مشکلات ايمنی رآکتور اتمی بوشهر ناشی از ترکيب طراحی آلمانی و تکنولوژی روسی است

مشکلات ايمنی رآکتور اتمی بوشهر ناشی از ترکيب طراحی آلمانی و تکنولوژی روسی است

بيزنس ويک زير عنوان "عيب و نقص در نيروگاه برق اتمی ايران نگرانی های ايمنی را تقويت می کند" می نويسد از کارافتادن و خرد شدن يک پمپ خنک کننده در تنها نيروگاه اتمی غيرنظامی ايران که به متوقف ساختن فاز اول راه اندازی آن منجر شد مجددا نگرانی های ايمنی مربوط به اين نيروگاه دورگه روسی و آلمانی را مطرح ساخته است.
نيروگاه ۱۰۰۰ مگاواتی بندر بوشهر ترکيبی از طراحی آلمانی در دوران محمد رضا شاه پهلوی در سالهای دهه ۱۹۷۰ و تکنولوژی روسی در دهه گذشته است. پرسش های مربوط به ايمنی نگرانی هائی را در ميان کارشناسان، و کشورهائی همسايه نظير کويت برانگيخته است، که در صورت وقوع تشعشع اتمی، به لحاظ بودن در مسير بادهای منطقه ای، در مقابل چنين تشعشعی آسيب پذيرند.
مقامات روسيه روز ۲۸ فوريه در بيانيه ای گفتند خارج ساختن سوخت اتمی نيروگاه برای تميز کردن کامل رآکتور و سيستم اصلی خنک کننده آن از خرده فلزهای ناشی ازخرد شدن يک پمپ خنک کننده انجام می گيرد. خرده فلزهائی به ريزی ۳ ميلی متر می تواند به وسائل و تجهيزات اندازه گيری و کنترل، و عايق های شيمائی مخصوص حفاظت از رآکتور و جلوگيری از نشت ناشی از تشعشع اتمی آسيب برساند.
کارشناسان اتمی مشکلات بالقوه ايمنی را ناشی از طراحی دوگانه، بی تجربگی کارکنان ، بی ميلی دولت اسلامی برای پيوستن به برنامه های نظارتی بين المللی، و قابليت های ناشناخته در بعضی از قطعات اوليه می دانند.
آژانس بين المللی انرژی اتمی سال گذشته پس از بازديدی از ايران هشدار داد که سازمان ناظر بر فعاليت های اتمی ايران با کمبود کادر و بودجه روبروست ، و کارکنان شاغل نيز با کمبود های آموزشی مواجه اند.
به گفته سامی الفرج ، مدير مرکز مطالعات استراتژيک کويت مسير باد و گردش امواج در خليج فارس به گونه ای است که کويت و عربستان سعوی به فاصله چند ساعت نشت ناشی از تشعشع در نيروگاه بوشهر را حس خواهند کرد.
الفرج می گويد ايرانی ها تا کنون همواره گفته اند "به ما اطمينان داشته باشيد". اما داشتن چنين اطمينانی بسياردشوار است.
علی اصغر صالحی نماينده ايران در آژانس بين المللی انرژی اتمی روز ۲۶ فوريه به خبرگزاری دولتی دانشجويان گفت ايران همواره برای استانداردهای ايمنی به گونه ای که با عالی ترين ضوابط بين المللی مطابقت داشته باشد اولويت قائل بوده است.