واکنش‌‌ها به محکومیت شروین حاجی‌پور؛ سازنده ترانه‌ای که سرود «جنبش زن،‌ زندگی، آزادی» شد

شروین حاجی پور - برای

شروین حاجی‌پور، خواننده ترانه «برای» روز جمعه ۱۱ اسفند، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی اینستاگرام از محکوم شدن به ۳ سال و ۸ ماه حبس از بابت اتهامات وارده خبر داد.

او با انتشار حکم دادگاه خود، اتهامات وارد شده را «تبلیغ علیه نظام و تحریک مردم به اغتشاش» اعلام کرد و نوشت که به جز ۳ سال و ۸ ماه حبس، به مواردی از جمله دو سال ممنوعیت خروج از کشور و مطالعه کتاب‌هایی مانند «نظام حقوق زن در اسلام» و همچنین ساخت موسیقی علیه آمریکا و انتشار آن در فضای مجازی محکوم شده است.

اعلام این خبر با واکنش‌های زیادی در شبکه‌های اجتماعی همراه شد و بسیاری از کاربران ایرانی ضمن حمایت از شروین حاجی‌پور، به شدت از جمهوری اسلامی انتقاد کردند.

حمید سعیدی، نوازنده، آهنگساز، ساکن لس‌آنجلس، به صدای آمریکا گفت: «هم‌ زمانی اعلام این حکم، و شکست رژیم در انتخابات جمعه ۱۱ اسفند، تصادفی نیست. جمهوری اسلامی می‌خواهد با اعلام این حکم، هم با آزار شروین از مردم انتقام بگیرد، و هم به نوعی می‌خواهد تا توجه عمومی را از افتضاح انتخابات خود منحرف کند.»

کاوه یغمایی، خواننده و آهنگساز ساکن کانادا، به صدای آمریکا می‌گوید: «روی سخن من با مردم و هنرمندانی است که همچنان در داخل و خارج از ایران اعلام می‌کنند که ما سیاسی نیستیم. امروز تمامی خواست‌های مردم آزادی‌خواه ایران از طریق تغییرات سیاسی بنیادی، و در نهایت سرنگونی جمهوری اسلامی می‌گذرد. آزادی‌خواهان ایران، رفتار ما را به‌عنوان هنرمند در این شرایط سیاه نظاره می‌کنند و در نهایت، در روز آزادی ایران قضاوت. میان هنرمندانی که در وحشت جمهوری اسلامی مانند شروین، توماج، و دیگران، برای آزادی مردم هزینه می‌دهند، و آنهایی که به بهانه سیاسی نبودن خود را از مهلکه مبارزه برای مردم پنهان می‌کنند، تفاوت بسیار است.»

آرش سبحانی، خواننده و آهنگساز، و همکار صدای آمریکا می‌گوید: «بعد از انقلاب ۵۷، ما سرود اعتراضی نداشتیم که اعتراضات مردم را بازتاب دهد و متعلق به این نسل باشد، سرودهایی که داشتیم، مانند یاردبستانی یا آفتاب‌کاران جنگل، مال دوره‌های پیش از انقلاب بود که می‌خواندند. برای، ترانه اعتراضی این نسل محسوب می‌شود که نماد آثار اعتراضی بعدی است که بعد از آن تولید شد. کار شروین بسیار مهم بود و از این منظر اثر درخشانی محسوب می‌شود. این موضوع حکومت را به وحشت انداخت که این نسل بالاخره سرود و پرچم خود را پیدا کرد و می‌داند که چه می‌خواهد، و به دنبال چیست.»

نازنین بنیادی، بازیگر، و کنشگر حقوق بشر، در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی «ایکس» با اعلام خبر محکومیت شروین حاجی‌پور، نوشت: «هنر در جمهوری اسلامی جرم است. رژیم بصورت آشکار از هنرمندان می‌ترسد.»

مهران امینیان، خواننده و نوازنده ساکن تورنتو، به صدای آمریکا می‌گوید: «جمهوری اسلامی با هنر، به ویژه هنر اعتراضی مشکل دارد، و نمی‌تواند چنین آثاری را تحمل کند. این حکومت تمام تلاش خود را می‌کند تا با برخورد خشن با هنرمندان، موسیقی اعتراضی را سرکوب کند، و با ایجاد ترس مانع حرکت‌های مشابه شود، ولی دیگر قادر به انجام این کار نخواهد بود.»

آرش رهبری، تهیه‌کننده و مدیر گروه موسیقی تارانتیست، ضمن انتقاد از حکم صادره علیه شروین حاجی‌پور، به صدای آمریکا می‌گوید: «صدور چنین احکامی علیه هنرمندان یا دستگیری، شکنجه، و کشتار معترضان، هیچ نتیجه‌ای برای این رژیم فاسد نخواهد داشت، بلکه مردم‌را مصمم‌تر می‌کند تا برای احقاق حق خود، و رسیدن به آزادی، برای سرنگونی این رژیم بیشتر تلاش کنند.»

ترانه «برای» که در میانه اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ منتشر شد، با استقبال عمومی معترضان در ایران مواجه شد.

شروین حاجی‌پور بعد از انتشار این آهنگ، زندانی شد و مدتی در بازداشت به سر برد و ویدئوی این ترانه هم از صفحه اینستاگرام او حذف شد.

با این حال، آهنگ «برای» از سوی سایت آکادمی «گرمی» به ‌عنوان سرود غیررسمی معترضان علیه حکومت ایران معرفی شد و در سال ۱۴۰۱، هیات داوران شصت‌وپنجمین دوره گرمی، جایزه «آهنگ برای تغییر اجتماعی» را به ترانه «برای» ساخته شروین حاجی‌پور تقدیم کرد.

مجله تایم هم شروین حاجی‌پور را به عنوان یکی از ۱۰۰ شخصیت تاثیرگذار سال ۲۰۲۳ میلادی معرفی کرد.