وزیر خارجه انگلیس: اقدام ایران برای کاهش تعهدات به برجام، یک تهدید امنیت ملی برای بریتانیا است

در پی اعلام یک گام جدید ایران در کاهش تعهدات به توافق هسته ای، وزیر خارجه بریتانیا اعلام کرد که تصمیم ایران برای گام جدید در کاهش تعهدات به برجام یک تهدید برای امنیت ملی بریتانیا است.

به گزارش رویترز، دومینیک راب وزیر خارجه بریتانیا، روز سه شنبه ۱۴ آبان گفت: «اقدام آخر ایران به روشنی تخطی از توافق هسته ای است و خطری برای امنیت ملی ماست.»

او اضافه کرد: «ما می‌خواهیم رای برای گفت و گوهای بین المللی سازنده پیدا کنیم، اما لازم است که ایران به تعهداتی که متقبل شده است پایبند بماند و فورا به رعایت کامل توافق بازگردد.»

ساعتی پیش از این سخنان وزیر خارجه بریتانیا، تصمیم جمهوری اسلامی برای کاهش تعهدات هسته‌ای در توافق سال ۲۰۱۵ برجام باعث واکنش اتحادیه اروپا شد. همچنین اسرائیل و فرانسه هم به اقدام ایران واکنش نشان دادند.

این واکنش‌ها به اقدام روز سه شنبه ۱۴ آبان است. حسن روحانی رئیس جمهوری ایران از گام چهارم کاهش تعهدات ایران به برجام خبر داد که براساس آن، به سانتریفیوژهای تاسیسات اتمی فردو در نزدیکی قم، گازدهی می‌شود. یک روز قبل از آن هم، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران از زنجیره ۳۰ تایی سانتریفیوژهای پیشرفته آی‌آر۶ در تاسیسات نطنز «به صورت نمادین» رونمایی کرد. اقدامی که به نوشته فاکس نیوز، می‌تواند زمان رسیدن جمهوری اسلامی را به بمب هسته‌ای به کمتر از یکسال برساند.

پرزیدنت ترامپ پس از خارج کردن آمریکا از توافق اتمی موسوم به برجام، تحریم‌های آمریکا علیه ایران را بازگرداند. همچنین دولت پرزیدنت ترامپ در راستای سیاست فشار حداکثری، تحریم‌های بیشتری علیه ایران اعمال کرده است.

با افزایش تحریم های آمریکا علیه ایران، تهران نیز گام به گام تعهدات خود در برجام را نقض کرده است. کشورهای اروپایی که تلاش کرده اند پیمان هسته ای برجام را حفظ کنند، از تهران خواسته بودند از نقض بیشتر مفاد برجام خودداری کند.

در حال حاضر صنایع نفت ایران به طور کامل از سوی آمریکا تحریم شده است. همچنین بخش‌هایی از صنایع پتروشیمی ایران و همچنین خرید و فروش برخی فلزات تحریم شده است.

ایالات متحده آمریکا همچنین سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروه‌های تروریستی قرار داده و متعاقب آن بخش‌های دولتی ایران که با سپاه در تماس هستند را به تدریج به فهرست تحریم‌ها اضافه کرده است.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا اول خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحدهبرای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواسته‌های ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.

برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.