وزیر اقتصاد دولت رئیسی وعده داد «ترمز افزایش قیمت‌ها» کشیده خواهد شد

آرشیو

وزیر اقتصاد دولت ابراهیم رئیسی افزایش تورم در شهریور ماه را «به هیچ وجه مطلوب» ندانست و وعده داد «با اقداماتی که انجام خواهد شد، ترمز افزایش قیمت‌ها کشیده می‌شود.»

در حالی که ایران برای بازگشت به مذاکرات برجام تعلل می‌کند، وضعیت تورم در کشور به مرحله‌ای رسیده که رسانه‌ها در روزهای گذشته پی‌درپی نسبت به عواقب آن هشدار داده‌اند. یک نماینده پیشین مجلس نیز نسبت به تمام شدن تحمل مردم و احتمال از سرگیری اعتراضات هشدار داده است.

بنا بر آخرین گزارش مرکز آمار ایران، تمامی شاخص‌های تورم رشد داشته و تورم سالانه با شش دهم درصد افزایش نسبت به ماه پیشین، در شهریور ماه به ۴۵.۸ افزایش یافته است.

همچنین بر اساس تازه‌ترین گزارش خزانه‌داری کل ایران که در روزهای میانی شهریور منتشر شد، تنها یک سوم بودجه سال جاری محقق شده و سهم درآمدهای نفتی ایران فقط ۹ درصد بوده و دولت با کسری شدید بودجه و درآمد مواجه است.

با این حال، به گزارش روز جمعه ۹ مهر خبرگزاری فارس، احسان خاندوزی وزیر اقتصاد دولت ابراهیم رئیسی گفته برای کنترل افزایش قیمت‌ها «کنترل نوسانات نرخ ارز از طریق افزایش فروش نفت و میعانات» در دستور کار قرار گرفته است.

پیش‌تر در روز سه شنبه، مقامات آمریکایی و اروپایی به رویترز گفتند که ایالات متحده با چین تماس گرفته است تا خرید نفت از ایران را کاهش دهد.

این خبرگزاری در گزارشی اختصاصی نوشت این تماس در شرایطی است که واشنگتن تلاش دارد تهران را متقاعد کند مذاکرات احیای برجام را از سر بگیرد.

تلاش جمهوری اسلامی برای فروش نفت در بازهارهای غیررسمی نیز واکنش‌هایی برانگیخته است.

از جمله، نجیب میقاتی نخست وزیر لبنان سوخت ارسالی از سوی ایران را، که گروه شبه نظامی حزب‌الله مورد حمایت جمهوری اسلامی وارد کرده، نقض حاکمیت کشورش خوانده و گفته است که نقض حاکمیت لبنان او را ناراحت و غمگین می‌کند.

همچنین ببینید: نخست وزیر لبنان: محموله‌های ارسالی سوخت ایران نقض حاکمیت لبنان است

وزیر اقتصاد ایران، همچنین در تبیین راه‌کارهای مهار تورم، با تأکید بر تلاش برای دسترسی به ارزهای بلوکه شده ایران در سایر کشورها، اعلام کرد که در این خصوص نیز «تدابیری در روزهای اخیر اتخاذ شده است.»

وی توضیح بیشتری در مورد جزئیات «تدابیر» مورد اشاره ارائه نداد.

وزیر اقتصاد با اعلام این که دولت «در ماه‌های ابتدایی سال، ۱۶ هزار میلیارد تومان تأمین مالی از طریق فروش اوراق» داشته است، و در یک ماه گذشته این رقم «به ۲۷ هزار میلیارد تومان افزایش یافته»، گفت: ادامه چنین اقداماتی، هرچند با چند ماه فاصله، می‌تواند تورم را کنترل کند.

خاندوزی ادعا کرد که با تغییر لایحه بودجه سال ۱۴۰۱، در ماه‌های پیش رو «سطح عمومی قیمت‌ها» کاهش می‌یابد و «کمتر کسری بودجه خواهیم داشت.»

اعتراضات صنفی و معیشتی گسترده به طور مداوم در ایران جریان دارد، رسانه‌های کشور نسبت به افزایش تمامی شاخص‌های تورم و برنامه بدون پشتوانه دولت برای افزایش حقوق‌ها هشدار داده‌اند.

دولت ابراهیم رئیسی، با شعار محوری «دیپلماسی اقتصادی» به میدان آمد و از برنامه گسترش روابط تجاری با کشورهای همسایه سخن می‌گوید، اما به عقیده برخی کارشناسان، نشانی از دیپلماسی اقتصادی در این دولت دیده نمی‌شود.

همچنین ببینید: تداوم تورم و موج گرانی در ایران؛ سفره‌ها باز هم «کوچک‌تر» شده‌اند
همچنین ببینید: هشدار رسانه‌های ایران در مورد برنامه‌های بی‌پشتوانه دولت رئیسی و افزایش شدید تورم

در حالی که مسئولان جمهوری اسلامی تحریم ها را عامل اصلی مشکلات اقتصادی ایران معرفی می کنند، اما بسیاری از کارشناسان معتقدند که فساد گسترده، وجود رانت، و سوء مدیریت، دلایل اصلی این مشکلات هستند.