حسین علیزاده: تقدیر از سپاه با "ژست آمریکا ستیزی"

حسین علیزاده، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی ایران.

آیت الله خامنه‌ای رهبرجمهوری اسلامی ایران، در دیدار با با پاسداران نیروی دریایی سپاه که تعدادی از ملوان‌های امریکایی را در ۲۲ دی ماه به اسارت گرفته بودند، اقدام آنان را "شجاعانه" دانست و گفت: "در واقع باید این حادثه را کار خدا دانست... تا آن‌گونه با دست‌هایی که بر سر گذاشته بودند، بازداشت شوند."

این موضع گیری آیت الله خامنه ای در حالی است که برخی معتقدند رویدادهای یکسال گذشته و بخصوص توافق هسته ای و در آستانه اجرایی آن که لغو تحریم‌ها علیه ایران را در پی داشت، مهمترین دلیلی بود که سپاه و تندروهای ایران را ناچار کرد که این ملوان ها را سریع آزاد کند.

حسین علیزاده، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی ایران، در تحلیلی اختصاصی برای صدای آمریکا،‌ می گوید آنچه رهبر در تجلیل از پاسداران سپاه انجام داد، تنها یک "ژست آمریکا ستیزی" بود:


تحسین آیت الله خامنه‌ای از سپاه در حالی است که در موارد مشابه که اتباع امریکایی به چنگ جمهوری اسلامی افتاده بودند، هرگز با آنان با اغماض برخورد نشد. ماجرای ۳ کوهنورد جوان امریکایی (سارا شورد، شین بائر و جاشوا فتال) و رکسانا صابری (تبعه ایرانی-امریکایی) دو مورد از آن موارد است که پرونده‌شان برای مدت طولانی به اتهام جاسوسی به طول انجامید.

قدردانی آیت الله خامنه‌ای از سپاه در حالی انجام می‌شود که جمهوری اسلامی ملوانان امریکایی را تنها در فاصله یک روز آزاد کرد ولی در مورد مشابه در سال ۲۰۰۷ هنگامی که تنی چند از نیرودریایی بریتانیا توسط سپاه پاسداران دستگیر شدند، آزادی آنان پس از ۱۲ روز هنگامی صورت گرفت که بنا به ادعای احمدی‌نژاد بریتانیا از وقوع این رویداد عذر خواهی کرد.

اگر ادعای احمدی‌نژاد درست باشد، چرا جمهوری اسلامی نظامیان امریکایی (شیطان بزرگ!) را بدون عذرخواهی و در فاصله یک روز آزاد کرد؟

پاسخ را باید در آنجا دید که این رویداد در حالی اتفاق افتاد که جمهوری اسلامی با شتاب به دنبال اجرای کردن برجام از جمله ریختن سیمان در قلب راکتور اراک (پروژه‌ای که جمهوری اسلامی برای آن میلیارد‌ها دلار هزینه نمود) بود. در نتیجه در ۱۷ ژانویه، برجام اجرایی و تحریم‌های هسته‌ای برداشته شدند.

کافی است تصور کنیم که اگر اقدام سپاه، اقدامی شجاعانه بود و تهران می‌خواست موضوع ملوان‌های امریکایی را مثل موارد یاد شده کش دهد، احتمال قوی برجام متوقف و تحریم‌ها باقی می‌ماند.

اگر برجام با رضایت امرکایی نهایی شد و آیت الله خامنه‌ای متوقف شدن آن را به صلاح نمی‌دانست چگونه می‌تواند دستگیری یک روزه ملوان‌های امریکایی و آزادی سریع آنان را برای آنکه موجب خشم امریکا نشود، اقدامی شجاعانه توصیف کند؟ اگر امریکا "شیطان بزرگ" است، قاعدتا رفتار با دشمن مسلح نباید مسالمت آمیز باشد.

حال اگر دستگیری یک روزه ملوان‌های امریکایی، اقدامی شجاعانه از نظر آیت الله خامنه‌ای بود، پاسخ او به اقدام واشنگتن چیست که در فاصله کمتر از ۲۴ ساعت از اجرای برجام، تحریم‌های جدیدی برای برنامه موشکی ایران وضع کرد؟

به راستی آیا کار سپاه پاسداران در خور تقدیر است یا سکوت آیت الله خامنه‌ای در برابر دور جدید تحریم‌های امریکا (که شاید بیشتر هم شود) پرسش برانگیز است؟

تقدیر سرخوشآنه ایت الله خامنه‌ای از سپاه، یادآور تقدیر سرخوشآنه او از پیروزی ۲ بر ۱ ایران در بازی فوتبال با امریکا (جام جهانی فرانسه ۱۹۹۸) است که آن را "تصویری زیبا از مجاهدت ملت ایران" دانست و افزود که "یک بار دیگر حریف قوی‌پنجه و مستکبر طعم تلخ شکست را از دست شما چشید. خرسند باشید که ملت ایران را خرسند کردید."

تقدیر آیت الله خامنه‌ای از سپاه جز برای این نبود که با "ژست امریکا ستیزی" بر این همه عقب نشینی‌های خود در برابر امریکا در پروژه هسته‌ای سرپوش نهد.

* این دیدگاه تنها برای آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست