پایان دور هفتم مذاکرات برجام؛ انریکه مورا: دور هشتم توأم با تصمیم‌های دشوار خواهد بود

نشست کمیسیون مشترک برجام در وین - آرشیو

هفتمین دور مذاکرات ایران و قدرت های جهانی در وین با هدف احیای توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ روز جمعه با برگزاری نشست کمیسیون مشترک برجام به پایان رسید و قرار است پس از یک وقفه چند روزه، دور بعدی گفت‌وگو در روزهای آتی آغاز شود.

ایران و ایالات متحده از آوریل گذشته تا ماه ژوئن شش دور مذاکره غیرمستقیم در وین با هماهنگی اتحادیه اروپا و حضور سایر اعضای باقی‌مانده در برجام داشتند که پس از شش دور مذاکره، به دلیل انتخابات ریاست جمهوری در ایران، متوقف شد.

دور هفتم پس از یک وقفه پنج ماهه، دوشنبه دو هفته پیش از سرگرفته شد و بعد از یک وقفه کوتاه، به دلیل نیاز طرف‌های مذاکره با ایران برای بازگشت به کشورهایشان جهت مذاکره درباره متون جدید توافق پیشنهادی ایران، این هفته دوباره ادامه یافت.

مذاکرات سه هفته گذشته با هئيت اعزامی دولت جدید ایران صرف آشنایی با موضع و شروط جدید جمهوری اسلامی برای بازگشت متقابل تهران و واشنگتن به چارچوب برجام و درک بیشتر و دقیق تر از آن شد.

انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و هماهنگ‌کننده این مذاکرات، امروز پس از نشست مشترک برجام به خبرنگاران گفت: «برای دور هشتم کار زیادی پیش رو داریم، کار دشواری پیش رو داریم. تصمیمات سیاسی باید گرفته شود.»

وی در ادامه با بیان این که زمان آن رسیده است بر اولویت‌هایی که برای هیئت مذاکره کننده مهم است تمرکز کنیم، بار دیگر هشدار داد که «زمان زیادی نداریم. هر کاری که اینجا انجام می دهیم ضرورت اساسی دارد.»

به این ترتیب به نظر می رسد دور هشتم ادامه مذاکراتی خواهد بود که در پایان دور ششم متوقف شد و سه هفته زمان برد تا به گفته انریکه مورا، اتحادیه اروپا، بریتانیا، فرانسه، آلمان، روسیه، چین و آمریکا با مواضع دولت ابراهیم رئيسی از نزدیک آشنا شوند؛ مواضعی که به نظر می رسد انعطافی در آن از سوی تهران وجود ندارد و این امر آینده مذاکرات را زیر سؤال می برد.

پس از این مدت، جلسات متعدد و پیام رسانی های مکرر به آمریکا و بالعکس توسط هئیت های مذاکره کننده با ایران، آنطور که آقای مورا خلاصه کرد، تازه نقاط مشترک پیدا شد.

اکنون، برای دور هشتم پیش نویس تهیه شده در پایان مذاکرات نمایندگان دولت حسن روحانی با چند تغییر که دربرگیرنده نظرات دولت رئيسی است، اساس گفت‌وگوها خواهد بود؛ در حالی که کشورهای مذاکره‌کننده با ایران انتظار داشتند همان پیش‌نویس ژوئن، بدون هیچ تغییری، به بحث گذاشته شود تا هر چه زودتر به نتیجه برسند.

نظر انریکه مورا این است که دور بعدی بسیار دشوار خواهد بود، زیرا مستزلم تصمیمهایی است که طرفین باید بگیرند، که از بعد سیاسی برای هر یک اهمیت خاص دارد. او خواسته است دولتمردان اولویت های خود را مشخص کنند تا بر آن اساس، مذاکرات آتی تسهیل شود، یا به عبارت دیگر در کدام موارد حاضرند سازش کنند.

در پاسخ به پرسش خبرنگار صدای آمریکا، آقای مورا گفت مایل است نتیجه مورد نظر مذاکرات طی چند هفته حاصل شود، نه چند ماه.