وال استریت جرنال زیرعنوان "نگاه محتاطانه پالایشگاه های اروپائی به احتمال منع واردات نفت توسط اتحادیه اروپا" می نویسد پالایشگاه های اروپائی محتاطانه به جلسه ای در روز پنجشنبه برای تبادل نظر در باره منع واردات نفت از ایران توسط اتحادیه اروپا چشم دوخته اند - اقدامی که به گفته مدیران پالایشگاه ها، واسطه ها و تحلیلگران می تواند به بالارفتن هزینه ها و ضربه زدن به این صنعت هم اینک متزلزل و درگیر در رقابتی جهانی بیانجامد.
این پالاِیشگاه های اروپائی نه تنها باید برای پیدا کردن نفت خامی که جایگزین نفت ایران شود تلاش کنند، بلکه با مشکل پیدا کردن نفتی با کیفیت مشابه نیز مواجه اند، که در غایت به پرداخت قیمت هائی بالاتربرای نفتی مرغوب تر از آنچه تاکنون وارد تصفیه خانه هايشان می شد، منجر خواهد شد.
تحلیلگران می گویند پائین رفتن سود پالایشگاه ها، به معنای بالا رفتن قیمت ها برای مصرف کنندگان، احتمال کمبود سوخت در فصل زمستان، و حتی تعطیل شدن بعضی از پالایشگاه ها در اروپاست.
بعکس، رقیبان آسیائی اروپا، و بعضی از پالایشگاه های آمريکا، می توانند سود ببرند زیرا قادر خواهند بود فرآورده های تصفیه شده بیشتری را، نظیر گازوئیل و سوخت حرارتی، به اروپا صادر کنند.
در این میان ایران به رغم از دست دادن بازارهای اروپائی خود، در صورت برقراری تحریم، کماکان می تواند به فروش نفت خام خود به آسیا ادامه دهد - که هم اکنون مقصد دو سوم نفت صادراتی ایران است.
همزمان با تشدید تشنج های ناشی از برنامه اتمی ایران، وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا قرار است روز پنجشنبه برای تبادل نظر در باره وضع تحریم هائی جدید علیه تهران، از جمله منع واردات نفت، جلسه ای داشته باشند.
در حالی که هنوز روشن نیست منع واردات نفت از ایران قطعا به تصویب می رسد، واسطه ها و پالایشگاه ها از هم اکنون به نفت عربستان سعودی، روسیه و کشورهای غرب آفریقا به عنوان جایگزینی ممکن برای نفت ایران چشم دوخته اند.
بنا به محاسبات آژانس بین المللی انرژی، ایران در سه ماهه دوم سال جاری روزانه ۸۷۰ هزاربشکه نفت به اروپا صادر کرده است که بیشتر آن به اسپانیا، ایتالیا و یونان فرستاده شده است. جمهوری اسلامی ایران یکی از سه صادرکننده عمده نفت خام به اروپاست.