سایت فايننشال تايمز در آستانه انتخابات در تحلیلی نوشته، روحانیت قم در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ایران، می ترسد که نفوذ خود را بر مردم و بخصوص جوانان از دست داده باشد.
در مطلب فايننشال تايمز به قلم نجمه بزرگمهر آمده است: از زمان انقلاب ۱۳۵۷ در ايران، روحانيون قم که ميزبان بزرگترين مدارس شيعيان است، برای ترغيب مردم به شرکت در انتخابات، به اطراف کشور گسيل میشدند.
تقريباً ۴۰ سال پيش، اعتبار جلب حمايت مردم برای شرکت در رفراندوم جمهوری اسلامی و تثبيت نظام، بطور گستردهای به اين واعظان داده میشد، که با عبا و عمامهشان شناخته شده بودند.
اکنون که کارزار انتخاباتی در آخرين هفته شدت يافته، اين نهاد سنتی اميدوار است بتواند حمايتهای لازم را برای مقبوليت ابراهيم رئيسی توليت آستان قدس رضوی جلب کند. اما يکی از نشانههای تغيير زمان در سالهای اخير در ايران – که تحت رياست جمهوری اعتدالگرايانۀ حسن روحانی، برجام را با شش کشور قدرتمند جهان به امضا رساند - اين است که معلوم نيست روحانيت ديگر از چه ميزان نفوذی برخوردار است.
نخبگان سياسی و نظامی ايران هنوز مشروعيت دينی خود را از روحانيتی که در قم مستقر است، می دانند؛ روحانيتی که با دهها آيتالله العظمی و ۸۰ هزار طلبه، نيمی از روحانيون کشور را تشکيل میدهند.
اما حوزه که زمانی تحت حمايت تجار ثروتمند بازار بود، اکنون به بودجۀ دولت وابسته است و از سوی حکومت بر آن نظارت اعمال میشود. روحانيون حوزه در حال کلنجار رفتن با جامعه متغیر هستند و به کندی از فنآوریهای نو که میتواند مخاطبان جديدی برايشان فراهم کند استقبال میکنند.
مدرسين و دستاندرکاران حوزه از آن بيم دارند که دايرۀ نفوذشان در حال کوچکتر شدن است.