترامپ خواستار لغو کامل معافیت‌های هسته‌ای ایران و تلاش برای وضع تحریم‌های بین المللی شدند.

فرانسه در واکنش به نقض دوباره برجام توسط ایران، ضمن اعلام اینکه «منتظر گزارش آژانس بین المللی اتمی خواهد بود»، از جمهوری اسلامی خواست از تصمیم اخیر خود برای کاهش تعهداتش در توافق برجام، برگردد.

وزیر خارجه بریتانیا هم اعلام کرد که تصمیم ایران برای گام جدید در کاهش تعهدات به برجام یک تهدید برای امنیت ملی بریتانیا است.

پرزیدنت ترامپ پس از خارج کردن آمریکا از توافق اتمی موسوم به برجام، تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بازگرداند. همچنین دولت پرزیدنت ترامپ در راستای سیاست فشار حداکثری، تحریم‌های بیشتری علیه ایران اعمال کرده است.

با افزایش تحریم های آمریکا علیه ایران، تهران نیز گام به گام تعهدات خود در برجام را نقض کرده است. کشورهای اروپایی که تلاش کرده اند پیمان هسته ای برجام را حفظ کنند، از تهران خواسته بودند از نقض بیشتر مفاد برجام خودداری کند.

در حال حاضر صنایع نفت ایران به طور کامل از سوی آمریکا تحریم شده است. همچنین بخش‌هایی از صنایع پتروشیمی ایران و همچنین خرید و فروش برخی فلزات تحریم شده است.

ایالات متحده آمریکا همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده و متعاقب آن بخش‌های دولتی ایران که با سپاه در تماس هستند را به تدریج به فهرست تحریم‌ها اضافه کرده است.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحدهبرای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.