با حکم دادگاهی در سوئد مدت زمان بازداشت حمید نوری، دادیار سابق در دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در رابطه با پرونده اعدامهای سال ۱۳۶۷ در سوئد برای چهار هفته دیگر تمدید شد.
ایرج مصداقی، زندانی سیاسی سابق و فعال حقوق بشر روز چهارشنبه ۲۰ آذر با انتشار این خبر در توئیتر خود گفت، حمید نوری در جلسه دادگاه اعلام کرده است که میخواهد دادگاه به صورت علنی و در حضور رسانهها برگزار شود تا بتواند از حقوق خود، مردم، کشور و رهبر جمهوری اسلامی دفاع کند.
بخش فارسی بیبیسی نیز با تائید این خبر گزارش داد که قاضی پرونده اعلام کرده که اتهامات سنگینی علیه آقای نوری مطرح است و در صورت آزادی احتمال فرار او وجود دارد.
پیش از این صدای آمریکا با انتشار خبری اعلام کرده بود که حمید نوری با نام مستعار «حمید عباسی» دادیار سابق در دستگاه قضایی ایران که براساس اسناد و مدارک موجود به عنوان «عضو هیئت اعدام در گوهردشت» کرج در سال ۶۷ مطرح است روز شنبه ۱۸ آبان ماه در سوئد بازداشت شده است.
همچنین ببینید: یک مقام سابق قضایی ایران در رابطه با کشتارهای سال ۱۳۶۷ در سوئد بازداشت شد
کاوه موسوی، حقوقدان و شاکی خصوصی پرونده آقای نوری نیز پیشتر به رادیو فردا گفته بود که از دادستان در سوئد درخواست کرده است تا آقای نوری «برای تکمیل پرونده حداقل یک سال در بازداشت نگه داشته شود.»
به گفته وی، حمید نوری که در سال ۶۷ در دو زندان اوین تهران و گوهردشت کرج مقام دادیاری داشته بر اساس اسناد و مدارکی بازداشت شده است که ایرج مصداقی، زندانی سیاسی سابق و فعال حقوق بشر، طی سالها جمعآوری کرده است.
خبر بازداشت حمید نوری در سوئد با استقبال برخی از سازمانهای حقوق بشری از جمله سازمان عفو بین الملل همراه بوده است؛ این نهاد حقوق بشری در بیانیهای بازداشت این متهم توسط دولت سوئد را «اقدامی تاریخی» عنوان کرد.
همچنین ببینید: استقبال عفو بین الملل از بازداشت مقام سابق قضایی در ارتباط با کشتار ۶۷؛ بازداشت حمید نوری اقدامی تاریخی است
توئیتر فارسی وزارت خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه ۲۳ آبان با انتشار متنی در توئیتر نوشت آقای نوری به دلیل نقش خود در اعدام هزاران زندانی در تابستان ۶۷ که بسیاری از آنها زندانی سیاسی و عقیدتی بودند با عدالت روبرو خواهد شد.
جمهوری اسلامی در سال ۶۷ و با حکم آیتالله خمینی، پرونده چندین هزار زندانی سیاسی را، که بسیاری از آنها پیشتر محاکمه شده بودند، بازبینی و بسیاری را به اعدام محکوم کرد.
اعدام این زندانیان که از اعضای سازمانهای سیاسی چون مجاهدین خلق، فداییان خلق، حزب توده و … بودند، بدون اطلاع خانواده آنها صورت گرفت. زمان اعدام و محل دفن بسیاری از آنها هم مشخص نیست.
مسئولان جمهوری اسلامی از ارائه آمار دقیق اعدامشدگان خودداری میکنند، اما آیتالله حسینعلی منتظری در کتاب خاطرات خود نوشته بود که تعداد اعدامشدگان رقمی بین ۲۸۰۰ تا ۳۸۰۰ نفر است.
مخالفان جمهوری اسلامی اما میگویند تعداد اعدامشدگان بسیار بیشتر از این رقم است.