مکرون در گفتگو با نتانیاهو از مسیر برنامه اتمی در ایران ابراز نگرانی کرد

امانوئل مکرون (چپ) در کنار بنیامین نتانیاهو - آرشیو

دفتر ریاست جمهوری فرانسه در بیانیه‌ای خبر داد که امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، در گفتگو با بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائيل، نگرانی عمیق خود را درباره مسیری که برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی طی می‌کند، اعلام کرده است.

بر اساس این بیانیه، آقای مکرون تاکید کرده است که این کشور و شرکای آن به جمهوری اسلامی فشار وارد خواهند کرد تا این اطمینان حاصل شود که تهران به تعهدات بین‌المللی خود در عرصه هسته‌ای احترام می‌گذارد.

به گزارش خبرگزاری رویترز، دفتر ریاست جمهوری فرانسه این بیانیه‌ را پس از گفتگوی تلفنی امانوئل مکرون و بنیامین نتانیاهو منتشر کرد.

بیانیه چند ساعت پس از آن منتشر شد که فرانسه، بریتانیا و آلمان روز دوشنبه ۱۴ خرداد، قطعنامه‌ای را در مورد فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی به شورای حکام سازمان بین‌المللی انرژی اتمی، بازوی نظارتی هسته‌ای سازمان ملل متحد، ارائه دادند.

این سه کشور اروپایی پیشتر در بیانیه مشترکی به شورای حکام آژانس درباره اجرای تعهدات هسته‌ای دولت ایران در چارچوب برجام، از جمله از حکومت ایران خواستند که فورا سیاست تشدید تنش‌های هسته‌ای خود را متوقف کند، از تهدید به تولید سلاح هسته‌‌ای خودداری ورزد و با آژانس همکاری کند.

در این حال، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی، روز سه‌شنبه ۱۵ خرداد، گفت که «اگر قطعنامه‌ای تصویب و یا فشار سیاسی اعمال شود، قطعا عکس‌العمل نشان می‌دهیم و این موضوع را اعلام کرده‌ایم.»

او افزود: «در فاز کاهش تعهدات بوده‌(ایم) و ملاک برای ما قانون اقدام راهبردی مجلس شورای اسلامی برای رفع تحریم‌ها است.»

این سخنان تهدیدآمیز محمد اسلامی یک روز پس از اظهارات رافائل گروسی، مدیر کل سازمان بین‌المللی انرژی اتمی، در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی و احتمال تصویب قطعنامه‌ای علیه ایران در نشست شورای حکام ابراز شد.

آقای گروسی گفته بود: ذخایر اورانیوم غنی شده در ایرانِ از جمله ذخایر اورانیومی که تا ۶۰ درصد غنی شده، همچنان در حال افزایش است.

وی در مورد نظارت آژانس بر برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی که تهران آن را محدود کرده است، گفته بود: اطلاعات آژانس در مورد تولید سانتریفیوژها و تعداد انبارشده آنها، روتورها و دمنده‌های سانتریفیوژها، آب سنگین و کنسانتره سنگ اورانیوم، ازهم گسیخته است.

مدیر کل سازمان بین‌المللی انرژی اتمی تاکید کرده بود که هیچ پیشرفتی در حل و فصل مسائل پادمانی بین آژانس و تهران باقی مانده وجود نداشته است.

او افزوده بود: دولت ایران «توضیحات فنی معتبری» در مورد ذرات اورانیوم کشف شده با منشا انسانی در ورامین و تورقوزآباد به آژانس نداده و آژانس را از مکان و یا مکان‌های فعلی آن مواد و یا تجهیزات آلوده به آنها مطلع نکرده است.

رافائل گروسی همچنین درباره سخنان مقامات مختلف جمهوری اسلامی در مورد توانایی حکومت ایران در ساخت تسلیحات هسته‌ای و احتمال تغییر دکترین هسته‌ای تهران گفته بود: این موضوع «تنها نگرانی‌های من را در مورد صحت و کامل بودن بیانیه‌های پادمانی ایران افزایش می‌دهد.»