چالش های پیش روی دولت و کلید حسن روحانی

حسن روحانی در حالی دوران ریاست جمهوری خود را آغاز می کند که چالش هایی در مقابل دولت او قرار دارد؛ چالش هایی با مبانی متفاوت. برخی از آنها کم و بیش به جابجایی دولت ها ربطی ندارند. برخی از این چالش ها، محصول دولت یا دولت های قبلی ست و بعضی از چالش های پیش رو، مشکلات جدیدی هستند که در عمر دولت او بوجود می آیند.

حسن روحانی وقتی نامزد انتخابات شد، گفت که با کلید «تدبیر امید» به جنگ مشکلات آمده است اما چالش های پیش روی او:

برنامه هسته ای
آیت الله خامنه ای تصمیم گیر درباره این پرونده است. او یک بار ۱۰ سال پیش، زمانی که روحانی دبیر شورایعالی امنیت ملی بود با کاهش فعالیت های هسته ای ایران موافقت کرد، اما در ۸ سال گذشته ماجراجویی هسته ای ایران چند رشته تحریم سخت علیه جمهوری اسلامی ایران به دنبال داشته است. در انتخابات امسال، حسن روحانی و سعید جلیلی دو دیدگاه متفاوت را نمایندگی می کردند. جلیلی خواستار مقاومت دربرابر غرب بود و روحانی می گفت که باید با تنش زدایی کرد. حال حسن روحانی رئیس جمهوری ایران شده، اما آیت الله خامنه ای حرف آخر در پرونده هسته ای را خواهد زد.

اقتصاد
حسن روحانی تیمی از دولت های هاشمی و خاتمی را برای حل مشکلات اقتصادی بسیج کرده است. منتقدان دولت احمدی نژاد در ۸ سال گذشته، ضعف مدیریت و فشارهای ناشی از تحریم ها را عامل برهم خوردن اقتصاد ایران می دانند.
دولت روحانی باید به فکر افزایش ارزش پول ملی ایران باشد، درباره سرنوشت هدفمندی یارانه ها تصمیم بگیرد و همزمان تولید داخل و اشتغال را هم بهبود ببخشد. اموری که اگر هم با مدیریت خوب دولت پیش برود، نیاز به رفع تحریم ها و فشارهای بین المللی دارد.

سیاست خارجی
چالش دیگر حسن روحانی، وضعیت فعلی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ست.
ایران در حال حاضر رابطه دیپلماتیک خوبی با کشورهای اروپایی ندارد. قطع رابطه با انگلیس و کانادا، به عدم رابطه ایران و آمریکا اضافه شده است. در حالی که در آمریکا تلاش هایی برای گشودن باب مذاکره با تهران دیده می شود اما کلید از سرگیری رابطه با آمریکا، دست حسن روحانی نیست. آیت الله خامنه ای بارها گفته است، او در این باره تصمیم می گیرد.

سیاست داخلی
وضعیت سیاسی داخل ایران هم یکی از چالش های حسن روحانی ست.
مشکلی که از پیش وجود داشت و در دوره احمدی نژاد حادتر شد. بخصوص بعد از اعتراض ها به انتخابات سال ۸۸، تعداد زیادی از فعالان سیاسی بازداشت شدند. میرحسین موسوی و مهدی کروبی بیش از ۲ سال است که در بازداشت اند. اگر روحانی بخواهد زمینه آزادی سیاسی در ایران را فراهم کند باید با نهادهای زیر نظر رهبر مثل قوه قضاییه و سپاه دست و پنجه نرم کند.
از این نظر شرایط روحانی سخت تر از محمد خاتمی در سال ۷۶ است. در ۸ سال اخیر اصولگرایان با حضور در مجلس و دولت دارای نهادهای قوی تری برای مقابله با دولت روحانی شده اند. حسن روحانی مجبور است در معادلات سیاسی، بخشی از انرژی را صرف تقابل با اصولگرایان کند.

وضعیت فرهنگی
فعالان فرهنگی و هنری در سالهای اخیر منتقد دولت احمدی نژاد بودند.
خانه سینما یکی از نماد های اختلاف هنرمندان و دولت بوده. حال حسن روحانی می گوید قصد دارد نهادهای صنفی را در زمینه هنر، فرهنگ و مطبوعات تقویت کند. او در ابتدای کار با دو انجمن صنفی بسته روبروست. خانه سینما و انجمن صنفی مطبوعات. آیا می تواند آنها را باز کند؟
سانسور و کاهش تولیدات فرهنگی همواره دغدغه هنرمندان و نویسندگان ایرانی بوده. حسن روحانی اگر بخواهد این مشکل را هم حل کند با روحانیون سنتی و نهادهای محافظه کاران مثل حوزه های علمیه چه خواهد کرد؟

مسائل اجتماعی
بیکاری، نابرابری اجتماعی، کاهش سطح اعتماد ، فقر، فرار مغزها و فساد اداری از جمله چالش های اجتماعی ست که حسن روحانی در زمان انتخابات وعده داد برای آنها برنامه دارد. افزایش طلاق، ناامنی اجتماعی و مباحثی چون سقوط اخلاق در جامعه از جمله آسیب هایی ست که دولت جدید با آنها روبروست.
اما خیلی از این مشکلات اجتماعی ریشه در مشکلات اقتصادی دارد و دولت روحانی خوشبین است با حل مسایل اقتصادی، این معضلات هم حل شوند.