امکان اعتراض در ایران، به شرطی که دولت محل آن را انتخاب کرده باشد، موضوع گزارشی است که رادیو اروپای آزاد، رادیو آزادی درباره اعتراضهای مردمی در ایران و محدودیتهایی که دولت علیه آنها اعمال میکند منتشر ساخته است.
در این گزارش، با این یادآوری که ماده بیست و هفت قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حق تجمع و برگزاری تظاهرات را برای شهروندان در صورتیکه با حمل سلاح و نقض اصول و شئون اسلامی همراه نباشد محفوظ نگه داشته است، آمده که در عمل شرایط پیچیده وزارت کشور برای کسب مجوز، با توجه فهرست بالا بلند تدابیر امنیتی و تنبیهی، برگزاری هرگونه تجمع یا تظاهرات اعتراضی را غیرممکن می کند.
گرچه دولت اخیرا به طرح شورای شهر تهران در مورد اختصاص اماکنی معلوم و مشخص نظیر استادیومهای ورزشی و پارکهای پایتخت برای برگزاری تظاهرات مجاز چراغ سبز نشان داده است، اما با واکنشهای حاکی از بدبینی آنهایی روبرو شده است که چنین اقدامی را در راستای تلاش دولت برای مهار تظاهرکنندگان میدانند.
چندین تظاهرات ضد دولتی در سراسر ایران در اعتراض به اوضاع وخیم اقتصادی و مطالبه آزادیهای بیشتر اجتماعی و سیاسی از دیماه سال گذشته به این سو، ده ها کشته و زخمی بجا گذاشته است. شمار زیادی از شرکت کنندگان در تظاهرات بازداشت شدهاند.
مداخله و برخورد پلیس با تظاهرکنندگان برغم تاکید حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران بر حق اعتراض و انتقاد آزادانه و مسالمت آمیز مردم به دولت در سراسر ایران همچنان ادامه دارد.
در اوایل خرداد اعتراض ساکنان کازرون به تصمیم دولت محلی به تجزیه شهر چندین کشته بجا گذاشت.
شماری از شرکت کنندگان در تظاهرات روز جهانی زن در تهران، و ده ها زن دیگر نیز که در اعتراض به حجاب اجباری روسریهایشان را در معابر عمومی از سر برداشتند، بازداشت و زندانی شدهاند.
در سالهای اخیر همچنین تعداد زیادی از تجمعهای اعتراضی مقابل ساختمان مجلس شورای اسلامی برگزار شد که در برخی موارد از جمله تجمع معلمان، با برخورد خشن پلیس و بازداشت معترضان روبرو شد.
اعتراض به ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاهها
در همین حال، برخی از اعتراضهای صورت گرفته در ایران که با برخوردهای امنیتی روبرو شده، به مناسبتهای مختلف در خارج از ایران ادامه یافته است؛ از جمله اعتراض به ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه که از سوی تماشاگران ایرانی دیدار مراکش و ایران در جام جهانی روسیه صورت گرفت و بازتاب جهانی داشت.
روزنامه واشنگتن پست نیز در گزارشی با عنوان «بگذارید آزاد باشیم»، که روز یکشنبه ۲۷ خرداد منتشر کرد، نوشت که زنان ایرانی اعتراض علیه ممنوعیت حضورشان در ورزشگاهها را، که از ۳۷سال پیش توسط جمهوری اسلامی اعمال میشود، به استادیوم ورزشی سنت پیترزبورگ روسیه بردند، که محل برگزاری بزرگترین رویدادهای ورزشی جهان، از جمله رقابتهای تیم ملی فوتبال ایران در بازیهای جام جهانی فوتبال است.
واشنگتن پست اظهارات یکی از معترضین بنام سارا در گروه موسوم به «استادیومهای آزاد» را نقل کرد که گفته است حکومت ایران چشم دیدن زنان شاد و خوشحال در ورزشگاهها را ندارد.
به گزارش واشنگتن پست، این زن ایرانی ۳۴ ساله در جریان اعتراض در استادیوم محل برگزاری نخستین رقابت تیم ملی فوتبال ایران، حجاب اسلامی پوشیده بود تا نشان بدهد زنها در ایران چگونه زندگی میکنند .
واشتگتن پست همچنین اظهارات یک زن ایرانی فعال در حقوق بشر به نام مریم را نقل کرد که با اشاره به رفع ممنوعیت حضور زنان در ورزشگاهها در عربستان سعودی، وجود چنین ممنوعیتی را برای زنان ایرانی توهین آمیز توصیف کرد.