اندیشکده «موسسه علوم و امنیت بینالمللی» مستقر در واشنگتن در گزارشی که ماه فوریه منتشر کرد میگوید حکومت ایران میتواند در یک هفته یک بمب هستهای، و در مدت یک ماه شش بمب هستهای بسازد.
دیوید آلبرایت، بنیانگذار و رئیس این اندیشکده نیز پیشتر در اواخر ماه ژانویه این مطلب را اعلام کره بود.
«موسسه علوم و امنیت بینالمللی» در گزارش خود میگوید احتمال به واقعیت تبدیل شدن تولید بمب هستهای در ایران زیر سایه درگیریهای جاری در خاورمیانه بطور فزایندهای بیشتر شده است و میتواند با مانعتراشی در کار بازرسان، اورانیوم بیشتری را تا درجه تسلیحاتی غنیسازی کند.
این اندیشکده تهدیدات ناشی از «اقدامات و مقاصد خصمانه» جمهوری اسلامی ایران در قبال ایالات متحده و متحدان آمریکا و همچنین برنامه هستهای جمهوری اسلامی را دنبال میکند و درباره آن گزارشهای مرتب میدهد.
به گفته این اندیشکده توانایی حکومت ایران برای تولید بمب هستهای در یک هفته نشانه «خطر بسیار شدید» برای دنیای غرب است.
به گفته این اندیشکده از مه ۲۰۲۳ تهدید ناشی از برنامه هستهای حکومت ایران به طور چشمگیری افزایش یافته است.
گزارش اندیشکده میگوید وضعیت بی ثباتی که پس از حمله حماس به اسرائيل در منطقه خاورمیانه ایجاد شده است، فرصتی منحصر به فردی را برای حکومت ایران فراهم میکند تا تسلیحات هستهای بسازد. این گزارش میگوید وضعیت جاری خاورمیانه همچنین «توجیه داخلی» برای چنین کاری را افزایش داده است.
جمهوری اسلامی چندی پیش به همسایه هستهای خود، پاکستان موشک شلیک کرد که با پاسخ این کشور هستهای روبرو شد. رهبران ارشد و مقامات نظامی جمهوری اسلامی، نظیر علی خامنهای و یا ابراهیم رئیسی به پاسخ نظامی پاکستان واکنشی نشان ندادند و سعی کردند در انظار عمومی درباره آن صحبتی نکنند.
مقامات جمهوری اسلامی میگویند به دنبال سلاح هستهای نیستند. اما اخیرا صدا و سیمای جمهوری اسلامی در سوالی که کمتر در رسانههای جمهوری اسلامی پرسیده شده است از سعید اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، پرسید که آیا زمان آن نرسیده است که ایران بمب اتمی بسازد که اسلامی در پاسخ به سوال او گفت «فتوای مقام معظم رهبری» استفاده از سلاح هستهای را «حرام» میداند و «اتکا به خدا» از مولفههای «راهبرد ملی امنیت ملی» جمهوری اسلامی است. به گفته این مقام جمهوری اسلامی «کمتر کشوری» چینن مولفههایی دارد و ایران با «اتکا به نصرت الهی» کار خودش را پیش میبرد.
«موسسه علوم و امنیت بینالمللی» در گزارشی که شهریور گذشته منتشر کرده بود، مدعی شده بود جمهوری اسلامی در توانمندی هستهای به طور قابل توجهی پیشرفت کرده و «ظرفیت تولید ۱۰ کلاهک اتمی» را تنها «در چهار ماه» دارا است.