مجلس شورای اسلامی کلیات لایحه اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی را تصویب کرد.
نمایندگان مجلس یکشنبه ۲۲ اردیبهشت با اکثریت آرا کلیات لایحه ای را تصویب کردند که بر اساس آن دولت می تواند با اعطای تابعیت ایرانی به فرزندانی که مادر ایرانی و پدر غیرایرانی دارند، موافقت کند.
بر اساس قانون مدنی ایران مصوب سال ۱۳۱۳، تابعیت ایرانی تنها به افرادی که پدر ایرانی دارند منتقل می شود و این موضوع باعث شده است تا فرزندانی که از مادر ایرانی در خارج کشور به دنیا آمده اند، برای ورود به ایران ناچار به دریافت ویزا باشند.
دو سال پیش و در زمان مرگ «مریم میرزاخانی» ریاضیدان جوان ایرانی، ضرورت تغییر این قانون فراگیر شد. فرزند مریم میرزاخانی، ریاضیدان سرشناس ایرانی به دلیل قانون فعلی ایران، در زمان حیات مادرش امکان دریافت پاسپورت ایرانی و ورود بدون ویزا به ایران را نداشت و پس از مرگ او نیز این امکان فراهم نشد.
از سوی دیگر، فرزندان زاده شده از مادران ایرانی و پدران غیرایرانی (عمدتا افغانی، پاکستانی یا عراقی) که در داخل ایران متولد شدهاند نیز به دلیل وجود همین قانون از گرفتن شناسنامه ایرانی محروم هستند و بدون شناسنامه در ایران زندگی می کنند که مشکلاتی از جمله محرومیت از حقوق شهروندی برای آنها بوجود آورده است.
لایحه اعطای تابعیت به فرزندان زنان ایرانی پس از تصویب کامل در مجلس برای تبدیل شدن به قانون باید به تصویب شورای نگهبان برسد. هنوز مشخص نیست شورای نگهبان که عمدتا ایرادات شرعی و مذهبی به قوانین می گیرد، با این لایحه موافقت کند.