فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در دیدار با حسن روحانی رئیس جمهوری ایران، توافق هستهای وین را قدمی رو به جلو برای گسترش صلح توصیف کرد.
خانم موگرینی که سرپرست گفت و گوهای کشورهای ۱+۵ با ایران بود، روز سهشنبه ششم مرداد در ادامه دیدارهای خود در تهران، در دیدار با حسن روحانی گفت: «خطاب به آن دسته معدود از کشورها که نسبت به این توافق ابراز نگرانی میکنند، میگویم که وقتی ما چنین حجمی از سرمایه گذاری سیاسی را برای حصول این توافق انجام دادیم، منطقی است که همین میزان اراده و سرمایهگذاری را برای اجرای آن صرف خواهیم کرد.»
او با اشاره به اینکه اتحادیه اروپا برای گشودن فصل تازهای از مناسبات با ایران آماده است، گفت: «در این سفر تلاش کردم تا گفتگوها در جهت همکاری سطح بالای اتحادیه اروپا و ایران در عرصههای سرمایهگذاری، همکاریهای اقتصادی و تجاری، همکاری در رابطه با محیط زیست و مسایل منطقهای پایهگذاری شود.»
رئیس جمهوی ایران هم در این دیدار، توافق هستهای را نمایش قدرت دیپلماسی برای حل اختلافات و مشکلات بینالمللی دانست و گفت: «این توافق گواه آن بود که توافقهای بینالمللی به شرط آنکه عادلانه رعایت شوند، هنوز تأثیرگذارند و گفتوگو میتواند به حل و فصل مشکلات سیاسی منجر شود.»
روحانی یکی از پیامدهای اجرای توافق وین را همکاری برای مبارزه با تروریسم و توقف جنگ و خونریزی در منطقه دانست. او تاکید کرد که توافق وین به ضرر هیچ کشوری، از جمله کشورهای منطقه، نخواهد بود.
خانم موگرینی پیش از آن، با محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران نیز ملاقات کرد.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نشست مشترک خبری با وزیر امورخارجه ایران، با اشاره به برنامه جامع اقدام مشترک میان ایران و گروه ۱+۵ گفت: «این توافق خبرخوشی برای منطقه و کل جهان است و میتواند تاریخی باشد.»
این مقام اتحادیه اروپا، توافق هستهای را نشانی از امید، و فصل جدیدی در روابط بینالمللی خوانده و گفته است که این توافق نشان میدهد که میتوان از طریق دیپلماسی بر ده سال تنش و برخوردهای جدال برانگیز غلبه کرد.
موگرینی دستیابی به توافق هستهای را به خاطر تعهد تیم مذاکره کننده ایران و حمایتهای شخصی و سیاسی رئیس جمهوری و رهبر جمهوری اسلامی دانست.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا اضافه کرد: «وقت آن است که نشان دهیم ما به توافقی تاریخی دست پیدا کردهایم و این سفر اولین ماموریت من به ایران است تا بعد از دو هفته در تمام جزییات توافق را اجرایی کنیم.»
دیدار رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا پس از سفر زیگمار گابریل، معاون صدر اعظم آلمان، و گروهی از صاحبان صنایع بزرگ آلمان، صورت میگیرد. قرار است روز چهارشنبه نیز لوران فابیوس، وزیر خارجه فرانسه از ایران دیدار کند؛ مقامی که رئیس جمهوری فرانسه نحوه استقبال از وی را آزمایشی مهم در مورد خط مشی و استراتژی آینده تهران عنوان کرده است.
هفته نامه نیو یوروپ نوشته است که انتظار میرود که تعداد بیشتری از وزیران خارجه کشورهای عضو اتحادیه اروپا بزودی از ایران دیدن کنند.
دکتر کامران دادخواه، استاد اقتصاد دانشگاه نورث ایسترن معتقد است که برای گسترش روابط تجاری با غرب، ایران باید بتواند امنیت سرمایه گذاری در کشور را تضمین کند.
دیدار اخیر مقامهای بلند پایه صاحبان عمده مشاغل آمریکایی و به ویژه اروپایی از ایران نشانگر از سرگیری و گسترش روابط اقتصادی و سیاسی غرب با تهران است؛ روابطی که در پی اوجگیری بحران هستهای در دولت محمود احمدینژاد، به تیرگی و حتی قطع کامل کشیده شده بود. تهران حتی پیش از برداشتن تحریمها با برخی از شرکتهای اروپایی در مورد سرمایهگذاری در پروژههای مختلف به توافق رسیده است.
محمد خزائی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، در این باره گفت: ما شاهد بازگشت سرمایه گذاران خارجی به ایران هستیم. خزائی اضافه کرد: پس از توافق هستهای، ایران تاکنون پروژههای متعددی را به ارزش ۲ میلیارد دلار با شرکتهای اروپائی به تصویب رسانده است.
در همین رابطه، شرکتهای بزرگ نفتی و صنعتی جهان از جمله شرکت باسف، بزرگترین کارخانه سازنده مواد شیمیائی آلمان اعلام کرده که در نظر دارند تا به بازار ایران بازگردند، و مدیران عامل صندوقهای سرمایه گذاریهای خاص نیز گفته اند که آمادهاند تا اوراق قرضه دولت را خریداری کنند.
مدیر عامل شرکت باسف، پس از سفر اخیرش به تهران، با اشاره به ذخائر سرشار نفتی و گاز طبیعی کشور و صنعت پیشرفته پتروشیمی، بازار ایران را برای سرمایه گذاریهای خارجی بسیار توانمند خوانده است.