انتقاد دیدبان حقوق بشر از برخورد پلیسی با زنان معترض به حجاب اجباری

دید‌بان حقوق بشر خواهان آن شده است که جمهوری اسلامی ایران به پیگرد زنانی که به طور مسالمت‌آمیز به قوانین حجاب اجباری اعتراض کرده‌اند، خاتمه دهد.

در یک ماه اخیر دست کم چهار زن در ایران پس از اعتراض مسالمت‌آمیز و نمادین به حجاب اجباری دستگیر شده‌اند.

نرگس حسینی روز نهم بهمن هنگام ایستادن روی یک جعبه برق در یکی از خیابان‌های تهران روسری‌اش را برداشت تا به حجاب اجباری اعتراض کند و بازداشت شد.

اعظم جنگ‌روی ۲۵ بهمن و شاپرک شجری‌زاده در دوم اسفند در شرایطی مشابه دستگیر شدند.

خانم شجری زاده که در اقدام اعتراضی مشابه در قیطریه تهران بازداشت شد، به گفته نسرین ستوده، وکیل دادگستری، در بازداشت کتک خورده است.

در آخرین رویداد از این دست، پلیس تهران روز سوم اسفند مریم شریعتمداری، یکی دیگر از زنان معترض به حجاب اجباری را با خشونت از روی سکوی برق خیابان انقلاب به زمین پرت کرده و بازداشت کرد. خانم ستوده به برخی رسانه ها گفته است که این معترض به دنبال برخورد پلیس دچار آسیب‌دیدگی شدید زانو شده و پایش شکسته است.

دید‌بان حقوق بشر به نقل از منابع خود می‌گوید خانم حسینی و خانم جنگ‌روی با وثیقه آزاد شده‌اند اما خانم شجری‌زاده همچنان در زندان به سر می‌برد.

نسرین ستوده که وکالت تعدادی از زنان معترض به حجاب اجباری را بر عهده دارد، اعلام کرده که نرگس حسینی به اتهام «تشویق به فساد» محاکمه خواهد شد.

سارا لی ویتسون، مدیر بخش خاورمیانه‌ی دیده‌بان حقوق بشر می‌گوید: «مقامات ایرانی برای چندین دهه قوانینی برای پوشش اجباری را بر زنان تحمیل و آزادی‌های اولیه آنها را نقض کرده‌اند و هر کس که امتناع کرده را از دسترسی به فرصت‌های اقتصادی و اجتماعی محروم کرده‌اند.»

خانم ویتسون می‌گوید: «حالا مقامات با دستگیری زنانی که به شکلی مسالمت‌آمیز به قانون پوشش اعتراض می‌کنند، بر کارنامه‌ منفی خود می‌افزایند.»

جدیدترین موج اعتراض‌ها علیه حجاب اجباری، در میانه دی ماه، پس از پخش عکس‌هایی از زنی در خیابان انقلاب که روسری‌اش را از سر برداشته و بالا گرفته بود، در شبکه‌های اجتماعی آغاز شد.

نسرین ستوده، وکیل حقوق بشر در فیس‌بوک خود نوشت که آن زن دستگیر شده ‌است و کاربران شبکه‌های اجتماعی او را «دختر خیابان انقلاب» نامیدند. چندی بعد خانم ستوده تأیید کرد که این زن، که ویدا موحد نام دارد، با وثیقه آزاد شده‌است.

از آن به بعد، ده‌ها «دختر خیابان انقلاب» روسری‌هایشان را در حال ایستادن روی جعبه‌های برق یا بلندی‌های دیگر در خیابان‌های تهران و چند شهر دیگر ایران از سر برداشته‌اند.

خرداد ماه امسال، دیدبان حقوق بشر نمونه‌های زیادی را گزارش داد که زنان هنگام تقاضای کار یا در محل کار بر اساس نوع پوشش مورد تبعیض قرار گرفته بودند.

دیدبان حقوق بشر می گوید اعمال پوشش اجباری بر زنان در ایران حقوق فردی، آزادی بیان و همچنین آزادی‌های مذهبی، فکری، و عقیدتی آنان را نقض می‌کند، ضمن اینکه ضمن تبعیض مبتنی بر جنسیت بر اساس قوانین بین‌المللی ممنوع است و ایران میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی را تصویب کرده است.

دیدبان حقوق بشر پیشتر نیز با ممنوعیت پوشش اسلامی و دیگر نمادهای آشکار مذهبی در مدارس دولتی فرانسه به عنوان نقض حقوق بشر مخالفت کرده بود.