وال‌استریت ژورنال: تهران به کشورهای منطقه گفته پاسخ پیچیده به اسرائيل می‌دهد

نصب پرچم‌های فلسطینی در شهرهای ایران و نقاشی‌های دیواری علیه اسرائيل، بخشی از تبلیغات حکومتی در ایران است.

روزنامه وال‌استریت ژورنال در گزارشی اختصاصی نوشت جمهوری اسلامی ایران در حال ارسال این پیام دیپلماتیک و چالش‌برانگیز به کشورهای همسایه است که یک پاسخ پیچیده به حمله تلافی‌جویانه اسرائيل را برنامه‌ریزی می‌کند و این پاسخ شامل استفاده از کلاهک‌های قدرتمندتر و سلاح‌های دیگر است.

بر اساس این گزارش که روز یکشنبه ۱۳ آبان منتشر شده است، این مطلب را مقامات ایرانی و عربی که از این برنامه‌های جمهوری اسلامی آگاه شده‌اند، بیان کرده‌اند.

اسرائيل پنجم آبان حدود ۲۰ سایت را در ایران پس از حمله دوم موشکی جمهوری اسلامی هدف قرار داد و عملیات خود را برخلاف حمله موشکی دهم مهر حکومت ایران به اسرائیل، موفقیت‌آمیز توصیف کرد.

این حملات اسرائیل دفاع هوایی استراتژیک ایران را از بین برد و آن را به شدت در معرض خطر قرار داد و خطر علیه جمهوری اسلامی را در صورت عملی کردن این تهدیدات به‌طور قابل‌توجهی افزایش داد.

وال‌استریت ژورنال می‌نویسد هنوز مشخص نیست که تهدیدات تازه جمهوری اسلامی واقعی است یا تنها لفاظی‌های شدید است. پاسخ اسرائیل هم به حجم، ماهیت و کارآمدی حمله احتمالی تهران بستگی دارد.

تاکنون اسرائیل از هدف قرار دادن تأسیسات نفتی و هسته‌ای در ایران، که برای اقتصاد و امنیت این کشور حیاتی هستند، خودداری کرده است؛ اما مقامات اسرائیلی گفته‌اند این محاسبه می‌تواند تغییر کند. یک مقام مصری گفته حکومت ایران به‌طور خصوصی هشدار داده که پاسخ آن «قوی و پیچیده» خواهد بود.

یک مقام ایرانی گفته است: «نیروهای نظامی ما افراد خود را از دست دادند، بنابراین باید پاسخ دهند.» او افزود حکومت ایران ممکن است از خاک عراق برای بخشی از عملیات خود استفاده کند و احتمالاً تأسیسات نظامی اسرائیل را هدف قرار دهد، «اما بسیار تهاجمی‌تر از دفعه قبل.»

بر اساس این گزارش، مقامات ایرانی و عربی اعلام کردند که جمهوری اسلامی ایران قصد ندارد پاسخ خود را به موشک‌ها و پهپادها محدود کند و هر موشکی که استفاده شود دارای کلاهک‌های قدرتمندتری خواهد بود.

حکومت ایران گفته است در آخرین حمله خود به اسرائیل در ۱۰ مهر، عمدتاً از چهار نوع موشک بالستیک میان‌برد، شامل موشک‌های عماد و قدر و دو موشک جدید و پیشرفته خود، یعنی خیبر‌شکن و فتاح، استفاده کرده است.

به گزارش وال‌استریت ژورنال، مقامات مصر، بحرین و عمان گفته‌اند دیپلمات‌های جمهوری اسلامی این خطوط کلی را پس از هشدارهای عمومی و خصوصی آمریکا به تهران برای درگیر نشدن دوباره با اسرائیل به‌اشتراک گذاشته‌اند.

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، هفته گذشته گفت حمله احتمالی حکومت ایران به اسرائیل یا آمریکا، «عواقب شدید» در پی خواهد داشت.

پس از حمله اسرائیل، مقامات ایرانی در ابتدا به کشورهای دیگر منطقه گفتند که قصد پاسخ دادن ندارند. اما طی چند روز، لحن آنها تغییر کرد.

مقامات ایرانی و عربی اظهار داشتند که جمهوری اسلامی به دیپلمات‌های عربی گفته است که ارتش نیز درگیر خواهد شد، چرا که در حمله اسرائیل چهار ارتشی و یک غیرنظامی کشته شده‌اند. مشارکت ارتش به معنای اعزام نیروهای آن نیست، بلکه به این معناست که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که معمولاً مسئول مسائل امنیتی با اسرائیل است، در این مورد به‌تنهایی عمل نخواهد کرد.

گزارش وال‌استریت ژورنال در حالی است که وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، به تازگی اعلام کرده است که در حال استقرار تجهیزات دفاع موشکی، هواپیماهای جنگنده و بمب‌افکن‌های بی-۵۲ در خاورمیانه است تا آمادگی خود را برای دفاع از منافع و نیروهای آمریکایی در منطقه افزایش دهد.