بازداشت خبرنگاران در ایران: ترس پیش از انتخابات، یا نفرت از رسانه های خارجی؟

تصویر خبرنگاران بازداشت شده ایرانی در آن کشور

روزنامه واشنگتن پست، زیر عنوان «بدبینی ایران به رسانه های خارجی» می نویسد در ایران، وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی روز گذشته (سه شنبه) بیانیه ای صادر کرد مبنی بر آن که سه تن از چندین خبرنگاری که طی سه هفته گذشته بازداشت شده بودند، آزاد شده اند. اتهام این خبرنگاران آن بود که بدون کسب اجازه از دولت با رسانه های خارجی همکاری کرده اند.

واقعیت آن است که طبیعت منحصر به فرد پدیده خبرنگاری در ایران، که این دست بازداشت ها از مصادیق آن است، چنان پیچیده است که گاه ناظران و گاه حتی خود خبرنگاران ایرانی را گیج می کند.

بیانیه روز گذشته وزارت اطلاعات، همچنین می گوید چهار خبرنگار دیگر که باید مورد بازجویی قرار می گرفته اند، مخفی شده اند و گفته می شود که یکی از آنها از ایران گریخته است. این بیانیه می افزاید چندین تن از این گروه خبرنگاران، شاید بی آن که خود آگاه باشند، برای رسانه هایی فعالیت می کرده اند که مقر آنها در خارج از ایران است و «نسبت به جمهوری اسلامی سو‌ء نیت دارند.»

این بیانیه از بی اعتمادی عمیق دولت جمهوری اسلامی نسبت به رسانه های خارجی به خصوص رسانه های فارسی زبانی چون بی بی سی حکایت دارد.

صادق صبا، رییس بخش فارسی بی بی سی ضمن رد اتهام ها گفته است با روزنامه نگاران بازداشت شده هیچ‌گونه رابطه کاری نداشته است و هیچ خبرنگاری فعالی در ایران ندارد.

برخی تحلیلگران معتقدند که بازداشت های اخیر روزنامه نگاران به احتمال قوی با هدف تشدید تدابیری است که پیشاپیش انتخابات ریاست جمهوری ایران، به ایجاد محدودیت های بیشتر برای رسانه ها و روزنامه نگاران می انجامد.

با این وصف، احتمال آن نیز می رود که این گونه اقدام های رژیم تهران، محصول جهت گیری های سیاست های داخلی ایران باشد.

شماری از روزنامه نگارانی که در داخل ایران با روزنامه هایی همکاری می کنند که به طیف اصلاح طلب وابسته اند، در میان بازداشت شدگان هستند. این روزنامه نگاران برای روزنامه های شرق، بهار، اعتماد، آرمان و آسمان قلم می زده اند.

اعمال محدودیت برای روزنامه نگاران ایرانی که در داخل آن کشور کار می کنند، در قیاس با گذشته افزایش چشمگیری یافته است و ایران را به عرصه خطرناکی برای فعالیت روزنامه نگاران بدل کرده است.