در حالیکه رویترز می گوید دیپلمات های آمریکایی و فرانسوی در پاریس سرگرم بررسی زمینه های فشار بیشتر بر ایران برای برنامه جنجالی موشکی هستند، جمهوری اسلامی ایران در قابل یک انتقال مالی از صندوق ذخیر ارزی، بخش قابل توجهی به بودجه نظامی خود افزوده است.
روز سه شنبه رسانه های ایران گزارش دادند که رهبر جمهوری اسلامی ایران با برداشت چهار میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی در قالب بودجه سال ۹۷ موافقت کرده است که ۶۳ درصد آن صرف هزینههای نظامی میشود. البته رسانه ها بیشتر توجه به بودجه مقابله با خشکسالی و ریزگرد از این صندوق کرده اند اما بخشی از این بودجه مربوط به «بنیه نظامی» ایران است.
علی اصغر یوسفنژاد، نماینده مجلس ایران تایید کرده که رهبر جمهوری اسلامی با اختصاص دو و نیم میلیارد دلار از این صندوق به «تقویت بنیه دفاعی» موافقت کرده است.
صندوق توسعه ملی که جایگزین حساب ذخیره ارزی شده است، بخشی از عواید ناشی از فروش نفت و گاز را دریافت میکند. دولت نمیتواند ارز پس انداز شده در این صندوق را صرف امور جاری کند و طبق قانون یا از آن باید به عنوان پشتوانه دریافت تسهیلات خارجی استفاده کند یا آن را صرف امور توسعه و اعطای وام برای سرمایه گذاریهای عمرانی کند. بر این اساس، مبلغ دو و نیم میلیارد دلار که به بنیه دفاعی کشور در سال ۹۷ اختصاص مییابد، صرف سرمایه گذاری در پروژههای تحقیق و توسعه تسلیحاتی و موشکی ایران خواهد شد.
ایالات متحده آمریکا و برخی دیگر کشورهای غربی، جمهوری اسلامی ایران را به نقض توافق هسته ای متهم می کنند.
ایران براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که بعد از برجام تصویب شد، از آزمایش موشک بالستیک با قابلیت کلاهک اتمی منع شده اما در دو سال اخیر، چند آزمایش انجام داده است.
آمریکا می گوید ایران باید از این آزمایش های موشکی دست بردارد، در مقابل جمهوری اسلامی ایران می گوید این برنامه موشکی ایران دفاع است. همزمان در یکسال اخیر، نمونه هایی از موشک ساخت ایران یا تجهیزات متعلق به تهران، در دست حوثی های یمن یا گروه تروریستی حزب الله لبنان دیده شده است.
به گزارش رویترز، رکس تیلرسون روز سه شنبه تایید کرد بعد از همراهی بریتانیا، گروهی از دیپلمات های آمریکایی با همتایان خود در پاریس دیدار کرده اند و قرار است استراتژی جدیدی برای محدودیت ایران در برنامه موشکی و بی ثبات سازی در خاورمیانه تعیین شود. گفته شده، این تیمها در خصوص برنامههای آمریکا برای برجام و نحوه مقابله با فعالیتهای منطقهای ایران، با اروپاییها مذاکره خواهند کرد.
به نام ریزگرد، به کام بودجه دفاعی
در حالیکه خشکسالی و بحرانهای زیست محیطی مانند ریزگرد بارها از سوی مسئولان به عنوان مهمترین بحران ایران در حال حاضر و در سالهای آینده شناخته شده است، ۲۰ درصد(۸۰۰ میلیون دلار) از برداشت دولت از صندوق توسعه ملی صرف مقابله با این بحران شده و ۶۵ درصد آن صرف توسعه نظامی میشود.
علاوه بر این، محمود صادقی، نماینده مجلس، گفته است که درخواست دولت برای برداشت از صندوق توسعه ملی به منظور کمک به تسویه بدهی پاداش بازنشستگان آموزش و پرورش، حذف شد و بودجه تقویت بنیه دفاعی از ۱ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار پیشنهادی دولت به ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار افزایش یافت. به نظر میرسد موارد درخواستی دولت برای برداشت ارزی و هزینه کردن آن، در دفتر رهبر جمهوری اسلامی تغییر کرده، جابجا شده و بعد به تایید آیت الله خامنهای رسیده است.
از سوی دیگر، اختصاص دو نیم میلیارد دلار به توسعه نظامی درحالیست که بسیاری از کشورهای منطقه مداخلات نظامی ایران در منطقه، پیشتیبانی مالی و تسلیحاتی از گروههای نظیر حزب الله لبنان و توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی را برهم زننده ثبات منطقه خاورمیانه میدانند.