امروز در سراسر جهان روز جهانی کارگر است. مهرنوش کریمیان اینزورت از بخش فارسی صدای آمریکا، با اسکات بازبی، قائم مقام معاون وزیر خارجه ایالات متحده در دفتر دموکراسی، حقوق بشر، و کار این وزارتخانه، گفتگو کرده است تا به وضعیت حقوق کارگران در ایران «نگاهی نزدیکتر» بیاندازد.
اسکات بازبی در این گفتگو از سرکوب تجمع های صنفی در ایران انتقاد کرد.
آقای بازبی به بخش فارسی صدای آمریکا گفت که فعالیت اتحادیه های صنفی در ایران با استانداردهای بین المللی فاصله بسیاری دارد.
او توضیح داد: «در ایران اتحادیههای صنفی مستقل اجازه فعالیت ندارند و سازماندهی چنین اتحادیههایی از جمله جرائم اقدام علیه امنیت ملی به شمار میآید، اعتصاب ممنوع است و کارگران حق ندارند به طور مستقل و مسالمتآمیز نگرانیهایشان را ابراز کنند.»
او همچنین از برخورد حکومت جمهوری اسلامی با اعتراضات صنفی رانندگان انتقاد کرد و گفت: «خیلی از رانندگان از همان آغاز دستگیر شدند. حتی دادستان کل ایران رانندگان کامیون را به خاطر فعالیتشان تهدید به مرگ کرد. به این ترتیب، رژیم یک بار دیگر جلوی مردم را گرفت و نگذاشت از حقشان برای اعتراض مسالمت آمیز استفاده کنند.»
جانشین معاون وزیر خارجه آمریکا در دفتر دموکراسی، حقوق بشر و کار، همچنین سرکوب آموزگاران را نیز خشونتآمیز خواند گفت که حق آنها برای برگزاری گردهمایی مسالمتآمیز و درخواست دستمزد بیشتر و شرایط کاری بهتر، محدود شده است.
این مقام وزارت خارجه آمریکا معتقد است که دولت ایران برای حل معضل کودکان کار تلاش کافی ندارد و کودکان در مشاغل نامناسب بسیار زیادی فعالیت میکنند.
او گفت: «چشمگیرتر از همه موارد، حضور کودکان ایرانی در میدانهای جنگ در سوریه است. حتی رسانههای ایران به زندگی یکی از این کودکان پرداختند و به خاطر مشارکت در جنگ او را ستودند. شرکت دادن کودکان در جنگ، در تضاد آشکار با معیارهای بینالمللی است و ما عمیقا نگرانیم که رژیم ایران در این زمینه و زمینههای دیگر، برای مقابله با معضل کار کردن کودکان، تلاش کافی نمیکند.»
به گفته اسکات بازبی، زنان در ایران به فرصتهای شغلی دسترسی کافی ندارند و با این که تقریبا نیمی از دانشجویان ایران زن هستند، اما سهم کوچکی در بازار کار دارند. او اضافه کرد که بسیاری از زنان مایل و قادر به کار کردن، اجازه کار ندارند.
ایران در پایینترین سطوح ردهبندیهای مختلف بینالمللی در زمینه برابری جنسیتی قرار دارد.
دفتر دموکراسی، حقوق بشر، و کار وزارت خارجه آمریکا مسئول ترویج دموکراسی، احترام به حقوق بشر، و احترام به حقوق کارگران در سراسر جهان است.
ویدئوی کامل این گفتگو را میتوانید اینجا ببینید:
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
این گفتگو نخستین سری از برنامه «نگاهی نزدیکتر» بخش فارسی صدای آمریکا است که برای دیدن صفحه ویژه آن میتوانید به اینجا مراجعه کنید.